artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A 2012-ben alakult Bihari Mézlovagrend immár 7. alkalommal rendezte meg a Bihari Mézes Napot. A rendezvénynek a Nadányi Zoltán Művelődési Ház adott otthont, és több helyszínen egész napos programok zajlottak. KÉPGALÉRIA

A rendezvény hagyományosan a lovagrendek városi körmenetével indult, melyen két határon túli és öt hazai mézlovagrend képviseltette magát. A körmenet után mézszentelő és a lovagrendek megáldása következett. Ezt követően a nagyteremben, illetve nagyszínpadon délelőtt és délután a meghívó szerinti kulturális programok voltak, melyet a 2017. évi mézkirálynő előadása színesített.

Mézes Nap 2018 18Mézes Nap 2018 14

Az emeleten szakmai előadásokat hallgathattak a résztvevők, a 2018. évi aktualitásokban illetékes szakemberek részéről. Ennek keretében a 2018. évi Mézkirálynő is bemutatkozott, így a rendezvény rangját jelzi, hogy azon két mézkirálynő is jelen volt. Egész napos méz és eszközvásár várta a látogatókat a nagyteremben, illetve az udvaron, valamint folyamatos volt a mézverseny, melyen 31 db induló mézet négy kategóriában minősíthettek az érdeklődők, melynek eredménye a nap végén került kihirdetése.

Ugyancsak a nap végén kerültek díjazásra az immár hagyományosan meghirdetett „Szorgos méhek” rajzversenyre pályázatot benyújtó gyermekek. A jutalom természetesen a Bihari Mézlovagrend címerméze, a napraforgó méz volt.

Mézes Nap 2018 05Mézes Nap 2018 08

A Bihari Mézes Nap rendezvényein kívül a mézlovagrend egész évben aktív, mely a többi lovagrendekkel való kapcsolattartást, programjaikon való részvételt jelenti, határon innen és túl. Immár hagyományos program az ősz és tél folyamán a Berettyóújfalui Járás óvodáinak, iskoláinak felkeresése a „Mézes Reggeli” keretében, ahol a gyerekek fiatal korban megismerhetik, illetve megszerethetik a mézet. A tavalyi évben így közel 6000 gyereket sikerült elérni és mézzel megkóstoltatni, illetve a programba bevonásba került a Gróf Tisza István Kórház gyermekosztálya is. A Bihari Mézlovagrend tevékenységei, rendezvényei évről-évre bővülnek, színesednek és a jövő évi Mézes Napon meglepetésként további gasztronómiai programokat terveznek.

You have no rights to post comments