artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Magyarország Kormánya 2062/2017. (XII. 27.) Korm. határozatának végrehajtására a támogató Emberi Erőforrások Minisztériuma nevében eljáró Emberi Erőforrások Támogatáskezelő, mint lebonyolító a 2017. 12. 29-én kiadott támogatói okiratban meghatározott feltételek mellett összesen 5 700 880 000 forint összegű támogatást nyújtott a Tiszántúli Református Egyházkerület, mint kedvezményezett részére, a „Tiszántúl templomépítési program” elnevezésű szakmai feladat megvalósítására.

Ebből az összegből Berettyóújfalu a református templom felújítására 150 millió forintot, míg a Berettyószentmártoni Egyházközség új gyülekezeti terem építésére 75 millió forintot kapott. A tervezett beruházások előzményeiről és várt eredményeiről 2018. április 3-án, a berettyóújfalui református templomban tartott sajtótájékoztatót Nagy Zsolt, a Bihari Református Egyházmegye esperese és Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő.

Református templom Berettyóújfalu2Nagy Zsolt esperes elmondta, a Bihari Református Egyházmegye 370 millió forintos fejlesztési támogatásban részesült, melyet 6 egyházközsége - Bakonszeg, Berekböszörmény, Berettyóújfalu, Bojt és Nagyrábé templomfelújításra, Berettyószentmárton pedig új gyülekezeti központ építésére fordít.  Az esperes tájékoztatást adott arról is, hogy jelen pillanatban a Bihari Református Egyházmegyében 25 különböző felújítási projekt zajlik összesen 808 900 000 fotint értékben, melyek 2019. december 31-ig várhatóan befejeződnek. 

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő kiemelte, nem volt korábban olyan kormánya Magyarországnak, amely ilyen mértékben támogatta volna a hitélet gyakorlásának feltételeit, hiszen a 4.sz választókerület közel 1 milliárd forint, a Tiszántúli Református Egyházkerület pedig 5 700 880 000 forint összegű támogatást kapott a kormány és az egyház megállapodása alapján. A képviselő elmondta, városunkba az utolsó utáni pillanatban érkezett a támogatás, hiszen évek óta méltatlan állapotban van a református templomunk, ami nem csak a hívek elégedetlenségére adott okott, a városközpont látványát is jelentősen rontotta. Ebben jelentős javulás várható a Zsinagóga, a Sinka István Városi Könyvtár és a Bihari Múzeum TOP-os pályázati keretből történő felújítása után, melynek eredményeképp egy igényes harmonikus és hangulatos épületegyüttes fogadja majd Berettyóújfalu központjában az itt élőket és az idelátogatókat.

Képviselő úr reményének adott hangot, hogy a korábban nyújtott támogatások mellett - tetőcserére több, mint 40 millió forint, süvegcserére 38 millió forint - a mostani 150 millió forintból megvalósuló teljeskörű - mind külső, mind belső - felújítás nem csak az itt élők, hanem az egész egyházkerület javát fogják szolgálni.

 

You have no rights to post comments