artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Ismét együtt Berettyóújfalu egyik legismertebb együttese, akik hosszas megbeszélések után úgy döntöttek, hogy a legendás, és a rock egyik aranykorának tartott '90-es évek szellemét feltámasztva újra életre keltik a zenekart. A három oszlopos tag - Paszti, Zoli és Zsolti - mellett negyedikként a basszusgitárt az Abiocore-ból és a Szélső Érték-ből már jól ismert Kahut János (Jóni) kezeli. Az újjáalakulást nem pusztán nosztalgiázásnak szánják. A régi dalok mellett gőzerővel dolgoznak az új dalokon, melyekkel elindítják a Trident legújabb korszakát. Október 21-én Berettyóújfaluban adják első koncertjüket, minek apropóján Papp Zsoltival, a zenekar dobosával és egyben vezetőjével beszélgettem, illetve tettem fel neki néhány kérdést.

Honnan ered a zenekar neve, mit jelképez a TRIDENT?

A zenekar elnevezése a gitárosunkhoz, Demeter Zolihoz fűződik. Jelentése több értelemmel bír: a mitológiából ismert háromágú szigony – ez később a trió felállásra, ill. egy nagy hatótávolságú rakéta típusa – ami lendületre utalhat, de várost (a tridenti zsinat (1545-1563) hosszú ideje alatt Magyarország a zsinat részvevőit finom „Tokaji"-val örvendeztette meg!), rágógumit és még nagy kazettás magnót is neveztek el így, amit 80-as években az amerikai négerek a vállukon hurcoltak / elég súlyos volt!/és kenték alá a rappet... – tette hozzá Zsolti mosolyogva.

3 (1)416

Mit tudhatunk rólatok, szolgáljunk némi információval azoknak, akik esetleg koruknál fogva nem emlékezhetnek rátok, illetve zenei beállítottságuk miatt nem ismerhetnek benneteket? Mikor alakultatok, hogyan alakult ki az együttes egyedi stílusa?

A zenekart 1989 őszén alapítottuk a New Village zenekar tagjaiból. Több tagcserén és ezáltal rockzenén belüli stílusváltáson mentünk keresztül, mire kialakult a csapat meghatározó, egyedi stílusa. Az 1993-ban az énekesi posztra érkező Asztalos Attilával (Paszti) találtuk meg az alapvető irányt. Akkoriban Gaál Tamás „Macska” volt a basszusgitárosunk, akivel mi, a Demeter Zoltán (gitár), Papp Zsolt (dobok) és Asztalos Attila hármas tovább fejlesztettük az amúgy is kísérletezős vonalunkat. Egyedi hangzás- és fantáziavilágú, folyamatosan formálható és fejleszthető, semmihez nem hasonlítható underground rockzenét, alapvetően emberi dalokat akartunk írni, melyeken érezhetőek a rock gyökerei, ugyanakkor mégis modernek és aktuálisak. Stílusunk kialakulásában meghatározó volt, hogy az ösztöneinkből fakadó zenét játszottuk és emellett a fantáziánknak sohasem szabtunk határokat.

Aki esetleg részletesebben kíváncsi a zenekar történetére, a Facebook oldalunkon olvashat róla.

Milyen zenei műfajt képvisel az együttes?

Jellemző stílusjegyeink a grunge, alternatív rock, electro-metal, de ezek a zenekar életének különböző szakaszaiban változtak, ma mégis aktuálisak. Az újjáalakulás során úgy döntöttünk, hogy az 1993 és 1996 közötti időszak dalait vesszük elő, illetve hallhatja majd a közönség, így elég változatos repertoár állt össze, melyet úgy, mint régen, koncerteken kiegészítünk néhány klasszikussal.

t1

Gondolom, gőzerővel készültök, miből áll ez, mit terveztek még 2017-ben?

Mivel nem vagyunk főállású zenészek, szabadidőnkhöz, lehetőségeinkhez mérten haladunk. Párhuzamosan folyik a régi dalok felelevenítése, demózása, stúdiómunkálatai (a felvételeket alapvetően mi készítjük, Gyarmati Balázs hangtechnikus barátunk végzi azok keverését és masterizálását), az újak írása, kidolgozása. Igen, ez azt jelenti, hogy a régi slágerek egy része újra stúdióba kerül, aminek eredményeként egy „Best Of Trident” albumot adunk ki. A készülő lemez dalainak egy része már felkerült a világhálóra, melyet ingyenesen meg is lehet hallgatni, illetve letölteni. Sokak kérésére és örömére a napokban feltöltöttük az „Újabb technológiák” és a „Mélyen és üresen” című albumokat, tehát lesz mivel ráhangolódni a koncertekre.

Tudjuk, hogy sokan várják már az új dalokat, rengeteg ötletünk gyűlt össze, de azok kidolgozásához még idő kell. Az első időszak, ami eddig volt, az alapvetően inkább a visszatérésről/magunkra találásról szólt, jómagam közel 20 évig aligha doboltam és Zoli kb.15 évig gitárt sem látott, nemhogy a kezébe vette volna... Konkrét, határozott elképzelésünk van az új dalok, az új lemezt illetően, de még nincs itt az ideje, hogy előrukkoljunk egy-egy nótával. Az új anyagról annyit, hogy a 90-es évek szellemét szem előtt tartva tradicionálisabb lesz és továbbra is „emberi” érzelmeket és hangulatot sugárzó dalok születnek.

2017 023.Megragadnám a lehetőséget és ezúton is szeretnénk megköszönni régi barátunk, Nagy „Big-Bill” Imre technikai/személyzeti munkáját és minden egyéb, EMBERI segítségét, amit kapunk Tőle.  Mindig is szerves része volt a csapatnak és mondhatjuk, hogy jelenleg is az ötödik tag. Továbbá, mint ahogyan a korábbi aktív éveinkben, úgy most is köszönjük városunk támogatását, jelen esetben a Best Of album létrejöttének lehetőségét illetően!

Az új dalokat mikor hallhatjuk? Lesz-e koncert turné?

A jövő év már inkább az új dalokról, az új lemezről és természetesen az azt bemutató bulikról szól majd. Addig viszont lesz három koncertünk a megyében, melyeken a „Best Of album” dalait adjuk majd elő. Október 21-én, szombaton a berettyóújfalui Civil Udvar Parola Skate Park csarnokában mutatkozunk be először hivatalosan élőben. A koncert főtámogatója a Móló Panzió, avagy Csorba János barátunk, aki nagyon szorított a zenekarnak, hogy újra „dübörögjön”. Ezúton is köszönjük!

22007477 1648010785230070 8787878396737441023 n

Két bemelegítő banda is fellép az estén, az egyik a Havaria Honkakka Berettyóújfaluból és a Kabinláz Püspökladányból. Mindemellett elárulom, hogy az első Trident koncertet speciális vendégek is színesítik majd! Jegyek elővételben, a Móló Panzióban és a Tokaji Termelői Borkimérésben kaphatók! Figyelem! Az első berettyóújfalui koncertre a lányoknak/hölgyeknek a belépés ingyenes!

Október 28-án, Hajdúszoboszlón a Rock Cafe-ban, az énekesünk Paszti szülővárosában játszunk, majd december 8-án a Frogshow zenekar társaságában a debreceni Kaptárban próbáljuk meg lebontani a falakat.

Reméljük, találkozunk a koncerteken, keressetek bennünket a Facebook-on!

Trident - Újabb Technológiák (teljes album, 1996)




Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre! Sok jó hangulatú és hatékony próbát, sok sikeres fellépést kívánunk nektek!

Trident plakat kész

You have no rights to post comments