artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 25. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Májgombócleves

Bakonyi sertésszelet főtt tésztával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Finomfőzelék tepsis vagdalttal

Heti desszert (800 Ft):

Túrós palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Berettyó Kulturális Központ és a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében került megrendezésre a Bihari 7 Próba rendezvénysorozat Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőttje 2017. május 20-án, szombaton 10 órától a Makk Kálmán Moziban. KÉPGALÉRIA

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő köszöntőjében sajnálatát fejezte ki, hogy csak nagyon kevesen jöttek el a rendezvényre, ugyanis mint egész Magyarországnak, így a bihari térségnek is a legnagyobb kitörési lehetősége a turizmus. Ezért szükséges valódi értékeink megismerése, azok minél szélesebb körben való megismertetése a turisztikai lehetőségeink bővítése érdekében. A Berettyó Kulturális Központ fontos feladata, hogy ezt minél hatékonyabb módon elősegítse.

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatai közül több is lehetőséget biztosít arra, hogy olyan létesítmények újuljanak meg, amelyek idevonzhatják az érdeklődőket. Ilyen például a Zsinagóga, melynek teljes felújítása 300 millió forintos támogatásból fog megvalósulni. Az épület hasznosítására is konkrét elképzelések vannak, valamint megújulásával bekapcsolódhat a mádi csodarabbi útvonalába (mádi zsinagóga), aki Berettyóújfaluban, a Mártírok u. 2. szám alatt lakott és a helyi zsidótemetőben van eltemetve.

Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 06Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 09

A bakonszegi Bessenyei György Emlékház és a zsákai Rhédey kastély is TOP pályázat útján kerül felújításra és remény van arra, hogy a nagykereki Bocskai Várkastély is megújulhat.

A turisztikai célú beruházásokhoz tartozik a Nagyváradot Debrecennel összekötő kerékpárút kiépítése is. Jelenleg a Nagyvárad-Berettyóújfalu, a Derecske-Sáránd és a Mikepércs-Debrecen közötti szakasz van készen. A Berettyóújfalu-Tépe közötti kerékpárút kiemelt kormányprogram. A tervek szerint az autópálya szakasz elkészültével, vagy nem sokkal azután a teljes kerékpárút is kiépülhet.

A Területi- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) - a most elbírált - közel 26 milliárd forintnyi fejlesztési összegéből a megyében Berettyóújfalu kapta a legtöbb támogatást, pontosan 2 milliárd 800 millió 106 ezer 127 forintot. Az elnyert forrás felhasználásáról, városunkat érintő beruházásokról, fejlesztésekről Muraközi Istvánnal, Berettyóújfalu város polgármesterével készített interjúnkban olvashatnak részletesen. – a szerk.

Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 07Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 10

Képviselő úr köszöntője után Csordás Szilvia, a Tourinform iroda vezetője Berettyóújfalu és térsége kiemelkedő attrakciói címmel tartott előadást, amelyben részletesen bemutatta városunk, valamint a térség azon értékeit, lehetőségeit, rendezvényeit, amelyek a turizmus fejlesztésének fontos építőkövei lehetnek.

Török Istvánné, a Bihari Népművészeti Egyesület elnöke Biharban alkotunk – mesterek és műhelyek az alkotóhátban című előadásában az egyesületet, annak tevékenységét, céljait, valamint Berettyóújfaluban és a térségben alkotó mestereket mutatta be.

Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ igazgatója, etnográfus a Bihari hímzésekkel, köztük a furtai hímzéssel ismertette meg a résztvevőket.

Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 29Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 34

Korompainé Mocsnik Marianna múzeumvezető, etnográfus, múzeumpedagógus Bocskaiak és Rhédeyek Biharban címmel tartott előadást.

Csarkó Imre történész muzeológus A hit és a kard ösvénye, avagy Biharország védőbástyái című előadásában érdekes részleteket osztott meg többek között a herpályi Csonkatoronyról, monostorról, valamint vitéz Kádár Istvánról is.

Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 37Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 39

Sándor Mária néprajzos muzeológus Berettyóújfalu templomait, azok történetét mutatta be.

Szémánné Veres Gabriella irodalmi muzeológus Bessenyei György és Nadányi Zoltán bihari éveit elevenítette fel előadásában.

A rendezvényt kötetlen beszélgetés és büféebéd zárta.

Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 43Bihari Értékek turisztikai szakmai délelőtt 46

You have no rights to post comments