precizbanner

virag18osz

millenniumkicsi2

LizArt Design hajas

gazdatavasz

aurabannermedium2

crisantemo berettyó

Berettyó Kártya 2017 borító

lily

ilonatavasz18

tavasz18.01

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2018. október 15. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Paradicsomleves

Fasírt tört burgonyával

"B" menü:

Gyümölcsleves

Rizses hús

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


termalmenu
Rendelés leadás legkésőbb előző nap 10 óráig
06 (30) 963-3740

Napi menü:

Paradicsomleves

Tanyasi tokány tarhonyával

veradas

koboreb

 szintoktatas3

precizbannerkicsionkentesseg

Berettyóújfaluban megvalósult minden gyermek álma, az igazi, élményekkel teli, bandázós hangulatú, feledhetetlen gyermektábor. Ám a résztvevők lisztérzékenyek voltak, akiknek a táborozás valóban maradhatna csupán egy szép álom. Cöliákiásként nem magától értetődő a nyári táborban való részvétel. Sok lisztérzékeny gyermek kénytelen nélkülözni a hasonló élményeket, ahogyan más közösségi megtapasztalásokat is, sőt, időnként még az iskolai étkezéseket is szinte kirekesztettként élik meg. Mindez azonban nem így van Berettyóújfaluban. – Fazakas Réka beszámolója

Bihar fővárosában, a lassan három éve működő Lisztérzékenyek Berettyóújfalui Csoportja (a Lisztérzékenyek Érdekképviseletének Országos Egyesülte – LÉOE – helyi szervezete) nem csupán az önkormányzat közétkeztető tevékenységét segíti allergénmentes vonatkozásban, hanem idén nyáron először gyermektábort is szervezett. Július 9. és 13. között zajlott a liszt-(illetve laktóz-, tejfehérje- és tojás-) érzékeny  általános iskolás korú gyermekek napköziotthonos együttléte. A táboroztatás a már említett országos egyesület, a LÉOE szakmai közreműködésével, támogatásával és felügyeletével valósult meg. A tábort sok gluténmentes élelmiszert gyártó cég segítette termékeikkel, hogy minél több és minőségibb étel készülhessen. A finomabbnál finomabban ételeket a helyi diétás konyha dolgozói készítették. A tábort a helyi szakközépiskola pedagógiai asszisztens hallgatói segítették. A gyermekek nem csupán Berettyóújfaluból érkeztek, hanem Bakonszegről, Biharkeresztesről, Mezősasról, sőt, Debrecenből, Szarvasról és a fővárosból is. Mondhatjuk, hogy ez a hajdú-bihari térség gyermektábora volt, de a szarvasi testvérpár jelenléte miatt így vált a lisztérzékeny berettyóújfalui gyermektábor a tágabban értelmezett régió táborává.

FB IMG 1531806194056FB IMG 1531806293152

A gyermekek az első napon ismerkedtek egymással, és segítőikkel, miközben kézműves foglalkozásokon vettek részt. A reggelire kapott frissen sült zsemlés tízórait az egyik nagy kedvenc, a makaróni követte, de nem maradhatott el a közös sütés sem. Vezendi Tünde segítségével mindenmentes banános és almás muffint készítettek a lányok, néhány fiú gyakori kóstolása közepette. A második napon a közös sütést Asztalosné Prokisch Lilla irányította, akinek a finomságok készítésénél nagy segítség volt a sok ügyes gyerekkéz, az evésnél pedig a sok éhes gyerekszáj.

Kedden a táborozók a bobozást próbálhatták ki a Morotva Ligetben, az Alföld egyetlen bobpályáján. Szerdán talán még ennél is izgalmasabb kalandban volt részük a gyerekeknek, hiszen a közeli horgásztóban pecázhattak, ahol egy profi horgász tanítgatta őket, nem csak a pecabot végét fogni, hanem halat is. Ugyan nem a kifogott halacskákat ették ebédre, de ezen a napon is sok ízletes gluténmentes fogásból választhattak. A tábor negyedik napja talán a leginkább várt nyári esemény volt, a strandolás, melyhez az idő is kedvezett. Ha strand, akkor lángos, palacsinta, sőt kürtőskalács dukál! Mindezt megkapták a gyerekek, természetesen igényeik szerint, valamennyi allergéntől mentesen. Ez valódi strandélmény volt, hiszen a vízből kiugrálva falhatták fel a frissen sült, strandon szokásos ételeket.

FB IMG 1531806312677FB IMG 1531806319711

A pénteki nap is kihívásokkal volt tele, hiszen, a tábor apraja-nagyja biciklitúrára vállalkozott. A csapat közel 10 kilométeres utat tett meg Berettyóújfalutól Bakonszegig. Persze út közben sem maradtak étlen-szomjan a kerékpározók, az árnyékos fák alatt szinte csettintésre mobilkonyha termett, ahonnan mindenkinek jutott a frissen készült hamburgerből. Bakonszeg, az úti cél, apró mérete és lélekszáma ellenére a térség nevezetes települése. Itt töltötte remeteéletét a felvilágosodás jelentős költője, Bessenyei György (1746-1811), a „Bihari remete”. Sőt itt található az impozáns Nadányi-Miskolci-kúria is, ami a biciklitúra végső állomása, sőt, sajátos ebédhelyszíne is volt. Az impozáns étkezőben a lisztérzékeny gyermekek kicsit magukat is váruraknak és várkisasszonyoknak érezhették, amint a csirkecombokat falatozták, talán csak a kutyákat hiányolták, hogy kezet töröljenek bársonyos szőrükben.

A tábor öt napja rengeteget adott minden résztvevőnek, nem csupán az örökké éhes gyerkőcöknek, hanem valamennyi szervezőnek, szakácsnak, konyhai segítőnek, támogatónak, de még azoknak is, akik szülőként kísérték csemetéiket a programokra, vagy csak egy-két napra pillantottak be a tábor életébe. Sok cöliákiás gyermek álma vált valóra Berettyóújfaluban. Nagy szükség van a hasonló kezdeményezésekre, reméljük, hagyomány lesz az ételallergiások gyermektáborából, és nem csak itt, a Bihari térség központjában.

Szóljon hozzá!