artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. február 1. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Vegyes gyümölcsleves

Füstölt csülökkel - lilahagymával tötltött sertéskaraj hasábburgonyával, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Meggyes-mákos krémmel töltött palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A nyári időjárás nem a szebbik arcát mutatja, jelentős számú műszaki beavatkozáshoz riasztották ebben a nyári hónapokban a megye tűzoltóit. Amennyiben az idősebb fák belsejében lévő korhadás előrehaladott, veszélyt jelent a gyalogos- és gépjárműforgalomra. A személyi sérülés mellett jelentős anyagi károkat tud okozni egy-egy letört faág a parkoló autókban is.

A fa gondozása, annak biztosítása, hogy életveszélyt ne jelentsen a környezet számára a tulajdonos feladata. Ha az élő növényzet közterületen van, akkor a közterület fenntartójáé.

A környezetünkben, udvarunkon található nagyméretű fákat évről évre célszerű megvizsgálni, így kerülendő el a baleseteket. Érdemes megvizsgálni a fa törzsét, mélyebb sérüléseket keresni, amelyeket állat ejthetett, gombafertőzés vagy esetleg egy korábbi villámcsapás. Ezek a mélyebb kéregelváltozások figyelemfelhívóak lehetnek, hogy nem stabil, biztonságos fa van az életterünkben. Érdemes megnézni a lombkorona méretét, amely szintén árulkodik a fa állapotáról, ha az érintett fának terebélyes a lombkoronája, akkor nagy valószínűséggel egészséges a törzse is.

Ha azonban úgy véljük, hogy a fa már életveszélyesen megdőlt, vagy megsérült fa van a közvetlen környezetünkben, azt jelezzük a tűzoltóság felé a 105-ös számon, vagy a 112 segélyhívón. A tűzoltók minden esetben megvizsgálják, hogy a fa jelent e életveszélyt, s a amennyiben igen, gondoskodnak a sérült rész eltávolításáról. Fontos azzal tisztában lenni, hogy műszaki mentésre csak abban az esetben kerülhet sor, ha valóban életveszélyt, balesetet, testi épséget vagy anyagi javakat veszélyeztető helyzet merül fel. Minden egyéb esetben a fa tulajdonosának kötelessége a fa gondozása.

Ha úgy ítéljük meg, hogy nincs életveszélyt idézhető károsodás a fában, de a kivágás az egyetlen megoldás, saját ingatlanunkban szervezzük meg a fa gallyazását vagy keressünk fel egy fakivágással foglalkozó vállalkozást. Amennyiben a problémás fa közterületen van, azt a közterület fenntartó felé kell jeleznünk.

You have no rights to post comments