artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 24. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vaníliás almaleves

Szezámmagos rántott jércemell zelleres burgonyapürével, balzsamos jégsalátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bár a reggeli órákban semmi biztosíték nem volt arra, hogy nem áznak meg mindazok, akik csatlakoznak a Szent Lászlótól Szent Lászlóig – Két keréken határok nélkül kerékpártúrához, szép számban érkeztek bringások a lovagkirály nyughelyéül szolgáló nagyváradi várba az idén június 19–25. között zajló Szent László Napok nulladik napján. Az immár ötödik alkalommal megszervezett biciklitúrán a legfiatalabb kerékpáros alig volt 5 éves, s amint a szervezők első perctől ígérték, hozzá igazították a tempót, így neki is sikerült elkerekeznie Biharkeresztesig. Az idősebb generáció is képviseltette magát, többen is túl voltak már 60 éven.

A nagyváradi várban Nagy József Barna, a Magyar Polgári Egyesület elnöke köszöntötte a szervezők nevében a megjelenteket, majd Szilágyi Zsolt, a Néppárt elnöke szólt röviden az egybegyűltekhez.

Az idei bringázás újdonsága volt ugyanakkor, hogy átjött Váradra Semlyényiné Mizák Ágota biharkeresztesi alpolgármester is, aki innen kerékpáron csatlakozott a menethez.

A résztvevők a határon átgurulva előbb az ártándi Trianon-emlékműnél álltak meg, ahol Orosz Béla református lelkipásztor köszöntötte őket. Biharkeresztesen a Szent László-szobornál előbb házigazdaként Semlyényiné Mizák Ágota mondott rövid köszöntőt, majd Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője meghívta a keresztesieket is Nagyvárad kulturális fesztiváljára. Barabás Ferenc keresztesi polgármester is szólt az egybegyűltekhez, akik a rövid beszédek után a biharkeresztesi önkormányzat és a Szent László Napok szervezői nevében elhelyezték a megemlékezés koszorúit a lovagkirály szobránál, majd elindultak haza Váradra.

A kerékpáros túra szervezői ebben az évben csatlakoztak a magyarországi Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által meghirdetett Kerékpárral 7 határon át elnevezésű programhoz, amely a környezettudatos szemléletet erősítő, határokon átnyúló kerékpáros programokat, túrákat támogatja.

IMG 7953

Lelkünk virágai – gyönyörű kerámiák a nagyváradi várban

Kósa Klára keramikusművész Lelkünk virágai című kiállításának megnyitójával folytatódott az idén június 19–25. között zajló Szent László Napok vasárnapi nulladik napja – a nagyváradi vár Bethlen-termében a kulturális fesztivál végéig látogatható a szebbnél szebb kisplasztikákat felvonultató tárlat.

A műalkotások kifejezik a művésznő lelkét, azt, ahogyan a világot látja – fogalmazta meg rövid köszöntőjében Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője. Kósa Klárát és alkotásait dr. Torda Márta, a Magyar Női Unió elnökhelyettese méltatta. Mint elhangzott, a Nagyváradra elhozott, a reneszánsz életérzést hordozó kisplasztikákon keresztény–zsidó szimbólumokat fedezhetünk fel. A művésznőt igen jól ismerő Torda Márta elárulta azt is a szép számban egybegyűlteknek, hogy Kósa Klára már kislány korától híres keramikus akart lenni, s mint láthattuk, ez sikerült is neki. És tőle tudtuk meg azt is, hogy „az alkotáshoz öröm kell” alapelv mentén dolgozik, és minden kerámia úgy készül, mintha csak az az egy lenne a világon.

Kósa Klára a szimbólumok világába vezetett be. Megtudhattuk egyebek mellett a színekről, hogy a sárga tartós örömöt jelent, a fehér azt, hogy fényes vagyok, a fekete magával ragad, és minden benne van, aki pedig a kék színt szereti, arra szorgalom, hűség, megbízhatóság jellemző, a zöld színt előtérbe helyezők számára pedig az egészség fontos.

A számoknak is megvan a szimbolisztikájuk, a kettősség például alapelv, mindennek van ellentétpárja, legyen fehér és fekete, férfi és nő, s akkor vagyunk boldogok, ha összetartunk. A hármas számot a mesékben és a vallási gondolkodásban is megtaláljuk, a négyes a rend – mint a négy evangéliumi folyó, öt alapvető emberi erény van – jóság, hűség, önfegyelem, bölcsesség és bizalom –, és a sor a végtelenségig folytatható, érdekesség például, hogy a 613-as szám mind a keresztény, mind a zsidó kultúrában előfordul.

Az 5. Szent László Napokkal kapcsolatos további információkat találnak a www.szentlaszlonapok.ro oldalon, illetve Facebook-oldalunkon (www.facebook.com/SzentLaszloNapok2017 ).

Fotók: Danilics Tibor

További felvételeket találnak mindkét eseményről Facebook-oldalunkon.

A Szent László Napok sajtóirodája

You have no rights to post comments