artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A tűzben megsemmisült az épület tetőzete és első emelete

Fotó: haon.hu/Totka László

Nagyvárad polgármesteri hivatala húsz évre átvenné és felújítaná az augusztus 25-én leégett görögkatolikus püspöki palotát.

Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Ilie Bolojan polgármester elmondta: Virgil Bercea görögkatolikus püspökkel közösen keresték a megoldást az augusztus 25-i tűzvész által okozott károk helyrehozására, és abban állapodtak meg, hogy partneri szerződést kötnek, amely révén az épületet a lehető legrövidebb időn belül újraépítik, és közösségi, kulturális térré alakítják. Az épületben konferenciatermek, múzeum és könyvtár kap majd helyet. A városháza 20 évre venné használatba az épületet, a püspökséggel közösen látna neki az újjáépítéshez szükséges adománygyűjtéshez. Megjegyezte azonban, hogy a város költségvetéséből is jelentős támogatásra lesz szükség. Virgil Bercea püspök köszönetet mondott mindazoknak, akik segíteni próbálnak, és Isten segítségét kérte az újraépítéshez. Megemlítette, hogy a többi egyházak vezetői is szolidaritásukról biztosították.

A Bihar megyei önkormányzat közölte, hogy augusztus 28-i ülésén százezer lejes (7 millió forintos) gyorssegélyt hagyott jóvá a görögkatolikus egyház számára, hogy mielőbb megkezdhesse az újjáépítés előkészítését.

A hatóságok még nem közölték, hogy mi okozta a Nagyvárad főterén álló műemléképület kigyulladását. Az online sajtóban azonban olyan, a tűzvész előtt készült felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyek az épület elektromos hálózatának meghibásodására utalnak.

A tűzvészben megsemmisült az épület mintegy 1300 négyzetmétert kitevő tetőzete és első emelete. A püspöki palotát Ifj. Rimanóczy Kálmán tervei alapján építették 1903 és 1906 között.

You have no rights to post comments