artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 19. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Tárkonyos zöldségleves

Éhes ember kedvence hasábburgonyával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Oreos palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egy friss, országos kutatás szerint kifejezetten fontos a magyar vásárlók számára, hogy mindennapi élelmiszereink mennyi cukrot tartalmaznak, és az is, hogy odafigyeljenek arra, mennyi cukrot fogyasztanak egyáltalán. Cukorbevitelük kordában tartására sokan a cukormentes termékeket hívják segítségül, ám azzal viszonylag kevesen vannak még tisztában, hogy például az üdítők esetében a cukormentes italok egyúttal kalóriamentesek is.

A hazai vásárlók nem biztosak abban, hogy egy cukormentes üdítő vajon kalóriamentes is egyben, pedig a nagy többség számára fontos mind az élelmiszerek cukortartalma, mind a napi cukorfogyasztás kontroll alatt tartása – egyebek közt ez is kiderült abból a reprezentatív, országos kutatásból, amely a Coca-Cola Magyarország megbízásából készült el.

Nagyon fontos a cukortartalom

Saját bevallásuk szerint a válaszadók háromnegyedét befolyásolja vásárláskor, hogy a megvenni kívánt élelmiszereknek mik az összetevőik. A megkérdezettek kétharmada számára fontos az adott termék cukortartalma, de több mint felük figyelembe veszi a színezék- és szénhidráttartalmat is. A legtöbb vásárlót (a válaszadók közel háromnegyedét) az befolyásolja, van-e a kiválasztott termékben tartósítószer.

cukormentes

Az élelmiszerek cukortartalmánál is fontosabb a hazai fogyasztók számára az, hogy odafigyeljenek a cukorbevitelükre, a válaszadók mindössze tizede nem foglalkozik ezzel a kérdéssel. Azok, akik odafigyelnek a bevitt cukor mennyiségére, többféle stratégiát alkalmaznak a cukorbevitel kordában tartására. A legtöbben ezt úgy oldják meg, hogy odafigyelnek az elfogyasztott élelmiszerek cukortartalmára, sokan választanak cukormentes terméket és csak 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy egyáltalán nem fogyaszt cukrot.

cukormentes2A kutatás egyik érdekes eredménye, hogy bár a hazai fogyasztók háromnegyede jól tudja, hogy minél több cukrot tartalmaz egy adott élelmiszer annál nagyobb a kalóriatartalma, az üdítők esetében mintha elbizonytalanodnának. Azt ugyanis, hogy az üdítőitalok esetében a kalóriamentesség egyben cukormentességet is jelent-e, vagy fordítva, azaz a cukormentesség egyenlő-e az energiamentességgel, viszonylag kevesen tudják.

cukormentes3

„Örömmel látjuk, hogy a kutatási eredmények alapján a hazai fogyasztók egyre egészségtudatosabbak és mindinkább odafigyelnek a cukorbevitelükre, az élelmiszerek cukortartalmára. Felelős vállalatként a Coca-Cola számára fontos, hogy segítsük fogyasztóinkat a tudatos döntés meghozatalában” – mondta Niklós László a Coca-Cola Magyarország ügyvezetője. „Ehhez egyrészt átlátható módon és egyértelműen informáljuk vásárlóinkat a termékeink cukor- és tápanyagtartalmáról, összetételéről, másrészt széles választékot biztosítunk számukra. Utóbbi azt jelenti, hogy immár üdítőital-portfóliónk közel fele áll cukor- és kalóriamentes, illetve alacsony cukortartalmú termékekből a NaturAqua ásványvizektől kezdve a cukorhelyettesítővel készült, energiamentes Coca-Cola zerón vagy Fanta zerón, illetve a Nestea zerón át egészen a csökkentett kalóriatartalmú klasszikus Nestea-kig. Utóbbi jó példa arra, hogy termékportfóliónk közel tíz százalékánál változtattunk a recepten a cukortartalom csökkentése érdekében. Szintén a felelős fogyasztói döntés meghozatalát szolgálja, hogy termékeink különböző méretű kiszerelésekben kaphatók: a kisebb kiszerelések révén fogyasztóink könnyebben kontroll alatt tudják tartani, mennyi cukrot fogyasztanak el üdítőinkkel” – fogalmazott az ügyvezető.

A kutatásról

Az eNet a Coca-Cola Magyarország megbízásából 2017 nyarán 18 év feletti rendszeresen internetezők körében végzett online kutatást azért, hogy felmérje a referencia beviteli értékkel kapcsolatos információk ismertségét és használatát. A kutatás reprezentatív a 18 évnél idősebb rendszeresen internetezőkre nem, kor és régió alapján.

You have no rights to post comments