artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 17. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Sonkával töltött sertéskaraj rántva, burgonypürével, majonézes almás lilakáposztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Nem sokáig tartotta a látogatottsági rekordot az 5. Szent László napok szombat estéje, ezt már a vasárnap este megdöntötte: 18–20 ezren látogattak ki az Omega koncertjére a nagyváradi várba, így a június 19–25. között lezajlott kulturális fesztivál látogatóinak száma meghaladta a 60 ezret.

Vitézek, tintalovak, kalandok

Szent László Vitézeinek ünnepélyes bevonulásával vette kezdetét a Királyi hét utolsó napja. A Magyarország több városából érkezett hagyományőrzők a nap folyamán többször is tartottak harci bemutatókat, délután pedig Szent László zászlaja alá toborozták a legkisebb váradi vitézeket, hogy együtt foglalják vissza a várat az ellenségtől. A rögtönzött hadgyakorlatot követően a gyerekek zoknibombákkal támadtak az ostromló kunokra, majd a győztes csata után mindannyiukat megérdemelten avatták vitézzé.

Az ódon várfal tövében megbúvó apró, titokzatos, piros-fehér cirkuszi sátorba várta kis közönségét a kecskeméti Tintaló Társulás, amely most először jár Váradon. A 25-30 perces minicirkuszi előadáson csak látszólag álltak a középpontban az állatokat, artistákat és bohócokat mintázó bábok, valójában a miniatűr lelátón ülő, nevető, csodálkozó és a „fellépőket” kórusban biztató gyerekek játszották a főszerepet. Hasonló volt a helyzet a társulás délutáni, Horgászni tilos! című szabadtéri előadásán, ahol a számos vicces és meglepő helyzettől belelkesült gyerekeket még a nézőtéren tartani is nehéz volt.

Rengetegen begyűltek a debreceni Tompeti zenekar vasárnap délutáni koncertjére. A gyerekek körében igen kedvelt Tompeti és Csillagszemű élő zenével kísért saját dalokkal és ismert számokkal szórakoztatta közönségét, amelynek tagjai együtt énekelték az olyan kedvenceket, mint például a Számolj velünk! vagy a Rock&Roll csiga.

A cirkusz után nemcsak a kicsik, de még a középkori jelmezekbe öltözött hagyományőrzők is begyűltek a debreceni Vojtina Bábszínház Batu-tá kalandjai című szabadtéri előadására, amely a nagyon szórakoztató előadásmód mellett éles társadalomkritikát is megfogalmazott, ezért a felnőttek számára is kifejezetten tartalmas kikapcsolódást nyújtott.

A nap folyamán ugyanakkor a gyerekek és szülők ismét részt vehettek a már rendszeresnek számító programokon, mint amilyen a Kerekító bábos torna, a Holdvirág Dúlakör szüléssel-születéssel és csecsemőgondozással kapcsolatos beszélgetései és előadásai, vagy a délelőtti vársáncbeli kismamajóga, délután pedig ismét népmeséket hallgathattak a jurtában.

19441863 818688248297846 8449074988372361355 o19466505 818708941629110 6701213199139627497 o

Egy kis múltidézés

A történelem, a múlt a vasárnapi napon is hangsúlyos szerepet kapott, amellett hogy Szent László Vitézei igazi középkori hangulatot teremtettek Nagyvárad kulturális fesztiválján, a várban és a városban egyaránt több múltidéző esemény zajlott. Moldován Gellért vezetésével a Pece-parti Párizs szecessziós szépségeit tekinthették meg az érdeklődők, és aki még több szecesszióra vágyott, az a Darvas–La Roche házban kialakított szecessziós múzeumba is ellátogatott, ahol Várad egyik legszebb polgári házának volt tulajdonosa, Simon Judit vezette körbe az érdeklődőket.

De a váron belül is bőven volt felfedezni való, valamennyi múzeum hűs termeivel várta a látogatókat, míg a vármúzeum szakavatott idegenvezetői a fejedelmi palotán kalauzolták végig az érdeklődőket.

Eközben nagy érdeklődés mellett zajlott dr. Papp Lajos szívsebész előadása is, aki ezúttal a magyarság európai küldetéséről beszélt nagyváradi közönségének.

A Musica Historica régizene-együttes pedig a 11.–15. század magyar és nyugat-európai muzsikájából adott ízelítőt a Vártemplomba begyűlt közönségének, igazi történelmi zenei utazásra vitték a nagyérdeműt.

A múlt ismeretéről is számot adhattak ugyanakkor a Szent László Napok résztvevői: Szent László-kvíz is zajlott vasárnap koraeste a várban, amelyen a csapatokat városalapító lovagkirályunkról, Nagyváradról, illetve a Szent László Napokról faggatták.

