artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Közeleg Mindenszentek és Halottak Napja, amikor a temetőkben meglátogatjuk elhunyt szeretteink sírját. A rendőrök Hajdú-Bihar megyében is fokozott jelenléttel biztosítják a megemlékezést.

Hajdú-Bihar megyében már a Halottak Napját megelőző napokban megkezdte bűn- és baleset-megelőző tevékenységét a rendőrség. Ilyenkor a közúti forgalom az átlagos többszörösére nő és az olykor zsúfolt utakon a megszokottnál lassabb haladás miatt a járművezetők könnyebben elveszíthetik türelmüket. A meggondolatlan és felelőtlen kockázatvállalást mindenképpen kerülni kell!

A balesetek megelőzése érdekében 2017. október 27-től november 5-ig a közutakon (autópályákon, autóutakon, főútvonalakon és lakott területen belül), valamint a temetők környezetében egyaránt számíthatnak a közlekedők fokozott rendőri jelenlétre, amely elsősorban a közúti forgalom segítésére irányul. A forgalom-ellenőrzés mellett a rendőrök a segítő, vigyázó jelenlétet csakúgy, mint az elmúlt években idén is a polgárőrökkel együttműködve biztosítják. A bűncselekmények megelőzése, illetve megakadályozása érdekében vagyonvédelmi tanácsokkal látják el az állampolgárokat, és szórólapokon is felhívják az emberek figyelmét az ilyenkor gyakrabban előforduló bűncselekmények például a zseblopás, gépkocsi feltörés veszélyeire.

20171030 11054720171030 111523

Az áldozattá válás megelőzése érdekében javasoljuk, hogy fokozottan figyeljenek értékeikre, fogadják meg a Bűnmegelőzési Osztály tanácsait:

 • Járműveikben látható helyen ne hagyjanak értékeket (táska, mobiltelefon, pénztárca, kabát, stb.)! Járműveiket minden esetben zárják le!
 • Lehetőség szerint használják a forgalmas, jól kivilágított parkolóhelyeket!
 • Alkalmazzanak mechanikai és/vagy elektronikus vagyonvédelmi biztonsági rendszereket! (A gépkocsira és a lakásra vonatkozóan is!)
 • Utazás, továbbá nagyobb tömegben való tartózkodás esetén fordítsanak fokozottabb figyelmet értékeikre!
 • Ne tartsanak pénztárcát, okmányokat, értékeket hátizsák, hátitáska külső zsebeiben!
 • Ne tegyenek egy helyre pénztárcát, csekket, hitelkártyát, iratokat, mobiltelefont! (Viszonylag biztonságos tárolási helyek a belső zsebek, vagy a kézre erősíthető, övön hordható, illetve a ruházat alatt nyakba akasztva viselhető táskák.)
 • Bankkártyájuk mellett soha ne legyen ott a PIN kód!
 • Ha hosszabb időn keresztül gyanúsan viselkedő személyt látnak maguk mellett, ellenőrizzék értékeik meglétét!
 • Ha tetten érik a tolvajt, hangosan kérjenek segítséget és értesítsék a rendőrséget!

Amennyiben bűncselekmény áldozatává válik, vagy a fentiekben ismertetett jogsértéseket tapasztal, azonnal értesítse a Rendőrséget a 112-es vagy 107-es segélyhívó telefonszámokon! Gépkocsifeltörés, lakásbetörés esetén fontos a helyszín eredeti állapotának megőrzése!
A balesetek megelőzése érdekében néhány jó tanács közlekedőknek:

 • A temetők közelében számoljanak a megnövekvő gyalogos és gépjárműforgalommal! Akár gépkocsival, akár gyalogosan közlekednek, tegyék ezt még nagyobb körültekintéssel!
 • Ideiglenesen forgalomkorlátozások és elterelések várhatók, a kialakult forgalom függvényében. Ne „megszokásból" közlekedjenek, figyeljék az aktuális közlekedési jelzéseket, már elindulás előtt tájékozódjanak a várható változásokról.
 • Mindig használják a kötelezően előírt passzív biztonsági eszközöket, mert azok életet menthetnek.
 • Utazás előtt javasoljuk, hogy ellenőrizzék gépkocsijuk műszaki állapotát, s amennyiben még nem tették, szereltessék fel a téli gumiabroncsokat, amelyek használata a biztonságos közlekedés érdekében feltétlenül ajánlott.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság mindenkinek békés, nyugodt megemlékezést és balesetmentes közlekedést kíván!

You have no rights to post comments