artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. június 15. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Baleset-megelőzési tanácsok a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányságtól.

Beköszöntött az ősz, amelynek egyik természetes velejárója az út -, látási - és időjárási viszonyok fokozatos vagy ugrásszerű változása. Erre sajnos a járművezetők többsége nem kellően készül fel. A különböző fronthatások, a rosszul megválasztott ruházat, a gépkocsi szellőző - fűtő berendezésének helytelen üzemeltetése fáradtságot, bágyadtságot okozhat, amely a reakcióidő megnövekedésével jár együtt.

Az eső, a betakarítások miatt az úttestre kerülő sárfelhordás balesetveszélyt jelenthet és fokozottan körültekintő, előrelátó vezetési stílust igényel, amelyet sokszor nem vesznek figyelembe a sofőrök, járművük sebességét nem az út - és látási viszonyoknak megfelelően választják meg.

A betakarítás kezdetével együtt az utakon több munkagéppel, lassú járművel, valamint állati erővel vont járművel találkozhatunk, amelyeknek vezetői többször fényvisszaverő prizma, illetve világítás nélkül közlekednek szürkület után is az utakon, emiatt az arra közlekedő gépjárművezetők már csak későn észlelhetik őket.

A betakarított terményeket szállító járművek vezetői gyakran nem megfelelően rögzítik rakományukat, így azok az úttestre hullva, szóródva tovább fokozzák a csúszásveszélyt.

A fentiek miatt célszerű, ha olyan útszakaszokon, amelyek közelében feltehetően betakarítási munkák folynak, lassabban, körültekintőbben veszünk részt a közlekedésben.

A járművek műszaki állapotára is nagy figyelmet kell fordítani! A gumiabroncsok kopott futófelülete növeli az úgynevezett „vízen futás” jelenségének létrejöttét, a kopott ablaktörlő gumik és rosszul beállított fényszórók a látást, míg az üzemképtelen fényjelző berendezések a láthatóságot csökkentik.

A kerékpárosoknak is ajánlott a  járművük előírásszerű felszereltségét ellenőrizni, hiszen egyre korábban köszönt be a szürkület, illetve egyre később kel fel a nap. Az első – és hátsó lámpák, a hátul piros színű, nem háromszög alakú prizma, valamint a kerekekre az előírásoknak megfelelően felszerelt küllőprizmák mind a láthatóságukat segítik elő, fokozzák biztonságukat.

A gyalogosoknak fokozott körültekintéssel kell az úttestre lépni hiszen az esőtől, az útra hullott falevelektől, a reggeli harmattól csúszóssá váló úton a járművek fékútja is jelentősen megnövekedhet.

Megkezdődött a tanítás az iskolákban, ezért fokozott óvatossággal, csökkentett sebességgel kell közlekedniük a járművezetőknek az oktatási intézmények környékén, különösen olyan helyen, ahol a közelben tömegközlekedési eszköz megállóhelye is található.

Vigyázzunk egymásra, óvjuk magunk és mások életét, testi épségét!

Balesetmentes közlekedést kíván a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság!

You have no rights to post comments