artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2018. augusztus 22-én látogatást tett a MEZEI-VILL Kft. LED lámpagyárában városunk vezetése és önkormányzati képviselői, hogy megismerhessék a gyárban készült termékeket, ugyanis a tervek szerint hamarosan Berettyóújfaluban is leváltásra kerül a régi, energiatakarékosnak nem nevezhető, elöregedett közvilágítás, korszerű és minimális energiát igénylő LED-es technológia veszi át a helyét.  Az üzemlátogatás után Balmazújvárosban, a MEZEI-VILL LIGHTING lámpatestekkel működő közvilágítást tekintette meg a küldöttség.

Mezei József, a MEZEI-VILL Kft. igazgatójától megtudtuk, Berettyóújfaluban összesen 2797 közvilágítást ellátó lámpa van. A LED technológia napjainkban egyre népszerűbb az egész világon. A több mint 100 éve jelen lévő izzókat felváltják a jelentős energia megtakarítást biztosító, ár-érték arányukban költséghatékony LED panelek, melyek a közvilágítás területén is alkalmazhatók. Így 50-60 %-os energia megtakarítást lehet elérni, magasabb fényerő, káprázásmentes, foltmentes világítás, kevesebb karbantartás mellett. Erre 10 évnél hosszabb garanciát vállal a MEZEI-VILL Kft.

Balogh Barna közvilágítási menedzser elmondta, minden település közvilágítása az útkategória szerint kerül kialakításra. A lehetőségeket a már meglévő oszlopok egymástól való távolsága kicsit korlátozza, ugyanis az új szabványi előírás, ajánlás már sűrűbb oszloptávolságokkal számol. A LED-es lámpatestek minden szempontból sokkal jobbak, mint a korábbi, hagyományos világítás – ami a közeljövőben mindenképp cserére szorulna –, tehát a fentebb említett korlát a valóságban nem érzékelhető. A szabványokhoz igazodva, a lehető leghatékonyabb kiépítés valósult meg Balmazújvároson is.

Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 05Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 03

A meghibásodási arány is elenyésző, mindössze 0,5%. Tehát az eddigi 80 településen gyakorlatilag évek óta hibamentesen üzemel a MEZEI-VILL LIGHTING lámpatestekkel felszerelt közvilágítás. A menedzser kiemelte, a MEZEI-VILL Kft. komplex fényszolgáltatást nyújt a tervezésen, gyártáson, beszerelésen, üzemeltetésen és a karbantartáson át a projekt megfinanszírozásáig.

Berettyóújfaluban 2000-ben került korszerűsítésre a közvilágítás, aminek élettartama kb. 15 év, tehát már túlhaladta a korát és hamarosan mindenképp újabb korszerűsítésre, cserére lesz szükség. Ezért is tapasztalunk a városban gyakori meghibásodásokat.

Balogh Barna elmondta azt is, ha cégük nyerné a város által kiírt pályázatot, akkor széles spektrumú, Strike Barracuda lámpatestcsaláddal építenék ki Berettyóújfalu új közvilágítását. A jelenlegi 36W Kompakt helyett LED 16W , a 70 W Na helyett LED 50W, a 100W Na helyett LED 60W, a 150W Na helyett LED 94 W-os LED lámpatestek kerülnének beszerelésre, valamint a 47-es főút belterületi szakaszán 100 LED lámpatest fényerejét is megnövelnék.

Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 09Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 06

További előny, hogy a jelenlegi manuális szabályozás helyett automatizálni, programozni is lehet a közvilágítás fényerejét, rendezvények esetén ki-bekapcsolását.

Mint megtudtuk, a MEZEI-VILL Kft. közel 10 éve kezdett el fejleszteni saját LED-es lámpatesteket és mára már a városunkban található gyárukból kerül ki a MEZEI-VILL LIGHTING márkanéven forgalmazott LED technológiával működő lámpatestcsalád, amelyet Magyarországon kívül külföldön is (pl. Németország, Horvátország, Ukrajna) sok helyen sikeresen alkalmaznak.

Mezei József igazgató elmondta, céljuk a lehető legkisebb energia felvétel mellett a leghatékonyabb lámpatestek megalkotása magas minőségi és műszaki színvonalon, valamint a vevők igényeinek teljes körű ki­elégítése és maximális elégedettségének elérése.

MEZEI-VILL LIGHTING köz és közterület világítási, park, kiemelő és csarnokvilágítási lámpatestei a legkorszerűbb technológiát alkalmazva az elektro­mos energia leghatékonyabb felhasználásával látja el világítási feladatait maximális fényerővel és minimális karbantartásigénnyel.

Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 07Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 08

Minden lámpatípus magyar fejlesztésű és gyártású elektronikus tápegy­séggel üzemel, amely a közvilágítási és közterületi hálózatokon előforduló igénybevételekre specializálódott. Az optikai rendszer a lehető leghatéko­nyabban irányítja a kibocsátott fényt a megvilágítandó területre. A lámpatest családok formatervezése egyedi a piacon. A kevesebb, néha több elven egy úgynevezett Minimal Designt alkalmazva, a lámpák a lehető legkülönbözőbb helyeken és környezetben alkalmazhatók. A hazai gyár­tású alumínium test és ház ellenáll az időjárás viszontagságainak és a köz­területeken előforduló mechanikai behatásoknak, kiemelkedően magas élettartamot biztosítva a lámpatesteknek.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármesterétől megtudtuk, a július végén megtartott képviselő-testületi ülésen úgy határoztak, hogy meghívásos pályázatot írnak ki a város közvilágításának LED-es felújítására. A döntés meghozatala előtt szerettek volna tájékozódni a témában, ezért látogattak ma el a MEZEI-VILL Kft. LED gyárába, valamint az esti órákban Balmazújvárosra, ahol megtekintették működés közben is a MEZEI-VILL LIGHTING lámpatesteket.

Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 10Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 11

Fontos célkitűzés, hogy a legmodernebb, legmegbízhatóbb LED-es technológia valósuljon meg városunkban. Augusztus végén kerül elbírálásra az egyetlen pályázó – MEZEI-VILL Kft. – pályázata. A hosszú távra hatással lévő felelős döntést nagymértékben megkönnyíti és elősegíti, hogy lehetőség nyílt mind a lámpatestek készítését, mind pedig az éles működést a gyakorlatban megismerni.

Mint ahogy korábban a cég képviselői elmondták, a jelenlegi közvilágítás cserére, fejlesztésre szorul, egyre több szakaszon jelentkeznek műszaki hibák és egyre többe kerül a lámpák üzemeltetése, javítása.

A projekt nem csupán lámpatestcserét jelent, hanem szükség esetén lámpakar cserét is, illetve azokon a városrészeken, ahol eddig nem volt, vagy nem kielégítő a közvilágítás, ezt követően ott is kiépítésre kerül majd.

Amennyiben nyer a pályázó, akkor helyi vállalkozás, helyi munkaerővel előállított – a helyi érdekeket szem előtt tartva –, a gyakorlatban látva nagyon jól teljesítő közvilágítás valósulhat meg Berettyóújfaluban, ráadásul ennek költségét bérletkonstrukció keretében, az így előállt megtakarításból tudná fedezni a város, egyéb plusz ráfordítás nélkül, és a futamidő letelte után az önkormányzat tulajdonába kerülnek a berendezések.

Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 13Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 14

Korszerűsödik a közvilágítás városunkban 04

You have no rights to post comments