19466704 818703394962998 1610556922776181969 o19417470 818700488296622 5658762801442036323 o

Rekord rekord után

Amint az várható volt, az esti koncertekre újfent özönlöttek az érdeklődők, már a vár felé közlekedő villamosokon is a legtöbben a fellépőkről beszéltek, várták a találkozást kedvenceikkel.

Az egykor Váradon megalapított Metropol-Group igazi nosztalgiautazáson kalauzolta végig a nagyérdeműt, sok-sok rég hallott dallamot szólaltatott meg a várfalak között Orbán András, Szász Ferenc, Dobos József, Trendler József és Virányi Attila.

Közben egyre gyűlt a tömeg a nagyszínpad előtt és a sörsátraknál, és várták az immár 55 éve várt Omega-koncertet – a méltán népszerű zenekar ugyanis még soha nem járt a Körös-parti városban.

Amíg a közönség a látványelemek élvezetét lehetővé tevő sötétedésre várt, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője szólt az egybegyűltekhez, és zárta le egyúttal az idei fesztivált.

Balog Zoltán azt Szent László-legendát idézte, miszerint a lovagkirály koporsója elindult Várad felé, a szent királyunk ugyanis azt szerette volna, ha az általa alapított várban helyezik örök nyugalomra. „Ez a történet nekünk azt üzeni, hogy az utat Várad felé meg kell találni, és az nagyszerű dolog, hogy a váradiak a világ minden részéből hazajönnek a Szent László Napokra. Akik Várad felé megtalálják az utat, találják meg egymás felé is. Mi magyarok, találjuk meg az egymás felé vezető utat, és ebben segít nekünk az Omega” – fogalmazta meg a tárcavezető. Ebben a városban az alfa az Szent László – tette hozzá, bejelentve egyúttal az egybegyűlteknek, hogy a magyar kormány Szent László örökségét, a váradi római katolikus püspöki palotának a rendbehozatalát, a magyar örökség megerősítését 2 milliárd forinttal támogatja. „Mert ami a miénk, arra vigyázni kell, azt nem szabad kiengedni a kezünkből, és ebben szeretném, ha szövetségesek lennénk” – fogalmazott.

19442069 818713418295329 5649643597453190882 o19466433 818712618295409 5517184458149758658 o

Zatykó Gyula főszervező megköszönte Balog Zoltánnal, hogy együtt ünnepel a váradi közönséggel. „Tulajdonképpen ezt az egy hetet, azon belül az utolsó három napot egy tízfős csapat és negyven önkéntes hozta létre. Sokat dolgoztunk, de látva ezt a gyönyörű tömeget, az mondom, megérte. És jövőre megint nekifogunk, és megint meg fogjuk szervezni. 120 program volt ezen a héten – ez nem jöhetett volna létre, ha nem kaptuk volna meg a támogatásokat. Intézmények támogattak, a magyar kormány elsősorban, a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap. A Partiumi Keresztény Egyetem hathatós segítségére is számíthattunk. A nagyváradi városháza és a debreceni városháza is támogatott. Köszönöm szépen nekik” – fejtette ki Zatykó Gyula. Ugyanígy köszönetet mondott a társszervezőknek, partnerszervezeteknek, a vár vezetőségének, az önkénteseknek, valamint a szervezői csapatnak.

„Még két köszönésem van. Az egyik az égieknek, hogy velünk tartottak. A másik az Önök, ti vagytok. Kulturáltan tudunk szórakozni. Nem láttam részeg embert, kevés szemét volt. Azt hiszem, hogy kivívtuk a városháza és a város becsületét. Köszönöm szépen!” – zárta rövid felszólalását a kulturális fesztivál főszervezője.

Ezt követően pedig fel is csendültek az első akkordok: látványos lézershow és sodró lendületű rockzene tudatta a nagyváradi várba kilátogatókkal, hogy elérkezett az 5. Szent László Napok leginkább várt pillanata, egyben záró momentuma: fennállása óta először lépett fel a Partium fővárosában a legendás Omega együttes.

Kóbor János, Benkő László és csapatuk pedig frenetikus koncerttel hálálták meg az 55 éves várakozást: a zenekar legnagyobb slágereit gyűjtötték csokorba, és a kétórás buli első pillanattól az utolsóig fenntartották a forró hangulatot. Ennek köszönhetően a közönség soraiban idősebbek és fiatalok is teli torokból énekelték együtt Kóbor Jánossal a Gyöngyhajú lányt vagy a Lénát.

Szent László király pedig ezúttal is vigyázott váradi népére: bár a koncert kezdetére baljós, sötét felhők kezdtek gyülekezni, és az est leszálltával a távolban villámok „kontráztak” az Omega-koncert lézershow-jához, a vihar és a zápor elkerülte a várat, így a 18–20 ezer fős közönség zavartalanul élvezhette ki a történelmi koncert minden pillanatát.

További fotókat a Szent László Napok Facebook-oldalán találnak.

A Szent László Napok sajtóirodája

You have no rights to post comments