artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 4. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Debreceni Törvényszék és a Berettyóújfalui Járásbíróság idén először csatlakozott a "Bíróságok Éjszakája" elnevezésű országos rendezvényhez, melynek kapcsán 2016. július 14-én 16 és 18 óra között a „Nyitott Bíróságok” program keretében, a Bíróságok napja alkalmából épületlátogatásra várták az érdeklődőket. A látogatók a bíróság termeit bejárva nyomon követhették a bíróság munkafolyamatait, az iktatástól kezdve egészen a tárgyalóteremhez vezető útig.

A járásbíróság épületét dr. Mészáros Gabriella bírósági titkár és dr. Birizdó Katalin elnökhelyettes mutatta be. Az elnökhelyettes asszony kérdésünkre elmondta, hogy a Berettyóújfalui Járásbíróság engedélyezett létszáma 38 fő, ezen belül jelenleg 10 bíró, 3 titkár, 2 bírósági ügyintéző, 13 tisztviselő, 3 írnok és 7 fizikai alkalmazott dolgozik.

A látogatók által a bíróságon megtekintett kiállításról, az alábbiakat tudtuk meg:

A Berettyóújfalui Járásbíróságon 2008-ban került megrendezésre a nyugdíjas igazságügyi dolgozók első találkozója. Azóta a bíróság és az ügyészség minden év őszén a nyugdíjas igazságügyi dolgozókat találkozóra hívja. 2009-ben a találkozóval egy időben került megnyitásra a nyugdíjasok emléktárgyaiból összeállított ún. relikvia kiállítás. A kiállításra kerülő legtöbb dokumentumot, fényképet a volt királyi járásbírósági elnök, Dr. Barcsay László fiától, az azóta már ugyancsak elhunyt ifj. Dr. Barcsay Lászlótól kaptuk. A volt királyi járásbírósági elnök életútját a kiállításon belül külön tabló mutatja be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Bihari Múzeumban 2012. szeptember 20-án nyílt meg a „Jog, törvény, igazság, dokumentumok a berettyóújfalui igazságszolgáltatás 140 éves történetéből" című kiállítás, mely a múzeumban az év október 6-ig volt látható. Ezt követően a kiállítás egy része átkerült a bíróság épületébe, ahol ma is megtekinthető. 2014. október 10-én, a VII. nyugdíjas igazságügyi dolgozók találkozóján Dr. Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária címzetes törvényszéki bíró nyitotta meg a Dr. Barcsay László egykori királyi járásbírósági elnök halálának 35. évfordulója alkalmából az általa életre hívott emlékkiállítást. Ezen utóbbi emlékkiállítás meghívásra került a Kúrián 2015. április 19-én megtartott Nyílt Napra is. Jelenleg a Berettyóújfalui Járásbíróság a Debreceni Törvényszék Bíróságtörténeti Munkacsoportjával együtt a bíróság intézménytörténetét és a Dr. Barcsay László életútját bemutató kiadvány megjelentetésén dolgozik.

 

 

 

 

 

 

 

 

Az esti tárlatvezetésen a bíróság múltjáról, a kiállításról dr. Krajczárné Sándor Mária néprajzos, muzeológus osztotta meg gondolatait az érdeklődőkkel.

A panasznappal kapcsolatos kérdésemre dr. Birizdó Katalin elnökhelyettes asszony a következőket válaszolta:

A panasznapon az ügyfeleket a Berettyóújfalui Járásbíróságon bírósági titkár fogadja. A félfogadás célja a bírósághoz tartozó ügyekben keresetlevél, egyéb beadványok írásba foglalása, vagy az ügyfél tájékoztatása arról, hogy a nem bírósághoz tartozó kérelmét hol nyújthatja be. A panasznapi ügyfélfogadási idő a Berettyóújfalui Járásbíróságon szerda délelőtt 8 órától délután 15 óráig tart.

Végezetül dr. Birizdó Katalin elmondta, hogy amennyiben lehetőség lesz rá, a bíróság jövőre is várja az igazságszolgáltatás iránt érdeklődőket a „Bíróságok Éjszakája" elnevezésű épületlátogatásra.

You have no rights to post comments