artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy budapesti vásárcsarnok egyik húsboltjában tartott ellenőrzést a múlt héten. Az ellenőrök mintegy fél tonna jelöletlen, tiltott módon lefagyasztott húst foglaltak le. A termékeket megsemmisíttették, a vállalkozás milliós nagyságrendű bírságra számíthat.

A NÉBIH munkatársai egy budapesti vásárcsarnok húsboltjában tartottak ellenőrzést a múlt héten. Az üzletben az élelmiszer-előállításról semmilyen nyilvántartást sem vezettek, az önellenőrzési rendszer sem volt naprakész, a higiénikus kézmosás feltételei pedig több kézmosónál is hiányoztak.

Az akció során az üzletben és annak raktárában összesen 460 kilogramm jelöletlen, valamint a helyszínen tiltott módon lefagyasztott, lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglaltak le. A forgalomból kivont húsok között ismeretlen eredetű, ezért nem nyomon követhető vaddisznócomb, szarvashús, kacsa- és libamáj, kacsamell, borjúcomb, báránygerinc és egyéb, magas árfekvésű áruk voltak, amiket elsősorban éttermeknek akartak értékesíteni. A lefoglalt termékek közül különösen veszélyesnek számít az ismeretlen eredetű, Trichinellára nem vizsgált vaddisznóhús.

A hatóság elrendelte a lefoglalt termékek megsemmisítését. Az eljárás folyamatban van, az üzlet milliós nagyságrendű bírságra számíthat. Az érintett vállalkozás adatai elérhetőek a „”.

A trichinellózisról

A trichinellózist szabad szemmel nem látható féregélősködők okozzák. Az élősködők az emberi szervezetbe fertőzött, nem kellően hőkezelt hús vagy abból készült nem hőkezelt húskészítmény (kolbász, sonka stb.) elfogyasztásával kerülnek be. A lappangási időszakot követően fejfájás, rossz közérzet és magas láz jelentkezik. Gyakori a súlyos izomfájdalom. Erős fertőzöttség esetén változatos és olykor súlyos idegrendszeri tünetek alakulhatnak ki. Egyes súlyos esetekben a megbetegedés halálos kimenetelű is lehet.

A betegség megelőzése érdekében kötelező valamennyi fogékony állat közfogyasztásra kerülő húsának trichinellózisra irányú vizsgálata, így a legális kereskedelembe nem kerülhet olyan vaddisznó húsa, amin nem végezték el a vizsgálatot. A trichinellózisról további információk olvashatók a .

Az ellenőrzés során készült fénykép- és videófelvételek megtekinthetők és letölthetők a hivatal weboldalán:

Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
Kiemelt Ügyek Igazgatósága

You have no rights to post comments