artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2023. november 29. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Őszibarack krémleves

Szezámmagos csirkemell rántva, hasábburgonyával, dresszinges friss salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Kettőt egy csapásra: Hajdúböszörmény és Komádi kapott kitüntető címet a Magyar Vöröskereszttől, mert az emberiesség eszméit a gyakorlatban, a mindennapokban megvalósítják.

Szigorúak a feltételek. Ha úgy tetszik, humanitásban nem ismernek tréfát az elismerés alapítói. Humanitárius település címet azoknak a helységeknek – önkormányzatoknak – ad a Magyar Vöröskereszt, amelyeket a legnagyobb hazai civil szervezet eszmeisége áthat, s aktívan segítik a vöröskeresztes célok megvalósítását a mindennapokban.

Megalapítása óta először nyerték el Hajdú-Bihar megyei települések a címet. A többes szám nem véletlen: Hajdúböszörmény és Komádi – azaz két település is – bírt olyan a feltételekkel, hogy megpályázza a nevet. 2017. május 19-én Keszthelyen, a Magyar Vöröskereszt Országos küldöttgyűlésén mind a két város megnyerte azt.

A humanitárius település cím kiérdemléséért a városban vagy községben az emberiességet és – ezen belül – a többi vöröskeresztes célt szolgáló programokat szerveznek, a település lakói rendszeres véradók, aktív vöröskeresztes alapszervezet működik, önkéntesek segítik a Vöröskereszt munkáját, s az önkormányzat bevonja a civil szférát a döntésekbe.

Hajdúböszörmény1.Hum.kozos.1.

Hatezer fő – hatalmas erő

Terhekkel megpakolt település Komádi, hiszen az 5770 fős város az ország egyik legszegényebb térségéhez tartozik. Mégis aki itt él, annak „fogják a kezét” a vöröskeresztesek a város vezető testületének támogatását tudva maguk mellett. Az itt élők segítik egymást, ’mi több az ország más részében élőket is, hiszen az önkéntes véradó mozgalmat első helyre teszik. A városnak közel 6 százaléka véradó. Az eredménnyel túllépték a Vöröskereszt megyei szervezetének hosszú távú célját az 5 %-os részvételi arányt. A mindennapokban ez úgy tapasztalható, hogy egész családok – s azokon belül több generáció – járnak vért adni. Az itt élők segítik megszervezni a véradásokat is. Közel 300 vöröskeresztes tag szorgoskodik városban, 2 alapszervezetben. Szociális akciókat, gyűjtéseket, osztásokat szerveznek az év minden szakaszában, hogy élelmiszerrel, ruhával segítsenek a nélkülözőknek. Együttműködnek az önkormányzattal és társszervekkel, hogy minél több segítséget kapjanak a családok és egyedülállók. A városban az üzletek megnyitják kapuikat, hogy a vöröskeresztesek a karitatív célra pénzt gyűjtsenek. A helyiek többek között a komádi rászorulókon segítenek, és támogatják fogyatékkal élő gyermekek táboroztatását. A város nagyrendezvényeire a Vöröskereszt kitelepül, hogy erősítse a helyi közösséget, és szolgálja közérdekű céljait szűrésekkel, egészségfejlesztő tanácsadással, totókkal és a vöröskeresztes eszmék terjesztésével.

Komádi1.Hum.kozos.oklevel

Vöröskeresztes lovagok

Hatékony és motiváló szociális programokkal igyekszik segíteni a szegénységben élőkön Hajdúböszörmény önkormányzata a területi Vöröskereszttel. A nehéz élethelyzetűek számíthatnak adományra, étkezésre. Késztetik őket, hogy ne adják fel, s az állattartásra, gazdálkodásra adnak lehetőséget nekik. A Magyar Vöröskereszt Hajdúböszörmény Területi Szervezete, az önkormányzat, s annak intézményei összefognak, hogy minél hatékonyabban szolgálják a humanitárius ügyeket. Közösen állítanak össze nyilvántartást azokról a családokról, emberekről, akik valamilyen segítségre szorulnak, s élelmiszerosztásba, ruhaosztásba, és ha kell, krízishelyzeti ellátásba vonják be őket.

Komádi3.KOmádi4.

Az itt élők 6%-a vöröskeresztes tag, akik 33 szervezetben tevékenykednek. Önkéntesekre rendszeresen számíthat a szervezet, az oktatási intézményekben diákok, tanárelnökök és védőnők segítik a vöröskeresztes munkát. A véradásszervezésben, a véradásban is jeleskednek a helyiek.  Elérték azt a hosszú távú célt, hogy a lakosságnak több, mint 5%-a vért adjon. 2016-ban 1613-an mentek el vért adni, közülük rendszeres véradó 1430. A Hajdúböszörményi Egészségfejlesztési Iroda a civil szervezettel és annak egészségklubjával együtt szolgálja a megelőzést, és szűréseket szervez. Az önkormányzat anyagilag is segíti, hogy a területi Vöröskereszt hatékonyan végezhesse munkáját: frissen felújított irodaépületet adott a szervezetnek tárgyalóval, raktárhelyiséggel és kerthasználattal. Rendszeresen pénzadománnyal erősíti közérdekű és szociális programjait: elsősegélynyújtó versenyeit, idős- és gyermekkarácsonyát, és a csak Hajdúböszörményben működő „Tiszta virágos intézmény” verseny megrendezését. A vöröskeresztes protokolláris rendezvényeknek helyet ad dísztermében, és intézményeit is használhatja a karitatív szervezet, hogy humanitárius feladatait teljesítse. Az önkormányzat szállítmányozásban és az adományok célba juttatásában is segít.  A város színes programkínálatában mindig együttműködő partner vagy résztvevő a Vöröskereszt. 

Hajdúböszörmény örömmel fogadta a „Humanitárius település” címet. Vezető testülete úgy érzi, hogy nem pihenhetnek itt meg: a cím megtartása és viselése újabb feladatok elé állítja a települést.

You have no rights to post comments