artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 18. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Fehérboros-mustáros szószban sült csirkecomb, zöldséges bulgurral

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott brokkoli

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Siváran, gubbasztva néz a láncra kötött kutya. Itató táljában földes sár, enni is csak ritkán kap. Teste reszket, az első időkben a szeretetért, aztán már az idegkárosodás miatt. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint nagyon sok az elhanyagoltan tartott háziállat. A hatályos törvények szerint nem csak állatot kidobni - elhagyni állatkínzás bűncselekmény, de az is állatkínzás, ha fizikai vagy lelki károsodást okozunk állatunknak a tartás során. A jó gazda megfelelően gondoskodik állatáról, a rossz meg nem. De hol a határ?!

allatkinzas eset orpheus

Ez is állattartás. Vagy állatkínzás?!

Rövid időn belül válhat bárkiből állatkínzó, hiszen pl. egy megvásárolt, majd gyorsan megunt háziállat is sok esetben végzi láncon vagy utcára dobva válik kóborrá. Felelős állattartásért az Orpheus Önkéntes Közösség a kilencvenes évektől az állatmentés mellett komoly erőfeszítéseket fordít. Seres Zoltán egyesületi elnök szerint a felelős magatartást egy szinten példaként mindenki otthonról hozza, de tanulni is lehet, sőt kell(ene) is. Fontos a prevenciós tevékenység és a példamutatás.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület szerint három minimális dolog kell a felelős állattartáshoz:

  1. megfelelő tartási hely: kennel, kutyaházzal, megfelelő mozgástérrel, hiszen ha nincs hol tartsuk az állatot, az hosszú távon gondot fog jelenteni,
  2. megfelelő anyagi fedezet: állatorvosi költségek (oltás, féregtelenítés, gyógyítás), etetés, felszerelések mind pénzbe kerülnek, ha nincs megfelelő anyagi ráfordítás, előbb - utóbb az állattartás kapcsán gondok adódhatnak,
  3. megfelelő mennyiségű szabadidő: az állattal foglalkozni kell, sétáltatni, gondozni, tisztítani, ha nincs megfelelő mennyiségű szabadidő, alapvetően az állattartásnak is értelme vész.

Mit tehetünk, ha állatkínzást tapasztalunk?

Az állatok megóvása elsősorban a gazda feladata. Ha bárki háziállatot szenvedni lát vagy kínzásáról tud, a segélyhívón hatósági segítség kérése fontos dolog. A kóbor állatok közterületi megmentése a helyi önkormányzatok feladata. A www.sinter.hu a SintértNE! programmal azt a célt tűzte ki, hogy a településeken a kóbor állatok befogása állatvédő szervezetekkel karöltve valósuljon meg.

A legjobb annak a kóbor állatnak, amelyik meg sem születik

Az országban 3200 település van, évente százezernél is több kutya kerül a tartók felelőtlen cselekedetei miatt az utcára. A legtöbb helyen az utcáról befogott kóbor állatot (új örökbefogadó hiányában) elaltatják. Nem kellene így lennie – fogalmaz Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője – hiszen ha nem szaporítaná feleslegesen az ember a kutyáit, macskáit, nem lenne ilyen sok kóbor állat. Az állatvédő egyesület ide vonatkozó jelmondata, hogy „…Annak a kóbor állatnak a legjobb, amelyik meg sem születik…”. Megengedhetetlen, hogy emberi hanyagságból érezni – szenvedni képes élőlények ezreit elpusztítsák.

Orpheus Állatvédő Egyesület

You have no rights to post comments