artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. március 28. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Csáki tarja párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Sikerként könyveltük el az idei Szent László Napokat, jövőre is folytatjuk! – vontak mérleget Nagyvárad kulturális fesztiváljának szervezői július 3-ai, hétfői sajtótájékoztatójukon, amelyet a június 19–25. között lezajlott eseménysorozat helyszínén, a váradi várban tartottak meg, és amelyen számos partnerintézmény, társszervező egyesület képviselője is részt vett.

Az egybegyűlt szervezőket és a sajtó munkatársait V. Korpos Dalma, a főszervező Szent László Egyesület elnöke köszöntötte, és megköszönte egyúttal mindenkinek, hogy kivették részüket abbból, hogy idén sikerült csúcsra pörgetni a Szent László Napokat.

Hasonlóképpen kösznetnyilvánítással kezdte megszólalását Zatykó Gyula főszervező is. A partnerek sorából Nagyvárad és Debrecen önkormányzatát, a várgondokságot és a Partiumi Keresztény Egyetemet emelte ki, mondván, rangot ad a Szent László Napoknak is, és a szervezők munkájának elismerése, hogy ilyen rangos partnerek is felkarolják a kezdeményezést.

A konkrét mérleget Mihálka Melinda programigazgató vonta meg. Mint kiemelte, a hét – a nulladik nappal együtt nyolc – nap alatt megszervezett 120 rendezvényre több mint 60 ezren látogattak el, ami látogatói rekordot jelent az immár ötödik alkalommal megszervezett kulturális fesztivál történetében. A programigazgató elmondta, a csendőrség becslései szerint a péntek esti koncerteken – Loyal, PASO, Anna and the Barbies – 8 000-en, a szombatin – KFT és Demjén Ferenc –15 000-en, míg a vasárnapi csúcsnapon, amikor az egykor Nagyváradon megalakult Metropol-Group, majd az Omega lépett fel a Szent László Napok keretében, 20-23 000-en látogattak ki a várba.

Mihálka Melinda hangsúlyozta, bár kisebb léptékben, de a gyermekeket megcélzó programok is hasonló népszerűségnek örvendtek, vasárnap délután ki lehetett volna tenni a megtelt táblát a belső várudvarra, olyan sokan gyűltek be ott zajló koncertre, a kézművesfoglalkozásokra, lovagi tornákra, játékokra.

Mint Mihálka Melinda is kiemelte, idén 8 társszervező egyesület és 25 partnerszervezet segítette a szervezők munkáját. Közülük néhány képviseltette is magát a hétfői sajtótájékoztatón.

Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi képviselője is sikerként tekint az általuk megszervezett kézművesfoglalkozásokra, amelyeken mintegy 450 gyermek vett részt, közülük 300-350-et gyermekotthonokból hozta el a Szent László Napokra.

Bruncsák Gyöngyi, a Máltai Szeretetszolgálat nagyváradi fiókszervezetének elnöke emlékeztetett, ők tulajdonképpen „a szeretet önkéntesei”, és ezen gondolattól vezérelve döntöttek úgy, hogy szeretnék kivenni a részüket a Szent László Napok lebonyolításában, s felajánlották, hogy biztosítják az elsősegélynyújtást. Kiss Balázs, a szeretetszolgálat ifjúsági vezetője nyugalmasnak nevezte a fesztivált, mint mondta, a több mint 60 ezer résztvevőhöz mérten alig 26 esetben volt szükség a munkájukra, többnyire dehidratációról volt szó a nagy hőségben, de egy személy szívinfarktust is szenvedett – túl van minden veszélyen.

„A Szent László Napok bebizonyította, hogy összefogással, politikamentesen tudunk együtt ünnepelni” – összegzett Bruncsák Gyöngyi.

Részt vett a sajtótájékoztatón Nemes István, a nagyváradi Posticum programigazgatója is – a Szent László Egyesület a kulturális központtal hozta tető alá a nagysikerű Szent László-legendák dzsesszre hangszerelve című produkciót. Mint Nemes István felidézte, szerették volna az előadással közelebb vinni egymáshoz a város magyar és román ajkú lakosságát, és ez össze is jött, nagyon sok románnal is sikerült így megismertetni városalapító lovagkirályunk alakját. Aki lemaradt volna, azoknak jó hírrel szolgálunk, Nemes István bejelentette, hogy CD-n is kiadják az előadás anyagát. És a folytatás sem marad el, Zatykó Gyula bejelentette, jövőre is hasonló produkcióval rukkolnak majd elő a Posticummal közös szervezésben.

Mint már mindenki tudja, nincs Szent László Napok kézművesvásár nélkül. Idén ezt a rendkívül nagy érdeklődésnek örvendő eseményt Pázmán Ida, a Nagyváradi Kézműves Ház vezetője szervezte meg. A hétfői sajtótájékoztatón elmondta, idén 40 kézművesmester vett részt a Partiumból, Erdélyből és a Székelyföldről. Az idei év újdonságát a mesterségbemutatók jelentették, az érdeklődők a fesztivált csúcsra járató június 23–25-ei hétvégén a várudvarban nyomon követhették, hogyan készül el egy kopjafa, hogyan kell nemezelni vagy éppen hogyan szövik a szőnyegeket. A Szent László emlékére elkészült kopjafát be is mutatták a hétfői sajtótájékoztatón, a szervezők pedig keresik számára a megfelelő helyet.

Fotók: Boros Csilla

A Szent László Napok sajtóirodája

You have no rights to post comments