artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A tavalyi év elején módosított CSOK népszerűsége az idei évben sem csökkent, a kedvezményt mintegy 5%-kal többen vették igénybe a tavalyi évhez képest. A piaci szereplők elmondása szerint az ehhez társuló adminisztráció lehetne egyszerűbb, összességében azonban elégedettek.

A módosított áfa nem hozta magával az árak csökkenését

Az ingatlan vásárlók azt tapasztalják, hogy az áfacsökkentés egyáltalán nem mérsékelte az árakat, sőt az építőanyagok és a munkadíjak esetén – 20%-ot meghaladó – emelkedést érzékeltek. Ezt az építőipari vállalkozók is hasonlóan látják, előrejelzéseik alapján országosan 10%-os drágulás várható az év második felében. A tendencia mértéke az építőanyagok fajtájától függően elérően alakul, a betonacél és a szerkezetépítő anyagok például 25-30%-kal, a segédanyagok 5-10%-kal kerülnek többe. A munkabérek felkúszására egyébként számítani lehetett az előzőleg alacsony bérszínvonal, valamint az egyre nagyobb mértékben jelentkező szakemberhiány miatt.

Nagyot ugrottak az árak Berettyóújfalun

Az árak változása az egymáshoz közeli települések esetén is nagymértékű eltéréseket takar. Az idei évben Püspökladányon és Mezőtúron mélyrepülésszerűen kezdtek zuhanni az átlagárak, hét hónap alatt 18-25%-os volt a csökkenés. Szintén mérséklődés érvényesült Mezőberényben, valamint Hajdúszoboszlón, itt azonban visszafogottabb mérték érvényesült.

A régió viszonylatában nem állt meg a bővülés Debrecenben és Derecskén, az igazi robbanást azonban Berettyóújfalu átlagos négyzetméterenkénti árai mutatták, ahol júliusig 24%-os volt a drágulás.

Az átlagos ingatlanárak változása Berettyóújfalun és néhány környező településen

Az átlagos ingatlanárak változása Berettyóújfalun és néhány környező településen (2017 január és július között)

A típus sokat nyom a latban

Az árváltozások nem feltétlenül tükrözik az egyes települések átlagos ingatlanárainak alakulását. A környék viszonylatából Debrecen a 300 ezer Ft/m2 körüli átlagáraival kitűnik, amit Hajdúszoboszló követ 20%-kal elmaradva. Derecskén és Berettyóújfalun ehhez képest lényegesen alacsonyabb – 125 és 132 ezer Ft/m2 közötti – átlagárakra lehet számítani, Mezőberényben és Püspökladányban pedig a 100 ezer Ft/m2 szintet sem éri el az eladásra kínált ingatlanok árszínvonala.

Átlagos ingatlanárak Berettyóújfalun és néhány környező településen

Átlagos ingatlanárak Berettyóújfalun és néhány környező településen (Ft/m2, 2017 júliusi adatok alapján)

A lakóingatlanokra vonatkozó, általános statisztikáknál pontosabb képet mutat, ha az egyes típusonként vesszük górcső alá az átlagárakat. A családi házak szegmensét tekintve az észak-alföldi régióban a magasabb árkategóriát a 200 és 250 ezer Ft/m2 jelenti, amely megegyezik az országos átlaggal. Derecskén, Berettyóújfalun ennek mintegy feléért elérhetők a meghirdetett házak, míg Mezőberényben vagy Püspökladányban a 100 ezer Ft/m2 átlagárakat sem éri el az árszínvonal. A társasházak esetén drágább négyzetméterenkénti árakra számíthatnak az érdeklődők: a Hajdúszoboszlón és Debrecenben meghirdetett lakások esetén 300 és 340 ezer forintos átlagos Ft/m2 árakkal érdemes kalkulálni, Mezőtúron és Berettyóújfalun ehhez képest 31-42%-kal kedvezőbb árszint tapasztalható.

Az egyes ingatlantípusok átlagárai Berettyóújfalun és néhány környezőtelepülésen

Az egyes ingatlantípusok átlagárai Berettyóújfalun és néhány környezőtelepülésen (Ft/m2, 2017 júliusi adatok alapján)

Több százezer ingatlan kong az ürességtől

A hazai lakásállomány egyik meghatározó tényezője az üresen álló ingatlanok aránya, ami általában szerkezeti hiányosságokat jelez, vagyis a lakások nem ott vannak, ahol szükség lenne rájuk, esetleg nem olyanok, ami iránt igény mutatkozik. Ez az állomány a rendszerváltás óta folyamatosan bővül, 2011-ben már meghaladta a 11%-ot, 2015-ben a 12%-ot, napjainkban pedig mintegy 560 ezer ingatlannak nincs lakója. A területi különbségek ebben a kérdésben is szemet szúrnak, a nagyobb városokban jelentősen jobb helyzet tapasztalható, mint a községekben. A 12 millió forintnál drágább lakhelyek fele több mint egy éve üresen áll, míg a 3 milliót el nem érő tásaiknál ez az arány 75%.

Forrás: Ingatlannet.hu

You have no rights to post comments