artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Ismét egy fiatal és tehetséges alkotót mutatunk be Önöknek. Mai beszélgetőtársam Sándor Fanni, városunk lakosa. Közel áll hozzá a képzőművészet. Rajzol, fest, saját blogot is vezet, melyen örömmel osztja meg velünk szebbnél szebb alkotásait.

 

 

Mutatkozz be, kérlek! Mit tudhatunk rólad?  Ez adottságod, vagy tanult, továbbfejlesztett tudás?

Már egészen kiskorom óta érdekelt a rajzolás és a kézműves tevékenységek is közel állnak a szívemhez. Első osztályos voltam, amikor a szüleim beírattak az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolába, ahol L. Ritók Nóra segítő kezei alatt ismerkedtem meg mélyebben a művészeti technikákkal. Majd a Kós Károly Művészeti Szakközépiskolába folytattam a tanulmányaimat, elektronikus grafikus szakon. 2011-ben érettségiztem, ezt követő évben, 2012-ben sikeres szakmai vizsgát tettem. Ugyanebben az esztendőben elkezdtem főiskolai tanulmányaimat a Nyíregyházi Főiskola képi ábrázolás és történelem szakán. 2016 januárjában pedig leállamvizsgáztam és jelenleg a mesterképzésre készülök.

Mely technikákat részesíted előnyben? Mivel rajzolsz, festesz szívesen?

Még nem alakult ki teljes egészében sajátos festészeti technikám. A főiskolán főleg absztrahált tájképeket készítettem, melyeken jelentős szerepe volt a színeknek és a felület roncsolásának. Ugyanakkor már ebben az időben is érdekeltek a stencilképek. Egészen ellentmondásos a kettő. Mivel az absztrakt tájképeim nagyon színesek és aprólékosak, addig a stencilképek általában fehér alapon fekete „stilizált” képek. Ezek mellett nagyon szeretek ceruzával portrékat készíteni, amik szintén nagyon aprólékos munkát igényelnek.

Ha festek, akkor általában temperával, vagy akril festékkel készítem az alkotásaimat. A portrékhoz pedig grafit ceruzákat használok, amelyek különböző keménységűek.

Tanulmányaid során voltak-e, vannak-e példaképeid, akiktől sokat tanultál? Kikre számíthatsz?

Természetesen voltak és vannak is példaképeim. Az egyik legnagyobb, akit amióta az eszemet tudom, tisztelek és nagyon sokat köszönhetek neki, L. Ritók Nóra. Ő ismertette meg velem a művészetet, mint ahogy azt már említettem. A másik példakép számomra az unokatestvérem, Kovácsné Pap Orsolya. Ő jelenleg az Igazgyöngy Alapfokú Művészeti Iskolában rajztanár. Ő is egyengette és segíti az utam.  Számomra ők ketten voltak – a családomon kívül - azok, akik jelentős szerepet töltöttek be az életemben.

Mit festesz, rajzol szívesen? Mi motivál, hogy szebbnél szebb alkotással lepd meg az embereket?

Ezt igazán nehéz megfogalmazni. Jelentősen függ a kedvemtől is. Mostanság hanyagoltam az absztrakt képeket és nagyobb figyelmet szentelek a stencil képeknek és a portréknak.

Mi motivált? Eleinte az, hogy megtudjam, mi rejlik bennem. Aztán szépen lassan észrevettem, hogy az, amit csinálok, tetszik másoknak. Szeretném, ha minél több embernek tudnék örömet szerezni az alkotásaimmal.

Egy ilyen alkotása, remekmű elkészítése mennyi időt vesz igénybe?

Mint például ez? 

Ez a kép számomra nagyon kedves, mert a páromat és engem ábrázol. Ennek az elkésztési ideje másfél-két órát vett igénybe. A képeim változó méretűek és ebből kifolyólag nő vagy csökken az elkészítésének az ideje. Egy nagyobb kép elkészítése kb. kettő, négy órát vesz igénybe.

Mivel töltöd a szabadidődet? Volt-e önálló kiállításod?

Mostanság elég kevés szabadidőm van. Párom édesanyja üzemeltet egy táplálék kiegészítő és vitamin webáruházat, pár hete pedig egy üzletet is. Ha van felesleges szabadidőm, akkor nekik segítek a Titan Gym II-ben lévő FB FIT-üzletben. Ezen kívül, amikor csak tudok a családommal és a barátokkal vagyok, konditerembe járok.

Önálló kiállításom még nem volt. Ez még várat magára, de remélem a közeljövőben sikerül meglépni ezt a dolgot.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mi a célod, álmod?

Ez nehéz kérdés. Sok mindent el szeretnék érni az életben. Szeretnék ismert lenni a rajzos tevékenységem által és szeretném, ha jó pedagógus válna belőlem. Ezen kívül, ameddig lehet, szeretném képezni magam.

Köszönöm, hogy válaszoltál a kérdéseimre, terveid megvalósításához sok sikert kívánunk. Örvendeztess meg minket még nagyon sok szép festménnyel, videóval!

Fanni alkotásaival ezen az oldalon: vagy ismerkedhetnek meg bővebben.

You have no rights to post comments