precizbanner

Berettyó Kártya 2017 borító

berettyosport

ilonaosz17

coaching2

trendyosz

virag

gazdatél

BoPi nyito banner uj

2017. november 21. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Erdei gombaleves csipetkével

Sertéskaraj friss lecsóval borítva, párolt rizzsel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


piri2
Bessenyei ltp. üzletsor

(Jenci konyhája helyén)

06 (30) 596-1883

06 (30) 260-6040

INGYENES házhozszállítás!

"A" menü:

Kelkáposztaleves

Tejfölös szelet tésztával

"B" menü:

Gyümölcsleves

Csirkemell csíkok vitaminsalátával

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP


termalmenu
Rendelés leadás legkésőbb előző nap 10 óráig
06 (30) 963-3740
Csak elvitelre!

800 Ft/adag

Csontleves

Brassói aprópecsenye sült burgonyával

veradas

PROGRAMAJÁNLÓ

Berettyóújfalu tourinform logopici

A Bihari Népművészeti Egyesület november havi programjai

I. Berettyó Gyermek Szóló Néptáncverseny,

2017. november 19., 13 óra

Biharországi Esték - A berettyóújfalui Tisza-túrázók élménybeszámolója,

2017. november 23., 17 óra

"Tudod-e?" kiállítás megnyitója és rendhagyó foglalkozás,

2017. november 24., 14 óra

Kabos Endre emlékdélután,

2017. november 24., 15 óra

Erősné Bak Szilvia virágkötő adventi kiállítása,

2017. november 27., 17 óra

Első adventi gyertya meggyújtása a főtéren,

2017. december 3., 17 óra

Emlékezés Makk Károlyra,

2017. december 8., 16 óra

Második adventi gyertya meggyújtása a főtéren,

2017. december 10., 17 óra

Bényi Árpád állandó kiállításának megnyitója,

2017. december 11., 16:30 óra

Téli Rock Zörejek - Magnetica & Iron Maidnem,

2017. december 16., kapunyitás 19 óra

Kalapács Akusztik & Tóth Reni,

2017. december 22., kapunyitás 20 óra

Pénzügyi fogyasztóvédelmi tanácsadás Berettyóújfaluban,

minden 2. csütörtökön 8-14 óra között

Közbiztonsági ügyelet Berettyóújfaluban,

minden hónap 3. péntekén 11-13 óra között

Makk Kálmán Mozi műsora

koboreb

precizbannerkicsifrissbeton

A húsvéti ünnep és Orbán Balázs halálának évfordulója alkalmából városunk képviseletében Muraközi István polgármester idén is ellátogatott testvértelepülésünkre Székelylengyelfalvára, ahol megkoszorúzta Orbán Balázs sírját és a helyi iskolán elhelyezett domborművet, valamint részt vett az ünnepi szentmisén és megemlékezésen. KÉPGALÉRIA

Ünnepek idején - mint amilyen a Húsvét is - sok rokon, barát érkezik az alig 300 lelket számláló, jobbára katolikus vallásúak lakta településre. A húsvéti szertartások a virágvasárnapi istentisztelettel kezdődnek, majd folytatódnak nagycsütörtökön az utolsó vacsora misztériumával és a nagypénteki alkalmakkal, valamint a szombati feltámadási szertartással, a vasárnapi határkerüléssel.

A településen nagy hagyománya van a tűz-és vízszentelés ceremóniájának is. A tűz maga az élet, maga a Krisztus, a víz pedig a megtisztulás egyik jelképe. Szombaton este a hívek összegyűlnek a templom mellett és meggyújtásra kerül a húsvéti máglya, amely az élet tüzét szimbolizálja. Ezt a víz – az élet vize – szentelése követi a templomban, majd gyertyás körmenet zárja a ceremóniát. Húsvét vasárnapján a hívek ételeiket, italaikat kis letakart kosárkákban helyezik el a templom lépcsőjén, ahol az atya szentelt vízzel áldja meg, majd úgynevezett „határkerüléssel” ünneplik Jézus feltámadását. Ilyenkor lovasszekérrel, kis traktorokkal látogatnak el a falu határában felállított keresztekhez, ahol imákkal kérnek áldást a település és a szomszédos falvak lakóira, illetve megáldják a földet, a termést. A mai ember számára már természetes, pedig isteni csodaként tekinthetünk arra is, hogy a puszta földbe elvetett növény életre kel. A körmenet végén közösen fogyasztják el a szentelt ételt-italt, majd déli 12 órakor kezdetét veszi az ünnepi szentmise.

Húsvét Székelylengyelfalván 02Húsvét Székelylengyelfalván 07Húsvét Székelylengyelfalván 04

Az erdélyi egyházmegyében, minden településen, ahol katolikus templom van, az év minden napján - meghatározott időben - lehetőség van örökös szentségimádás szertartáson részt venni. Ekkor a kihelyezett oltári szentséghez lehet imádkozni, szentgyónást tenni, ami érvényes a húsvéti ünnepekre is. Hagyományos ünnepi ételek kerülnek itt is az asztalra, mint például bárány vagy töltelékes káposzta. Húsvét hétfőn reggel aztán kezdetét veszi a locsolkodás - nem vödörrel, hanem kölnivel - melyet a lányok kézzel festett hímes tojással vagy csokival viszonoznak.

