artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 29. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fotó: Botár Gergely/kormany.hu

Februártól új eszköz egészíti ki a szépkorúak életminőségét javító programot – jelentették be 2018. január 31-én, Füzesabonyban. A szívdiagnosztikai készüléknek köszönhetően gyorsabbá és egyszerűbbé válik az idősek szűrése, a szívbetegek azonosítása, állapotuk nyomon követése. Berettyóújfalu 1 db készüléket kapott, amelyet a programban résztvevő idősek használnak majd a diszpécserek segítségével.

Az Idősügyi Infokommunikációs Program az otthonukat elhagyni nem tudó 65 év felettiekre fókuszál, országszerte 5000 fő számára biztosít laptopot, internet-szolgáltatást és az alapfokú digitális kompetenciák elsajátításához szükséges oktatást. Februártól új egészségügyi szolgáltatással bővül a program, amelynek keretében a rászorultak között 110 darab hordozható szívdiagnosztikai eszközt osztanak ki.

Berettyóújfalu 1 db készüléket kapott, amelyet a programban résztvevő idősek használnak majd a diszpécserek segítségével.

Jeneiné Rubovszky Csilla, a programért felelős miniszteri biztos elmondta: „Az idősek a szűréseket mostantól otthonukban önállóan elvégezhetik. Az új eszköz nagyban hozzájárul a program főbb céljainak megvalósításához: az életminőség javításához, a családtagok, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítéséhez.”

20180131 BGA 962120180131 BGA 9735

Fotók: Botár Gergely/kormany.hu

Amagyar fejlesztésű, névjegykártya méretű eszköz intelligens algoritmus segítségével mutatja ki a szív működésének rendellenességeit, a stroke és a hirtelen szívmegállás kockázatát. Klinikai szintű EKG-t mér, melyet orvosi segítség nélkül kiértékel. A jelentések okoskészüléken, egészségügyi naplóban tárolódnak.

Nyitrai Zsolt, Füzesabony és térsége országgyűlési képviselője kiemelte: „Magyarország egy többgenerációs otthon, ahol jól tud együtt élni és dolgozni fiatal és idős. Hazánkban több, mint 2 millió nyugdíjas honfitársunk él, köszönettel és tisztelettel tartozunk nekik. Az erkölcsi mellett fontos az anyagi megbecsülés is, ezért kaptak a nyugdíjasok nyugdíjprémiumot, ezért őriztük meg a nyugdíjak vásárlóértékét. Tavaly óta alapíthatnak nyugdíjas szövetkezetet is.”

A mobil szívdiagnosztikai eszközök a programban kialakított diszpécserközpontokba kerülnek, ahonnan közfoglalkoztatottak segítségével jutnak el az idősekhez. Az érintett egészségi állapotának felmérését követően probléma esetén tájékoztatni tudja háziorvosát.

(NFM)




You have no rights to post comments