artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A beszélgetésben megismerkedhetünk Daróczi Lajos mézlovaggal, az Y-FOOD Kft. igazgatójával, aki 1998-ban megalapította városunk első mézüzemét. Munkássága révén fellendült Berettyóújfaluban a mézek csomagolása, feldolgozása, új innovatív méhészeti és méztermékek előállításával öregbíti a méz és városunk hírnevét. Berettyóújfalu Város képviselő testülete 2017-ben Csorba György díjjal jutalmazta munkáját.

Mikor kerültél kapcsolatba a méhészettel?

A méhészettel gyerekkoromban kerültem kapcsolatba, hiszen édesapám a 70-es évek óta, közel 50 éve méhészkedik. Önálló méhészetem nincs, mivel munkám ezt nem teszi lehetővé, de a családi méhészetbe rendszeresen besegítek.

Miért fontos a mézfogyasztás?

A méz nem egyszerűen édesítőszer, mint ahogyan azt sokan gondolják, hanem rendkívül sok ásványi anyagot, bioaktív anyagokat hordozó természetes táplálék, melyet az emberiség több mint 10.000 éve fogyaszt. A mindennapi 12 profiletáplálkozásban betöltött jelentősége alig 200 éve, a kristálycukor iparszerű gyártásával csökkent le, de ma már ismét egyre többen ismerik fel a méz jótékony hatását. A jótékony hatások egy önálló óriási témakör, mely gyakorlatilag azt jelenti, hogy szinte minden külső és belső panaszra ajánlhatunk egy-egy mézfajtát.

Hogyan „készül” a méz? Meddig nyúlik vissza a méz története?

A mézet a méhek készítik, amely egy bonyolult biokémiai folyamat. A lényege, hogy a természetes úton begyűjtött cukor tartalmú anyagot (nektárt) a méhek enzimes úton lebontják, átalakítják és így készül a méz. A mézhez a Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint semmit nem raknak hozzá és nem vonnak ki a pergetés után. Az emberiség a mézet civilizációja kezdete óta, azaz több 10.000 év óta fogyasztja, a méhek 40 millió éve léteznek.

Mely tényezők nehezíthetik a méztermelést? Az időjárás mellett milyen körülmények okozhatnak kárt egy kaptárban, a méhcsalád életében?

A méztermelés - mint agrárágazat - természetesen a mindenkori időjárás függvényétől erősen befolyásolt, főleg a meghatározó termést adó akác hordás idején. Emellett a méhbetegségek (nyúlós költésrothadás, atka a méhek jellemző betegségei), melyek ellen okszerű gyógyszerhasználattal védekezik a méhész. A méhészet nagymértékben épül a gyakorlati tapasztalatokra, melyet nem lehet csupán szakkönyvekből elsajátítani, így ehhez sok-sok év tapasztalata, illetve az idősebb méhészek tapasztalatainak átvétele adja meg a méhészkedés rutinját.

A város napja 2017. 05. 23. 103A város napja 2017. 05. 23. 102

Melyek a kifejezetten Y-FOOD termékek?  Kiknek ajánlod ezeket?

Az Y-Food Kft alapítása, 1994 óta foglalkozik mézcsomagolással, illetve több önálló fejlesztése is van. Az 1990-es években indult fejlesztés a méz különböző anyagokkal történő dúsítását tartalmazta, így jött létre a desszert méz kategória, melynek jellemző tagjai a tökmagos méz, a méz-tea keverék, illetve trópusi gyümölcsökkel dúsított akácméz. A jelenlegi desszert mézek a tökmagos méz, a vegyes-gyümölcs ízű méz-tea keverék, illetve a trópusi gyümölcsöket tartalmazó Bahama-Mix. Ezek kis kiszerelésű változatát egy kínáló dobozban tartalmazza a „Mézvarázs” nevű termékünk. Ez mindenkinek ajánlható, aki a méz mellett a különlegességeket is kedveli, ugyanis nemcsak érdekes, de egészséges ajándék is.

y  food 1 (1)y  food 1 (4)

Hol találhatnak meg benneteket, akik vásárolni szeretnének?

Helyben viszonteladónk, a Berettyó Kulturális Központ főtéren lévő Rendezvényháza, illetve web áruházban rendelhető a www.cicc.hu címen. A desszert mézek mellett javaslom a saját fejlesztésű, szabadalommal védett „TöbbmintMéz” termékcsaládot, mely csipkebogyó, csalán, bodzabogyó, kamilla, zsálya mellett homoktövis termékváltozatban is kapható.

