artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Az utóbbi időben gyakran eszembe jut, mekkora károkat okozhat a vitatkozó felekben az indulatokkal, és félelmekkel teli hangulat, ami Berettyóújfaluban a börtönkórház körül kialakult. Némi biztatásra békepártiként én is megosztom a gondolataimat, természetesen elsősorban a magam érdekeit szem előtt tartva. Mert legyünk őszinték, általában az érdekeink mozgatnak bennünket, még akkor is, ha úgy csomagoljuk be őket, mintha önzetlenek lennénk.

Ki tudja megmondani, mennyit ér a békesség pénzben, érzelmekben, egészségben? A jóllét ugyanis jeltelen, és amikor már rosszul érezzük magunkat, gyakran annyira benne vagyunk a negatív érzelmek, és az indulatok sűrűjében, hogy a bukóspirál megállíthatatlannak tűnik. Ilyenkor a dolgok egyre rosszabbak lesznek, és úgy érezzük, minden ellenünkre van.

Akik között már kibékíthetetlen ellentétek vannak, akár családi, munkahelyi, vagy egyéb emberi kapcsolatok terén, tudják, hogy a tetemes érzelmi, esetleg anyagi veszteségen túl, azok a testi-lelki terhek is jelentősek, amiket a békétlenség okoz. Nyílt titok, hogy bizonyos érzelmek megbetegíthetnek, míg más érzelmeknek gyógyító hatásuk van. Gondoljanak csak a közösségi médiák posztjairól is jól ismert megosztásokra:

a szer etet

Gondolom senkinek sem ér annyit a gyűlölködés, hogy belebetegedjen, főleg annyit nem, hogy belehaljon, de a lefelezés sem jó ötlet. A mai világban ugyanis a több az egyik állandó mantra. Több pénz, több nyugalom, több egészség. Milyen sokat megteszünk értük, mennyit áldozunk rájuk, ugyanakkor milyen sokat teszünk ellenük is.

Természetesen nem azt akarom mondani, hogy ne mondjuk el a véleményünket, vagy ne álljunk ki amellett, amit igaznak gondolunk, ami szerintünk az érdekeinket, esetleg szűkebb-tágabb környezetünk érdekeit szolgálja. Dehogynem. Sőt, éppen az lenne a kívánatos, ha minden ember tudná, és merné szeretni, elfogadni, és vállalni önmagát, a véleményével, értékrendszerével, szükségleteivel, és fontosságaival együtt. Annak ellenére mondom ezt, hogy tisztában vagyok azzal, mennyire különbözőek vagyunk. Ahány ember él, annyiféle igazság létezik, mert mindenki csak a saját szempontjából tudja látni a világot. De épp attól szép az élet, hogy ilyen sokszínű.

A mi WordMagic Coach és Mediátor Irodánkban örömmel adunk mediátorként és coachként teret, az egymástól eltérő vélemények megbeszéléséhez, ha az ellentétes táborban lévőknek van kedve megtapasztalni, mit lehet ilyen helyzetben a béketeremtés tudományával kezdeni. Aki pedig megtanulni szeretné, ezt a rendkívül hasznos, közérzet-, és egészségjavító módszert, bejelentkezhet a készpénz befizetése nélküli négy hetes képzésünkre.

A konfliktusok előnyeiről, hasznáról, a konfliktuskezelési technikákról, erőszakmentes kommunikációról, mediációról tanulva, már egy hónap alatt megváltozik a résztvevők hozzáállása, mert megértik, hogy maguknak okozzák a legnagyobb károkat az ellenségeskedéssel. Az ember arra születet, hogy szeressen, a SZER - ETET.

Ráadásul minden bentről jön kifelé, így a maró kritika azt marja leginkább, akitől elindul, mert neki száz százalék jut belőle. Buddha ezt úgy fogalmazta meg, hogy haragtartónak lenni olyan, mint forró szenet marokra fogni azzal a szándékkal, hogy valaki másra hajítsuk azt; mi fogunk elsőként megsérülni. Persze árthat annak is, akinek szánják, ha magára veszi, de csak olyan arányban, amennyire befogadja magába. Akár hiszik, akár nem, ezeket a döntéseket mindenki saját maga hozza meg, mert a szabad akarat felülírhatatlan.

FÉL ELEMVégül itt egy másik kép a félelem felező hatásáról, mert ebben a vitában, és általában az életben is sokan érvelnek a félelmekre alapozva. Pedig a félelemmel is ugyanaz a helyzet, mint az ellenségeskedéssel. Aki másokat riogat, az főleg saját magában veti el a félelem magjait. Úgy tartják, aki fél, az csak félig él. FÉL – ELEM, pedig lehetne egész is. Ön melyik felét adná oda szívesebben? A jobbik oldalát, vagy a szíve felőlit, esetleg a lábait, amikor mozdulni sem tud a félelemtől? Vagy inkább a fejét veszítené el félelmében? Aki egyiket sem, mert inkább lenne egész, és EGÉSZ - SÉGES, annak jó ötlet kerülni a félelmet, haragot, gúnyt, és az ellenségeskedést, és keresni a békét.

Papné Bói Anna elérhetőségei:

http://wordmagic.hu/

http://www.boldogasszonyok.hu/

https://www.facebook.com/anna.papneboi

Telefon: 06 30 240 00 07

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

You have no rights to post comments