precizbanner

virag18osz

millenniumkicsi2

LizArt Design hajas

gazdatavasz

aurabannermedium2

crisantemo berettyó

Berettyó Kártya 2017 borító

lily

ilonatavasz18

tavasz18.01

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2018. október 16. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Palócgulyás

Párizsi csirkemell sült burgonyával, dresszinges friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Csontleves

Csikóstokány tésztával

"B" menü:

Gyümölcsleves

Rizses hús

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

veradas

koboreb

 szintoktatas3

precizbannerkicsionkentesseg

A magyarok a kontinens legerősebb dohányosai, egyre aggasztóbb a fiatalok alkoholfogyasztása, valamint a magyar lakosság a harmadik legelhízottabb az unióban - áll az Európai Bizottság Magyarországról szóló 2017-es egészségügyi országprofil jelentésében.

Ma Magyarországon 75,7 év a születéskor várható élettartam, amivel a 24. helyen (hátulról az ötödiken) vagyunk az EU-tagországok között. A fő halálozási okok hazánkban továbbra is a szív- és érrendszeri betegségek: 2014-ben ilyen kórképek eredményezték 35 ezer nő és 27 ezer férfi halálát. Komolyan elgondolkodtató az adat, amely szerint a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozások standardizált arányszáma a magyar lakosság körében több mint kétszerese volt az uniós átlagnak.

Mindez leginkább a dohányzás és azelhízásmagasabb előfordulási gyakoriságának tulajdonítható, illetve közrejátszottak az ezen állapotok miatt igényelt kórházi kezeléseket követő magasabb halálozási arányszámok is. A listán második halálokot a daganatos betegségek jelentik, hiszen 2014-ben közel 15 000 nő és 18 000 férfi halt meg rákban.

A konkrétabb halálokokat vizsgálva látható, hogy Magyarországon rengeteg haláleset mögött megváltoztatható életmódbeli kockázati tényezők állnak. Az ischaemiás szívbetegségek messze a legtöbb halálesetet okozták 2014-ben, utánuk következett a stroke és a tüdőrák. Az EU-ban Magyarországon a harmadik legmagasabb a tüdőrák miatti halálozási arányszám, ami határozottan mutatja a folyamatosan magas dohányzási arány hatását.

cigaretta dohanyzas n

A dohányzás rengeteg egészségügyi problémát okoz a magyar lakosság körében

Tudjuk, hogy egészségtelenül élünk

"A jelentésből az is kiderül, hogy a magyarok alig több mint fele tartja úgy, hogy jó egészségi állapotban van, ami az egyik legalacsonyabb arány az EU-ban. Ugyanakkor azzal nem szeretünk szembesülni, hogy az egészségtelen életmód nagy mértékben hozzájárul a kedvezőtlen egészségügyi mutatókhoz. Döbbenetes, milyen erős a magyarokban a hárítás, és mennyivel szívesebben fogjuk meg a könnyebbik végükön a dolgokat" - mutatott rá dr. Babai László, a Magyar Életmód Orvostani Társaság elnöke. "Ezzel együtt különösen figyelemreméltó és szomorú, mennyire nem ismerjük fel a mozgás jelentőségét, amely pedig gyakorlatilag minden egyes szervet, szervrendszert és a már kialakult betegségeket is pozitívan befolyásolja" - tette hozzá.

A szakember szerint valóban van összefüggés a rossz anyagi helyzet, a túlhajszoltság, a magas gyógyszerárak és az egészségi állapot között. Ugyanakkor a leggyakoribb halálozási aránnyal rendelkező kórokat, vagyis a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségeket ezen tényezők befolyásolják a legkevésbé. Nem fedezhető fel közvetlen összefüggés a rossz anyagi helyzet és a fent említett kórképek között, sőt bizonyos rákfajták (például a vastagbélrák) jóval gyakoribbak a tehetősebb országok lakói körében. Sokkal erősebb hatásúak viszont a saját döntésünktől függő szokások, így főként a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő táplálkozás, valamint a dohányzás, az alkoholfogyasztás és a kábítószerek használata.

A mozgás bizonyított hatásai

A WHO egyik korábbi átfogó tanulmánya szerint a rendszeres mozgás bizonyítottan csökkenti számos betegség kockázatát, így például a szívbetegségekét, a stroke-ét, az elhízásét, a cukorbetegségét, a vastagbél- és mellrákét, illetve a depresszióét. Ezen kívül javítja a közérzetet, tónusossá teszi az izomzatot, és megadja az idős embereknek az esélyt az önállóbb életre. A felmérésből bizonyos arányszámok is világosan mutatják az éles összefüggést.

  • Az inaktív embereknek kétszer akkora esélyük van szívbetegségekre, mint az aktívan mozgóknak. A mozgás a magas vérnyomást és a koleszterinszintet is csökkenti, ezzel összefüggésben pedig megelőzheti akár a stroke kialakulását is.
  • A korábban csak a 40 feletti korosztályt fenyegető 2-es típusú (erősen életmódfüggő) cukorbetegség ma már a fiatalabbakat is érinti. Kialakulására rendszeresen végzett közepes vagy nagy intenzitású mozgás mellett 30 százalékkal kisebb esély van.
  • A fizikailag aktív személyeknek 40 százalékkal kisebb az esélyük a vastagbélrákra, illetve kisebb esetükben a mellrák kockázata is, a magas intenzitású mozgás pedig hatásos lehet a prosztatarák ellen.
  • A mozgás csökkenti a depresszió esélyét is, segít a stresszel való megküzdésben. Gyerekeknek jó lehetőséget nyújt a szociális képességek fejlesztésére, a felnőtteknek pedig abban segít, hogy jobb viszonyban legyenek a testükkel. Ráadásul az aktivitás más, egészségtudatosabb lépésekre is sarkall, amilyen például az egészségesebb étkezés és a lemondás a dohányzásról.

Dr. Babai László leszögezte, hogy egészségi állapotunkért jobbára mi magunk vagyunk a felelősek. Éppen ezért van döntő jelentősége a 21. század gyógyító-megelőző módszerének, az életmódorvoslásnak, amely a szakértők által irányított mozgás-, táplálkozási és mentális programmal a már kialakult betegségek esetén is jelentősen hozzájárulhat a gyógyuláshoz.

Szóljon hozzá!