precizbanner

2016tavaszbanner2

lily

millenniumkicsi2

gazdatél

aurabannermedium2

arzuhanas2017

berettyokartya2019

LizArt Design hajas

coaching2

BoPi nyito banner uj

helyijárat

2019. január 22. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Sütőtök krémleves

Cigánypecsenye sült burgonyával, csemegeuborka

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántottszelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Paradicsomleves

Zúzapörkölt galuskával

Heti "B" menü:

Gyümölcsleves

Natúr csirkemell csíkok rizzsel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


termalmenu
Rendelés leadás legkésőbb előző nap 10 óráig
06 (30) 963-3740

Napi menü:

Pirított tésztaleves

Zöldborsós szelet tésztával

veradas

koboreb

telivasar  

alkusz2

 

Magyarország Kormánya és a helyi önkormányzatok egyaránt nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a közösségi célokat szolgáló, értékteremtő tevékenységet folytató civil szervezetek munkáját a lehető legtöbb eszközzel támogassák. Az ezzel összefüggésben jelenleg meglévő pályázati rendszerekről, valamint a szűkebb térségünkben aktuális tapasztalatokról tartott sajtótájékoztatót 2018. március 23-án Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő és Tirts Tamás, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő főigazgató-helyettese.

A sajtótájékoztatón az alábbiak hangzottak el:

Berettyóújfaluban és a választókerület településein nagyszámú társadalmi szervezet – egyesület és alapítvány – működik. Ezek közül egyre többen veszik ki a részüket a különböző közfeladatok ellátásából, akár formálisan, akár önkéntesen.

A most zajló időszakban, amikor a civil szervezetek jó része több irányból is nyomás nehezedik – elsősorban az „álcivilek” miatt vagy éppen közvetlenül általuk. Fontos kiemelni, hogy – ahogy március 15-én is hangsúlyoztam – a valódi értéket teremtő, közösséget szolgáló szervezeteket támogatni kell.

A különböző szakmai, szabadidős vagy éppen sporttevékenységek végzése mellet hihetetlenül nagy szerepük van a közösségépítésben, egy-egy település, vagy egy vidék helyi identitásának a megerősítésében.

Itt is érvényesülni tud a három szint:

1. Helyi önkormányzatok – Hajdú-Bihar Megye Önkormányzata évente 2-szer hirdet pályázatot, Berettyóújfalu önkormányzata pedig ilyenkor év elején pályáztat ki saját erejéből 15 millió forintot a helyben tevékenykedő civileknek. Ez utóbbi pl. 2017-ben 50 nyertes helyi pályázatot jelentett.

A Berettyóújfalu Város Önkormányzata által eddig elnyert európai uniós pályázatok jelentős része érinti a városban működő civil közösségek életét is. A kerékpárút-hálózat, az új vagy megújuló közösségi színterek (sportcsarnok, zsinagóga, múzeum stb.), vagy éppen a fürdőfejlesztés mellett több pályázat kimondottan a civil szervezetekkel együttműködésben, az ő hosszú távú érdekeiket és működésüket szem előtt tartva került benyújtásra:

  • TOP-2.1.1-16-HB – Barnamezős területek fejlesztése – a Civil Udvar épületeinek részleges felújítása 75 millió forint értékben.
  • TOP-7.11-16 (CLLD) – kulturális, közösségi terek infrastrukturális fejlesztése kiemelt fejlesztések, valamint helyi szervezetek szakmai támogatása – a következő két évben meghirdetésre kerülő nyilvános pályázatok keretében – 250 millió forint értékben.

2. Hazai forrású országos pályázatok

A Nemzeti Együttműködési Alap, a Nemzeti Kulturális Alap, határon túli kapcsolatok erősítésére pedig (Biharban ez kiemelten fontos) a Bethlen Gábor Alap jelenik meg rendre támogatóként a vk. települési civiljeinek életében. Ezekből aztán olyan kapcsolatok alakulnak ki, olyan rendezvények, kiadványok valósulnak meg, melyek hiánypótlóak ezekben a kisközösségekben.

3. Európai uniós források felhasználása

Szinén utalás március 15-ére: úgy hasznosítottuk és hasznosítjuk a közös piac erőforrásait, hogy nem engedtük magunkat térdre kényszeríteni. Ennek pedig a civilek nagyon fontos letéteményesei. Másokkal ellentétben az európai uniós forrásokra nem adományként és nem zsoldként tekintünk, hisz a különböző európai fejlesztési alapokat nem ajándékba osztogatják, bármennyire is így tekintenek erre sokan.

Azt kell megállapítanunk, hogy a helyi civil társadalom nagyon jól megtanulta ezeknek a forrásoknak a kezelését. Nagy az aktivitás az igénylésben, és egyre magasabb az elnyert és szabályosan megfalósított pályázatok aránya.

A jelenlegi fejlesztési ciklusban elindult Emberi Erőforrás Operatív Programban van a legtöbb közvetlen lehetősége a civil szervezeteknek. Az ebben megjelent konstrukciók az iskolarendszeren kívüli oktatás és képzés, a kultúra, a közösségépítés, a szociális ellátások és felzárkóztatás, a sport és szabadidős tevékenységek területén nyújt támogatást a különböző tevékenységekhez.

A Berettyóújfalu központú választókerület tekintetében eddig 22 településen összesen 31 egyesületi vagy alapítványi pályázat nyert támogatást, és ezek összértéke megközelíti a 814 millió forintot.

Néhány kiemelés:

  • Közösségi tevékenységek, helyi programok – átlagban 20 millió forint pályázónként: 14 db projekt
  • Tanoda programok (felzárkóztatás) – egyenként 30 millió forintért – Komádi, Körösszakál, Biharnagybajom, Zsáka, Csökmő Berekböszörmény, Berettyóújfalu
  • Határon túli kapcsolatok általi kulturális együttműködések – ún. „transznacionális együttműködés” – 2 önálló pályázat összesen 100 millió forint értékben (a két berettyóújfalui népfőiskola), illetve egy országos programban partnerként (15 m Ft – Bihari Népművészeti Egyesület).

A települési önkormányzatok által elnyert egyéb operatív programok (elsősorban a TOP-os fejlesztések), a központi vagy helyi költségvetési szervek (köznevelési, szociális, kulturális intézmények) pályázati programjaiból pedig meg sem lehet becsülni a civil közösségek követlen vagy közvetett részesedését.

Az elvünk az, hogy az erős Európát az erős nemzetek, az erős nemzeteket pedig az erős helyi közösségek képesek megtartani.

Szóljon hozzá!