artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Berettyóújfalu népességmegtartó erejét növelő, a családokat segítő önkormányzati rendelkezéseket tekintve mindenekelőtt örömteli tapasztalatokról számolhatunk be: a lakáshoz jutók helyi támogatásáról szóló rendelet 2017. október 1-jén hatályba lépett rendelkezése alapján megemelt jogosultsági értékhatárok, illetve támogatási összegek következtében jelentősen megnőtt az igénylők, illetve a támogatásra jogosultak száma. Ekkor emelkedett a támogatás felső összeghatára támogatásonként 500 ezer forintra. A 2018. január végéig eltelt négy hónapban 19 kérelmező számára nyújthattunk összesen 9 millió 400 ezer forint összegű vissza nem térítendő támogatást első saját lakásuk felépítéséhez vagy megvásárlásához.

A Képviselő-testület 2018. január 25-ei ülésén új, a pénzbeli és természetbeni szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendelet elfogadásáról döntött. A korábbról már ismert ellátások megmaradtak, de a jogosultsági értékhatárok itt is kedvezően változtak. Tényleges újszerűsége abban van, hogy a város népességcsökkenésének megállítása érdekében újabb ún. családbarát ellátások kerülnek bevezetésre. A három új ellátás: a babaköszöntő csomag, a város babája cím és a mellé járó támogatás, valamint az óvodakezdési támogatás.

Babaköszöntő csomaggal üdvözli a város a 2018. január 1-jén vagy azt követően született lakóját. A csomag alanyi jogon jár, ha a gyermek születésekor legalább az egyik szülő folyamatosan egy éve Berettyóújfaluban él és bejelentett lakcímmel rendelkezik. A csomag harmincezer forint értékű természetbeni támogatás, mely csecsemőruházatot, és csecsemőápolási cikkeket tartalmaz. Az újszülöttekhez a védőnő viszi el az ajándékcsomagot.

A Város babája a város napján, május 23-án első születésnapját ünneplő baba részére megállapítható cím, mellyel a gyermeket gondozó szülő részére harmincezer forint támogatás is jár. A gondozó szülő egy éves helyben lakása ez esetben is feltétel.

Óvodakezdési támogatásban az a szülő részesül, akinek gyermeke részére a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre való jogosultságot már megállapították és az óvodai beiratkozás után ténylegesen elkezdődik az óvodai nevelése. A húszezer forint értékű természetben nyújtható támogatás a szülő, az óvoda és a család- és gyermekjóléti szolgálat családgondozója közreműködésével kerül megvásárlásra. Ezt a támogatást a szülőnek a hivatal Igazgatási irodáján igényelni kell.

Kedvező módon változott több települési támogatás esetében is a jogosultsági értékhatár.

Ellátás típusa

Jogosultsági értékhatár (Ft)

Egyedülálló

Családos

Rendkívüli települési támogatás

109.725

71.250

Rendkívüli gyermeknevelési települési támogatás

-

71.250

Temetési támogatás

71.250

71.250

A rendelet 2018. február 1-jén lép hatályba, az új ellátások és értékhatárok ettől az időponttól élnek.

You have no rights to post comments