artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 19. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Frankfurti leves

Pulled pork karika burgonyával, friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Vaníliás fahéjas almás palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Bár úgy tűnt, hogy már nem lehet felülmúlni a tavalyi nagyváradi Szent László Napokat a gyermeknapok számát és minőségét illetően, idén a szervezők bebizonyították, hogy lehetséges. Mint a gyermekprogramok témájában tartott csütörtöki, június 8-ai sajtótájékoztatón Nagy József Barna programszervező hangsúlyozta: igazi gyermekfesztivál alakul ki az immár ötödik alkalommal megszervezett kulturális fesztiválban.

szln

A programok sokaságára való tekintettel csak egy kis ízelítőt adott abból, hogy körülbelül mire is számíthatnak mindazok, akik június 23–25. között betérnek a nagyváradi vár udvarára: ott várja majd a legkisebbeket – és nem csak – két jurta, fegyvereket lehet kipróbálni, lesz viseletbemutató, kézműves és játszóház, rengeteg fajáték, népi mesterségeket lehet majd elsajátítani, eljönnek újra a tavaly oly népszerű gólyalábasok, és a Tintaló cirkuszban is lehet majd önfeledten szórakozni. Ismét eljön a Legendárium csapata, akik ezúttal Szent László király köré épülő programokat hoznak magukkal. Lovagkirályunkról szól majd számos gyermekprogram a június 25-ei, vasárnapi napon is, amikor párviadal, ostromjáték és sok-sok meglepetés várja az érdeklődőket.

És ha már fesztivál, minden este lesznek kimondottan a gyermekeket megcélzó koncertek, a várudvaron felállított kisszínpadon nekik énekelnek majd Tompeti és barátai, az Evilági Együttes és a Libavonat.

Akárcsak a Szent László Napok többi rendezvénye esetében, a gyermekprogramokhoz is számos társszervező csatlakozott saját programjaikkal, ezekbe is beavatták a sajtó képviselőit a különböző szervezetek képviselői.

Szántó Ildikó, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat nagyváradi képviselője arról számolt be, mivel fő feladatuknak a hátrányos helyzetben élő gyermekek felkarolását tekintik, így közöttük is népszerűsítik a Szent László Napokat, hogy ők is részt vehessenek a fesztiváli kavalkádban, ugyanakkor önkéntes pedagógusokkal kézműves tevékenységekre várnak minden érdeklődő gyereket, elmondása szerint a 3–10 éves korosztályt célozzák meg.

Sziráczki Katalin, a Nagyváradi Kerekítő Közösség képviseletében arról beszélt, hogy ők a legkisebbeket és szüleiket várják immár hagyományosan a Kerekítő baba-mama sátorban, ahol idén is lesznek foglalkozások, de csak egy kis pihenőre, pelenkázásra, szoptatásra is be lehet térni. Itt kapnak ugyanakkor helyet a Holdvirág Dúlakör eseményei is, mint a sajtótájékoztatón Hoffmann Kinga dúla beavatott, ők a várandós kismamákat, a leendő és gyakorló anyukákat várják. Különböző előadásaik lesznek a sátorban, de pléldául kismamajógára is várják az érdeklődőket.

Kiss Balázs, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársa eközben arról számolt be, hogy ők szervezetten először vesznek részt a lovagkirály váradi ünnepén. Ám – tette hozzá – idén úgy döntöttek, hogy egy olyan nagyszabású kulturális fesztiválon, mint a Szent László Napok, egy bő fél napra, közel 80 gödöllői művész segítségével visszahozzák a reneszánszhangulatot a várba. Korhű zenével kísért táncházban, ostromjátékban, viselet és fegyverbemutatón és sok más programon vehetnek részt a gyermekek.

Végezetül Nagy József Barna elmondta, már a felsoroltakból is nagyon jól látszik az 5. Szent László Napok a családosok ünnepe is lesz, hiszen az egész családnak, kicsiknek és nagyoknak egyaránt számos programot szerveznek, ezért egész nap várják a gyermekekkel érkezőket.

A Szent László Egyesület sajtóirodája

Fotó: Deme József

You have no rights to post comments