artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő 2016. május 12-én sajtótájékoztatót tartott a berettyóújfalui Fidesz irodában, melynek témája a 2017-es költségvetés volt.

Ha két szóval szeretnénk jellemezni Magyarország 2017-es költségvetését, akkor azt mondhatjuk, hogy az az otthonteremtés és az adócsökkentés költségvetése. – kezdte tájékoztatóját Dr. Vitányi István

Az adócsökkentés azért vezérfonala a költségvetésnek, mert több olyan intézkedést tartalmaz, amely jelentős adócsökkentéssel jár. Ugyanis több élelmiszer áfája csökken: a tejé, baromfihúsé, tojásé az eddig 27%-ról 5%-ra mérséklődik, mint ahogy az idei évben a sertéshús áfája is 5%-os lett. A lakosság számára ez egy burkolt jövedelem emelkedést jelent.

2016-ban indult a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) program és ennek hatásai a jövő évben még inkább érződni fognak. A lakásépítés áfája szintén 5%-ra csökkent és a magánépítkezéseknél 5 millió forintig az áfa visszaigényelhető.

Jelentős mértékben emelkedik a kétgyermekes családoknál az igénybe vehető adójóváírás, az idei 12.500 Ft-ról 15.000 Ft-ra. Ez évente 60.000 Ft jövedelemtöbbletet jelent.

A korábban megállapított 15%-os személyi jövedelemadó változatlan marad. Ha az európai mértéket nézzük, ez az egyik legalacsonyabb SZJA kulcs.

Képviselő úrtól azt is megtudtuk, hogy folytatódnak az életpályamodellek is. A rendvédelmi szerveknél és a felsőoktatásban lesznek béremelések, valamint tovább folytatódik a korábban elindított pedagógus életpályamodell. Az egészségügyi és szociális ágazat is milliárdokkal fog többet kapni 2017-ben.

Az eddigi intézkedések sikerét jól mutatja, hogy Berettyóújfaluban is megnövekedett a lakásépítési kedv. A kedvező feltételek hatására újépítésű lakások kerültek átadásra és több beruházás is folyamatban van. Dr. Vitányi István bízik abban, hogy újra elérhető lesz az a szint, amely az első Orbán kormány ideje alatt volt tapasztalható, amikor is évente 40 ezer építési engedély került kiadásra. Ez nagymértékben hozzájárul az építőipar újbóli fellendüléséhez. Ez 0,5%-os GDP emelkedést és 25.000 új munkahely teremtését is jelenti.

A 2017-es költségvetés alapján mindenki léphet egyet előre és az emberek életkörülményei javulnak. Mindezt az teszi lehetővé, hogy az ország megszabadult az IMF hiteltől, a gazdaság szilárd talajon áll, az intézkedéseknek megvan az alapja. Meggondolt és megfontolt költségvetés alapján költhetjük el a pénzünket.

Az infláció alacsony szinten várható és az államháztartási hiány fokozatosan csökken (jelenleg 74,3%), amely cél és EU-s előírás is. Elmondhatjuk azt, hogy a harmadik Orbán kormány harmadik évében, 2017-ben egy stabil, megalapozott gazdasági környezetben élhetjük életünket.

You have no rights to post comments