artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Újabb tartalékos katonák kötöttek szerződést a Magyar Honvédséggel 2018. április 18-án Berettyóújfaluban. Az eseményen Hajdú-Bihar megye 250. területvédelmi tartalékos katonáját is köszöntötték.

Ahogy arról már több fórumon lehetett hallani, a Magyar Honvédség 2017-ben megújította tartalékos rendszerét, melynek révén létrejött az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatforma. Munka vagy tanulás mellett is vállalható, azokkal jól összeegyeztethető katonai szolgálatformával a honvédség célja, hogy ne legyen olyan járás az országban, amely nem rendelkezik tartalékos katonával, kiképzett katonai erővel. A megalakult járási századokhoz bárki csatlakozhat, aki szeretne részt vállalni honvédelmi feladatokban, illetve szükség esetén kész segítséget nyújtani lakókörnyezetének. A területvédelmi tartalékos századok feltöltésében Hajdú-Bihar megye az élen jár: eddig 237-en csatlakoztak a rendszerhez, de ez a szám április 18-án több mint 20 fővel bővült. Ők mindannyian a Berettyóújfalui járásban létrehozott területvédelmi századhoz csatlakoztak.

Tartalékos katonák szerződéskötése 02Tartalékos katonák szerződéskötése 06Tartalékos katonák szerződéskötése 05

„A járásban kapott támogatásnak, a helyi szinten tapasztalható összefogásnak és a végrehajtott intenzív toborzó kampánynak is köszönhető, hogy a mai napon újabb 24 fő csatlakozott a Berettyóújfalui járásban létrehozott területvédelmi századhoz.” – tudtuk meg a Berettyóújfalui Járási Hivatal Fráter László Nagytermében tartott ünnepélyes szerződéskötés után Nagy Zoltán alezredestől, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 2. Katonai Igazgatási Központjának parancsnokától. „Velük együtt 48 főre nőtt a járásban tartalékos szolgálatot vállalók száma, és ami örömteli, hogy immár a járás 11 települése rendelkezik tartalékos katonával. Ezért is gondoltuk úgy, hogy a felvételi eljárás utolsó mozzanatát, a szerződéskötést is a járásközpontban tartjuk meg, és köszönjük, hogy ebben támogattak bennünket a járási hivatal és a települések vezetői egyaránt.”

Tartalékos katonák szerződéskötése 07Tartalékos katonák szerződéskötése 04

A rendezvényen Hajdú-Bihar 250. területvédelmi tartalékos katonáját is köszöntötték. Bata Gábor egy évet töltött el a honvédségben sorkatonaként, már akkor is gondolkodott a katonai pályán, de az élete akkor máshogy alakult. A berekböszörményi fiatalember jelenleg mezőőrként dolgozik, kíváncsian várja a tartalékos szolgálatot, a kiképzéseket. Nem tagadja, a későbbiek folyamán akár még a szerződéses szolgálat vállalása is szóba kerülhet – ebben a döntésében nagy segítséget jelenthet minden, a tartalékos szolgálat során szerzett tapasztalata, arról nem is beszélve, hogy – az átjárhatóság miatt – az elvégzett kiképzéseket beszámítják neki a szerződéses állományú felkészítésébe.

Tartalékos katonák szerződéskötése 03Tartalékos katonák szerződéskötése 08

Az ünnepélyes szerződéskötést követően Nagy Zoltán alezredes elmondta: a területvédelmi tartalékosok felkészítése alapvetően helyben, az adott járásban történik, a kidolgozott modulrendszer alapján ez évente mindössze 20 napot jelent számukra. A kiképzések során a civil életben is hasznos elméleti és gyakorlati tudást kapnak, mint például egészségügyi, tereptan és tájékozódási ismeretek, közelharc oktatás. A területvédelmi tartalékosok szükség esetén veszély- és katasztrófahelyzetben (pl. árvízi védekezés), rendezvénybiztosítási, toborzási, illetve különböző díszelgési feladatokban vehetnek részt. Az alezredes kiemelte még, hogy a szolgálatot vállalók különböző juttatásokban részesülnek, így megilleti őket szerződéskötési, illetve éves rendelkezésre állási díj, valamint – behívásuk idején – a tényleges szolgálatért járó illetményre jogosultak. A fiatalok csatlakozásának ösztönzése kapcsán pedig megemlítette, hogy a tanulói jogviszonnyal rendelkező tartalékosok honvédségi ösztöndíjra is pályázhatnak. Ezek az összegek éves szinten százezres nagyságrendű, akár több százezer forint plusz jövedelmet is jelenthetnek.

Tartalékos katonák szerződéskötése 09Tartalékos katonák szerződéskötése 10

Tartalékos katonák szerződéskötése 12Tartalékos katonák szerződéskötése 13

A parancsnok hangsúlyozta, hogy folyamatosan várják a katonai pálya iránt érdeklődőket, akik tartalékos vagy akár szerződéses szolgálatot is vállalhatnak. A rendszerhez az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig csatlakozhat minden nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű és cselekvőképes magyar állampolgár, aki legalább általános iskolai végzettséggel rendelkezik. Jelentkezni a megyeszékhelyeken lévő toborzó ügyfélszolgálatokon lehetséges, ami Debrecenben a Péterfia utca 58/a. szám alatt található.

Tartalékos katonák szerződéskötése 14Tartalékos katonák szerződéskötése 15

You have no rights to post comments