artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Bihari Népművészeti Egyesület szervezésében április 29-én reggel, 44 lelkes ember indult el a határon túlra a Kolozsvár melletti kis faluba, Válaszútra. A három napos kirándulás célja az volt, hogy a megismerjük, a Mezőség néprajzi és kulturális értékeit.

 

 

Aki egy kicsit is járatos a néphagyományok területén, a Válaszút névről azonnal a Kallós Zoltán Alapítvány jut eszébe. Itt működik az alapítvány központja, ahol magyar nyelvű iskolában tanítják a környékbeli gyerekeket, nyaranta pedig táborokat szerveznek minden korosztálynak. Ezen a kivételes helyen fogadtak bennünket vendéglátóink. Itt található a múzeum, amelyben Kallós Zoltán etnográfus páratlanul gazdag néprajzi gyűjteménye tekinthető meg. Nagy örömünkre személyesen is köszönthettük a jeles néprajzkutatót 90. születésnapja alkalmából.

A három nap alatt gazdag volt a programunk: a kolozsvári városnézés, a válaszúti gyűjtemény megtekintése után ellátogattunk Bonchidára és megnéztük a felújítás alatt levő Bánffy kastélyt. Tudták-e, hogy a mesék befejező mondata:  - „…folyt a sárga lé Hencidától Bonchidáig” - arra utal, hogy a Bánffy grófi család birtokai e között a két falu között terültek el és nagy ünnepekkor minden birtokon vigadtak, folyt a sárga lé, vagyis a húsleves.

Ellátogattunk Szék faluba, hogy megismerjük az ottani hagyományos viseletet, hímzést kedves házigazdáink segítségével. Szamosújváron az örmény templom és az örmény lakosság történetével ismerkedtünk és felkerestük Rózsa Sándor sírját. Tordán leereszkedtünk a sóbánya hatalmas tárnájába, és végül a hazafelé vezető utat megszakítva megálltunk Körösfőn és megnéztük a kazettás mennyezetű gyönyörű templomot.

Búcsúzáskor köszönetet mondtunk házigazdáinknak, a Kallós Alapítvány munkatársainak és dolgozóinak a szívélyes fogadtatásért, a finom vacsorákért és a jó hangulatú idegenvezetésért.

You have no rights to post comments