artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 18. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A hagyományokat folytatva, ám ezúttal a Külgazdasági és Külügyminisztériumban adták át a tragikusan fiatalon, 2006-ban elhunyt Pálfi István európai és magyar képviselőről elnevezett Pálfi István-díjat.

 

 

 

Az ünnepségen Magyar Levente, gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár megemlékezett a közgazdász és humán menedzsment területen diplomát szerzett Pálfi Istvánról, aki végzettségének köszönhetően különös érzékenységet tanúsított a határtérségek gazdasági és szociális problémái iránt. – Érdeklődése és elhivatottsága arra predesztinálta, hogy európai parlamenti képviselőként az európai területi társulásokról szóló európai uniós rendeletet előkészítő bizottság munkájában aktívan részt vegyen. Szenvedélyességének és elhivatottságának köszönhető, hogy az Európai Uniónak sikerült megalkotnia az európai területi társulás sajátos jogintézményét, mely az országhatárok elválasztó hatása csökkentésének egyik legmegfelelőbb eszköze – fogalmazott az államtitkár. A továbbiakban Magyar Levente arról beszélt, hogy a határ mentiség sokszor egyenlő a gazdasági és szociális értelemben vett perifériára szorulással, elmaradással. A magyar kormány Pálfi István munkásságát is folytatva, arra törekszik, hogy a határ mentiségből előnyt kovácsoljon, így számunkra a nemzethatárokon túli együttműködés kiemelt fontosságú – közölte az államtitkár.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A két kitüntetett kapcsán elmondta, a Pálfi István-díjjal olyan személyeket jutalmaztak, akik napi munkájuk során fáradhatatlanul dolgoznak a határok elválasztó jellegének felszámolásán, hisznek a kohéziós politikában, szem előtt tartják a nemzethatárokon átnyúló regionális és térségi szemlét fontosságát, ezzel folytatva Pálfi István örökségét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kiss Antal, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közvetlen brüsszeli forráskoordinációért felelős miniszteri biztosa, felidézte az egykori harcostárssal közös munkálkodását, egyúttal leszögezte: nagyon súlyos terhet kapnak a kitüntetettek, hiszen Pálfi István örökébe lépni nem könnyű. – 2006-ban egy 40. évében járó ember távozott, de még életében megélhette, hogy az Európai Unió megalkotta az európai térségi területi társulások jogintézményét. Pálfi István és lengyel képviselőtársa, Jan Olbrycht, határtalan Európáról álmodtak. Pálfi István tudatosan készült minden napjára, minden hetére, mert célja volt szűkebb pátriájával, régiójával. Legyen élete követendő példa mindannyiunk számára! – zárta beszédét Kiss Antal.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Pálfi István-díjat ezúttal is egy külföldi és egy magyar szakpolitikus kapta: Peter Zinggl, Burgenland Tartományi Kormányhivatal tervezési főosztályvezetője, valamint Horváth Nikoletta, a Külgazdasági és Külügyminisztérium határon átnyúló együttműködéseinek koordinátora. Az osztrák kitüntetett a díjjal járó pénzjutalmat a nagydobronyi (Kárpátalja) árvaház javára ajánlotta fel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments