artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nemrég látott napvilágot az az információ, amely szerint néhány éven belül az M35-ös autópályán kívül újabb gyorsforgalmi út teheti könnyebbé a bihari régió megközelíthetőségét, ezáltal jelentősen javítva Berettyóújfalu és a környező települések gazdasági potenciálját. A részletekről Demény Zsoltot, a Városfejlesztési Iroda vezető főtanácsosát kérdeztük.

 - Már az M35-ös autópálya tervezésnél felmerült, hogy annak folytatásaként épülni fog egy déli elkerülő gyorsforgalmi út, amit M47-es gyorsforgalmi útként jeleztek a terveken, most úgy tűnik egyre nagyobb a valószínűsége, hogy pár éven belül meg is fog épülni. A gyorsforgalmi út Berettyóújfalu-Békéscsaba-Szeged között gyorsítaná meg a közlekedést, ami körülbelül felére csökkentené a mostani utazási időt.

m35.02

Fontos ez azért is, mert amióta kiderült, hogy a BMW Debrecenben kíván új gyárat építeni, több Békés- és Hajdú-Bihar megyei cég is tervezi, hogy beszállítóként részt venne a gyártásban, és ebben az esetben nagyon fontos a gyors elérési út megléte. A tanulmányterv készítésére két tervező céget bízott meg a NIF Zrt., akik több útvonalat jelőltek meg lehetséges nyomvonalként. Ezekből végül három nyomvonal kidolgozására kaptak megbízást. Kettő az M35-ös autópálya folytatásaként kerülne megépítésre, míg egy az M4-es autópályából ágazna le. Berettyóújfalu szempontjából mindhárom nyomvonal elfogadható lenne, de mivel bennünket a bihari régió központjaként tartanak számon, így mindenképpen a hozzánk szorosan kötődő települések véleményét is figyelembe vesszük amikor dönteni fogunk arról, hogy melyik nyomvonalat támogatjuk.

Jelenlegi információnk szerint jövő év áprilisára kell elkészülnie a tervező cégnek a három nyomvonal tanulmánytervével, ezután várhatóan 2021-re kell elkészíteni a végleges nyomvonal engedélyezési szintű tervét. Az, hogy pontosan mikor indulhat a kivitelezés attól is függ, hogy mennyire tudják ütemezni a beruházást, mert ilyen nagyságrendű kivitelezésnél több szakaszra kell bontani az építést, és ha ez jól ütemezhető, akkor nagyobb esélye van annak, hogy ez ténylegesen meg is épüljön.

Mi abban bízunk, hogy mivel az M35-ös, illetve az M4-es autópálya Berettyóújfaluhoz van közel, így onnan fogják kezdeni a gyorsforgalmi út építését, így 5-6 éven belül még egy gyorsforgalmi út fogja érinteni Berettyóújfalu határát. Tudva, hogy leghamarabb a le- és felhajtók közelében települnek le a gazdasági egységek, így jó esélye van annak, hogy hamarosan több cég fog telephelyet építeni Berettyóújfaluban és a város közelében.

Déli elkerülő út nyomvonalak

You have no rights to post comments