Milyen fajta mézeket állíthatnak elő a Bihari Kistérség méhészei?

A Bihari Kistérség méhészei a Bihari sík jellemző növénykultúrájának mézeit állítják elő, mely tavasszal a gyümölcsvirágzással indul, innen vegyes mézet gyűjtenek, majd ezt követi a repce, illetve a fő terméknek tekintett akácméz. A nyár második felének fő terméke a napraforgó méz, mely egyben a bihari térség jellemző mézfajtája. Emellett a bihari méhészek termelnek facélia, selyemfű, illetve mézharmat mézet is kisebb mennyiségben.

mezlovag3mezlovag2

2012-ben alakult a Bihari Mézlovagrend! Kik a tagjai? Mit tudhatunk a mézlovagrendről?

A Bihari Mézlovagrend a Berettyóújfalu és Vidéke Méhészek Egyesülete szakmai szervezeten belül működik, így tagjai is döntő többségében egyesületi tagok, illetve vannak tiszteletbeli tagok is. A Bihari Mézlovagrend az országban kilencedikként alakult, a Tiszántúlon másodikként. Ma már az országban tizennégy mézlovagrend működik és e szakmai közösség aktív tagja a Bihari Mézlovagrend. Valamennyi mézlovagrend éves rendezvényére meghívja a hazai és határon túli mézlovagrendeket, így az éves rendezvénynaptár a teljes évet és szinte az ország teljes területét lefedi Zalától Biharig, illetve Erdélyben aktív kapcsolatok vannak a Csiki és Udvarhelyi Mézlovagrenddel.

mezlovag

Immár 6. éve került megrendezésre 2017-ben a MÉZES NAP, a méz- és eszközvásár. Miről és kiknek szól ez a nap?

A Mézes Nap, mely méz- és eszközvásár, illetve szakmai fórum, egyaránt szól a szakmai közönségnek és a lakosságnak, ezen belül kiemelten a gyermekeknek. A szakmai fórum mindig egy-egy aktuális témát érint, ahol a szakma jeles előadói tartanak előadást. A lakosságnak szóló programok színes, változatos, gyermekek és felnőttek részére szóló műsorokat tartalmaznak, melyek kitöltik az egész napot. A rendezvényt hagyományosan a mézlovagrendek felvonulása, illetve a Mézkirálynő köszöntője, valamint mézszentelő teszi ünnepélyessé.

Milyen mézek kerültek idén bemutatásra, díjazásra?

A Mézes Nap meghatározó programja a négy kategóriában (akác-, fajta-, vegyes-, és különleges mézek) indított mézféleségek lakosság általi minősítése és a program végén kerülnek díjazásra az elismerésben részesített mézek, amely mellett az „Év méhésze” díj átadása is megtörténik, illetve itt kerülnek szintén elismerésre a gyermekek által benyújtott rajzpályázat díjazottjai is.

mezlovag1y  food 1 (6)

Feddjük fel az igazságot! Mit tehetünk méhszúrás ellen? Általában kalcium pezsgőtablettát oldunk fel vízben. Mennyire hatásos ez? Mi a megfelelő intézkedés ilyenkor?

A méhszúrás komoly dolog, főként amiatt, hogy egyedileg nagyon eltérő érzékenységgel rendelkeznek az emberek. Van, akinél már egy csípés is komoly fulladásos rohamot okoz, de láttam méhészt, aki 60-70 szúrást is elviselt! (Jómagam 27 szúrásig vagyok "hitelesítve".)

Alapszabály, hogy az ittas, izzadt ember, illetve a csapkodás támadásra ingerli a méheket. Amerikában az indiánok hazugság vizsgálatra használták, mivel a hazug ember jobban izzad és ezt a méhek megérzik!

Ha ilyen helyzetbe kerülünk, próbáljunk nyugodt maradni és olyan helyre vonulni ahová a méhek nehezen követnek (bokrok, autó stb.) Ha a szúrás bekövetkezik, próbáljuk a fullánkot kipöckölni, mert az egy darabig még pumpálja a mérget. Az ecetes víz némileg enyhíti a tünetet, de érzékenység esetén a Ca-injekció illetve az orvos segíthet. A méhméreg egyébként sok gyógyszer alapanyaga, kitűnően alkalmas az ízületes betegségek kezelésére. A méhészek között ez jóval ritkább panasz!

You have no rights to post comments