Húsvét Székelylengyelfalván 14Húsvét Székelylengyelfalván 16

Az idei húsvéti ceremónia is a fent leírtak szerint zajlott, a vasárnapi szentmisét Simó Gáspár katolikus pap celebrálta, aki szeretettel köszöntötte a berettyóújfalui vendégeket. Miséjében kiemelte az összefogás, a szeretet és a hit erejét, majd zárásként, az összetartozást jelképezvén a hívek és Berettyóújfalu küldöttsége közösen énekelték el a magyar Himnuszt.

Ezt követően Orbán Balázs halálának 127. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezésre került sor, amelyen Bálint Domokos megyei tanácsos, a helyi parókia gondnoka elevenítette fel Orbán Balázs író, néprajzi gyűjtő, országgyűlési képviselő életét, munkásságát. Mint elmondta: Minden írás más, minden forma más karaktert sugalmaz, de a lényeg, az esszencia egy: Orbán Balázs – Ugron Gábor szerint – a székelyek apostola. Küzdött a székely nép önazonosságának megtartásáért, kutatásai eredményeként Erdély építményeinek, természeti kincseinek létezésére, keletkezésükre, neveire derített fényt, örökítette meg fényképeivel, kézrajzaival. Életfilozófiája: „A földi élet hármas dimenziójában élve, nekünk, ma élő székelyeknek nem lehet közömbös a tegnap, azaz múltunk történései, melyek továbbéltetésével székely jövőnket építjük, a sok szenvedéstől és igazságtalanságtól meggyötört Erdély földjén.”

Húsvét Székelylengyelfalván 29Húsvét Székelylengyelfalván 35

Képviselővé választását követően, az őt ért támadások ellenére alapítványt hozott létre a székelykeresztúri gimnáziumban tanuló hátrányos helyzetű diákok megsegítésére. Berettyóújfalu és környéke polgárainak ügyes-bajos dolgait méltán képviselte a Magyar Országgyűlésben 1881-től haláláig, 1890. április 19-ig. Ezen odaadó tevékenységével megalapozta a jelenleg is tartó jó kapcsolatot Székelylengyelfalva és Berettyóújfalu között.

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere megköszönte azt az évről évre egyre mélyebb szeretetet és barátságot, amellyel testvértelepülésünkön fogadják. Elmondta, idén második alkalommal lehet része abban, hogy Krisztus feltámadásának ünnepét együtt ünnepelhesse a székelylengyelfalviakkal.

Polgármester úr kiemelte, ez a nap azért is különleges, mert nagyjából egybe esik a kereszténység legnagyobb ünnepe és Székelylengyelfalva híres szülöttjének, Orbán Balázs halálának évfordulója. A Berettyóújfalu és Székelylengyelfalva közötti 400 km-es út megtétele után mindig az az érzés tölti el az ember szívét, hogy megérte a fáradtságot, mert olyan, mintha hazaérkezett volna. Muraközi István tolmácsolta a berettyóújfalui lakosok, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő, valamint Porkoláb Lajos és családjának, Dr. Gömöri György és családjának, Dr. Iszlai Sándor és családjának, Nagy István és családjának üdvözletét és jókívánságát, akik évek óta igyekeznek szebbé tenni a székelylengyelfalvi gyerekek karácsonyát.

Húsvét Székelylengyelfalván 39Húsvét Székelylengyelfalván 40

Polgármester úr beszédében kihangsúlyozta: Orbán Balázs öröksége egyben felelősség is mindannyiunk számára. Mi is igyekszünk, hogy életére, tetteire, cselekedeteire méltóképpen emlékezzünk. A kórházunk előtti teret Orbán Balázsról neveztük el, néhány évvel ezelőtt emlékhelyet, emlékszobát avattunk a tiszteletére. A Városházára a székely zászlót Bálint Domokos és Kövér László közösen tűzték ki, melyre azóta is büszkén nézünk fel.

Szeretnénk, hogy az a láthatatlan kötelék, kapocs, amely a két település lakóit összeköti, az továbbra is élő és szoros, elszakíthatatlan legyen. Muraközi István elmondta, hogy az a tavaly indult kezdeményezés - miszerint Berettyóújfalu minden évben vállalja 20 székelylengyelfalvi gyermek nyaraltatását, megismertetve velük városunkat - továbbra is folytatódik és szeretnénk, hogy ez minél emlékezetesebb legyen az egy hétre idelátogató kis vendégek számára."

A megemlékezést tehetséges helyi diákok műsora színesítette: Pál Emil és Sebestyén Zsuzsa szavalatát, valamint Pál Botond klarinétjátékát hallhattuk.

Szóljon hozzá!


Biztonsági kód
Frissítés