artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 26. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tejfölös burgonyaleves csülökkel

Brassói aprópecsenye hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az ingatlanpiaci szakértők még mindig a szektor bővülését várják az árak és a forgalom tekintetében egyaránt. Tavaly országos szinten 12%-kal bővültek a szegmens átlagárai, a tranzakciószám pedig 2014 óta a legmagasabb értéket mutatta – meghaladta a 150 ezret –, az idei év azonban ezeket az értékeket is túlszárnyalhatja.

Ha befektetés, akkor ingatlan

A legdinamikusabb drágulás a fővárosban tapasztalható a boom kezdete óta, ennek eredményeként 2017. decemberben a családi házak 367 ezer Ft/m2, a téglalakások 628 ezer Ft/m2, a panelek pedig 407 ezer Ft/m2 átlagárakon kerültek meghirdetésre. A magas árszint ellenére az ingatlan továbbra is vonzó befektetési forma, amit támogat a kamatkörnyezet, illetve a hitelezési helyzet.

Mindezek hatására az áremelkedés kitarthat a következő 2-3 évben, az üteme viszont valószínűleg mérséklődik. Az újlakások kínálata ugrásszerűen bővülhet, az átadásokkal kapcsolatban viszont csúszásokra lehet számítani az építőipar szűkössé váló kapacitásai miatt.

Az újlakás projektek kihatottak a használt társaik áraira, a tapasztalatok szerint ugyanis a projektek környékén nagyobb mértékben drágultak az átlagárak. Az alku jelen van a piacon, a vevők a fővárosi panelek esetén számíthatnak a legkisebb kedvezményre – nagyjából 2%-ra –, a legnagyobb terük a vidéki házaknál van – elérheti a 7-8%-ot – országos viszonylatban pedig 4-5% közötti engedményt adnak az eladók.

Hajdú-Biharban meglehetősen heterogén a kép

A területi eltérések nemcsak az ország egyes térségei között, hanem azokon belül is megmutatkoznak. A tendenciával kapcsolatban a hajdú-bihari városok sem képeznek kivételt. Míg Püspökladányban 25%-kal, Hajdúböszörményen és Hajdúszoboszlón 3-7%-kal csökkentek, addig Derecskén, Hajdúnánáson és Debrecenben 2-7%-kal, Berettyóújfalun pedig több mint 20%-kal emelkedtek az átlagos négyzetméterenkénti árak 2017-ben.

Az átlagos ingatlanárak változása Hajdú Bihar megye egyes településein

Az átlagos ingatlanárak változása Hajdú-Bihar megye egyes településein (2017. január és december között)

Az ingatlanpiac szereplőit a jelenlegi árszínvonal általában jobban foglalkoztatja, mint az árváltozások. Ennek alakulását az elhelyezkedésen kívül elsősorban a típus befolyásolja. A családi házak szegmensében brutális eltérések vannak, a Püspökladányon és Berettyóújfalun meghirdetett ingatlanok között több mint kétszeres, a püspökladányi és debreceni átlagárak között pedig közel ötszörös differenciál érzékelhető a szegmensben.

A családi házak átlagos négyzetméterárai Hajdú Bihar megye egyes településein

A családi házak átlagos négyzetméterárai Hajdú-Bihar megye egyes településein (Ft/m2, 2017. decemberi adatok alapján)

A hajdú-bihari lakáspiacon valamivel egységesebb árszint figyelhető meg – részben azért, mert a korábban említett városokban kevés az eladó lakás, így ezeket nem vettük bele az elemzésbe. A Debrecenben meghirdetett lakások átlagos Ft/m2 árai a megyei szinttel közel azonosak, a hajdúszoboszlói társaik 10-17%-kal kedvezőbbek, a megyei átlag pedig 10-27%-kal marad el az országostól.

Átlagos négyzetméterárak országosan és Hajdú Bihar megyében

Átlagos négyzetméterárak országosan és Hajdú-Bihar megyében (Ft/m2, 2017. decemberi adatok alapján)

 Nem mindenki tud kifizetni egy családi házat

Vidéken a családi házak örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, de ezt a típusú ingatlant nem mindenki engedheti meg magának. Számukra jelenthetnek kompromisszumot a 2-3-4 lakásból álló ikerházak vagy sorházak, amelyek több millióval alacsonyabb áron érhetőek el. A magánházak építésének költségeinek emelkedése többek között az áfacsökkentés hatására bekövetkező telekpiaci változásoknak tudható be. A hirtelen megugró kereslet ugyanis felhajtotta az árakat, egyes területekért pedig megindult a verseny a projektkivitelezők és a magánházat tervezők között.

Forrás: Ingatlannet.hu

You have no rights to post comments