artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fotó: Gombos Ferenc

3 gyermek boldog édesanyja, aki 2014 óta Vass Lajos Kiemelt Nívódíj birtokosa. A Diószegi Kis István Református Általános Iskola pedagógusaként a zene szeretetére tanítja a diákokat. Szívesen néptáncol és már három félmaratoni éremmel is büszkélkedhet, bemutatjuk Balázs Amarilla népdalénekest, pedagógust.

Hogyan kerültél kapcsolatba a népzenével?

Népművész családban nőttem fel, így teljesen természetes közeg volt számomra a néphagyományok és a népi díszítőművészet: a kerámia, a fafaragás világa. Tizenévesen kezdtem néptáncra járni, ahol hamar kiderült, hogy van érzékem a népzenéhez.

26940951 1272458236230929 1259890974 nHol végezted tanulmányaidat?

Főiskolán először magyar- és történelem szakot végeztem Szegeden, később, 2009-ben Nyíregyházán ének-zene és népzene szakon szereztem diplomát. Természetesen a népzene áll legközelebb a szívemhez. Örömmel tölt el, hogy egyre több szereplésre kérnek fel. Legközelebb a Bihari Népművészeti Egyesület 25. évfordulója alkalmából rendezett kiállítás megnyitóján fogok énekelni a Hagyományok Házában, Budapesten.

Hol kamatoztatod a megszerzett tudást?

A Diószegi Kis István Református Általános Iskola és AMI zeneművészeti ágán tanítok népzene tanszakon: népi éneket, népi furulyát és citerát. Én oktatom a szolfézst is a zeneművészet összes tanulójának: a népzenészeknek, gitárosoknak, furulyásoknak, klarinétosoknak és a zongoristáknak. Szerencsésnek érzem magam, hogy azzal foglalkozhatok, amit igazán szeretek: a gyerekekkel és a zenével.

Engedékeny vagy szigorú pedagógusnak tartod magad?

A művészeti oktatás teljesen más pedagógus hozzáállást kíván, mint az osztályban történő tanítás. Itt, mint minden zeneiskolában, egyéni órák vannak, ahol sokkal mélyebb tanár-diák kapcsolat alakul ki. Jobban érezzük a gyerekek minden rezdülését, akár öröm, akár bánat éri őket. A zenekari próbák pedig az örömzenélés színhelyei.

Mely településeken volt már fellépésetek?  

A népzenészeinkből áll a Kacor Citerazenekar és az Aranymálinkó Énekegyüttes. Szerencsére számos felkérést kapunk, a legtöbbet természetesen iskolánkból és a város különböző egyesületeitől, intézményeitől. A környező településekről is kapunk meghívást, tavaly szerepeltünk Furtán, Pocsajban, Nagykerekiben, Darvason, Biharnagybajomban, és Nyíregyházán is. A legtöbbször teljes létszámban adunk műsort, de előfordul, hogy csak egy-egy tehetséges tanítványom lép fel.

Gombos Ferenc fotói 1 (1)Gombos Ferenc fotói 1 (2)

Fotók: Gombos Ferenc

Karácsonyi dalokkal léptek fel a citera és népi ének tanszak diákjai 2017-ben, az erről készült videó itt tekinthető meg.

2014-ben kiemelt Vass Lajos népzenei díjat kaptál. Milyen népdalok állnak közel a szívedhez?

A Vass Lajos Népzenei Szövetségtől Kárpát-medencei döntőjén több díjat is kaptam, a legnagyobb elismerést 2014-ben, Kiemelt Nívódíjat.  Szeretem a versenyeket, mert én ezt egyfajta edzésnek fogom fel. Újra és újra a maximumot kell kihoznom magamból, ezzel fejlesztve tudásom. Idén a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének versenyén fogok indulni.

 20170820 (19)img001img002

Mindig vannak kedvenc tájegységeim, amelyek akkor éppen közel állnak a szívemhez. Sokat énekeltem nyíradonyi, kőrösfői (Kalotaszeg), klézsei (Moldva) dalokat, de természetesen bihari, sárréti tájegységünkről sem feledkezhetünk meg, hiszen ez a sajátunk, erre kell nagyon vigyáznunk.

Mit tudsz kifejezni a dalok által?

Akik ismernek, tudják, hogy én mindig éneklek: örömömben, bánatomban, vagy csak úgy… Egy-egy dalcsokrot amikor összeállítok, akkor az mindig az aktuális élethelyzetemhez igazodik. Biztosan van benne legalább egy dal - számomra a legfontosabb - amely köré épül a többi. 

27047005 1801429919901269 189385957 obaraboly

Három gyermek édesanyjaként - számos teendőd mellett – mivel töltöd szabadidődet?

AMIA gyerekeim és a sok fellépés mellet kevés időm marad. A Baraboly néptánccsoportban táncolok, melyet sok év után kezdtem el újra, emellett rendszeresen futok. Eddig három félmaratont teljesítettem. Idén nagyobb célt tűztem ki magam elé, egy 30 km-es távot, melyet márciusban szeretnék teljesíteni.

Mit nyújt neked a futás?

A futás számomra a kitartást, az erőt, a szabadságot és a ,,mindenre képes vagyok” érzést adja.

You have no rights to post comments