artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

A Berettyóújfalui Rendőrkapitányság illetékességi területe 2015. június 1-től 7 településsel nőtt. Többek között ezt is megtudhattunk azon a sajtótájékoztatóval egybekötött évértékelésen, amelyet 2016. február 23-án tartottak városunk rendőrkapitányságán.

 

 

Dr. Tóth Ferenc r.alezredes, a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság vezetője többek között a regisztrált bűncselekményekről, lopásokról, tulajdon elleni szabálysértésekről, rablásokról, közlekedési balesetekről is beszámolt.

Mint elmondta: a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények számát tekintve - a már fél éve megnövelt területekkel és megnövelt lakosság számmal számolva – elmondhatjuk, hogy tovább csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma.

Ha megbontjuk a bűncselekményeket és ehhez hozzátesszük a nyomozás eredményességet, akkor azt lehet látni, hogy a csökkenő bűncselekmény számhoz növekvő nyomozás eredményesség társul. Az országos átlagnál sokkal jobbak a helyi nyomozás eredményességi adatai. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy a mennyiségi munkavégzésről áttértünk a minőségi munkavégzésre - tette hozzá a kapitányságvezető.

 

 

 

 

 

 

 

A tulajdon elleni szabálysértések számát vizsgálva, további csökkenést láthatunk az elmúlt évhez viszonyítva. Ha tovább bontjuk a vagyon elleni bűncselekményeket, ezen túl a lopásokat, akkor azt láthatjuk, hogy lakásbetöréseknél is további csökkenést tudunk felmutatni.

A főkapitányság vezetése által meghatározott iránymutatás szerint - ami alapján a rablásokat az emberölések szintjén kell kezelni - évek óta ebben a cselekvés típusban 100% -os a felderítési és nyomozási eredményesség. Gyakorlatilag nincs olyan rabló, aki ne kerülne rendőrkézbe.

Az összadatokat, az össznyomozási eredményességünket tekintve a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság a 32. a 154 szárazföldi rendőrkapitányság közül.

A közterületeken elkövetett bűncselekmények kapcsán ezt hallhattuk: Nem tudok ilyen csökkenésről beszámolni, de továbbra is az a megállapításunk Hajdú-Bihar megyében is, hogy az emberek keze, lába hamarabb jár, mint az esze. Konfliktusaikat igyekeznek erőszakos módon rendezni, és ez gyakran a közterületeken is zajlik. Itt a garázda és a személy elleni erőszakos cselekményekkel találkozunk. De itt is a megnövelt terület és lakosság számmal számolunk, így ha ennek tükrében nézzük az adatot, akkor már nem olyan rossz a helyzet.

 

 

 

 

 

 

 

Az Ártándi határátkelőhely személygépjármű és személyforgalma a 2014-es évhez képest hétszázezres növekedést jelent. Ez egy elképesztően nagy szám. Az Ártándi határátkelő forgalma éves szinten kétmillió háromszázezernél is több, mely a ki- és bemenő forgalmat is magában foglalja. Ennek tükrében kell megnézni a baleseti számadatokat. A súlyossági fokuk a személysérüléses baleseteknél kicsit megváltozott és csökkent az elhalt személyek száma. Csökkent a súlyos sérüléssel járó balesetek száma, viszont nőtt a könnyű sérüléssel járó baleseteké. Ez annak az eredménye is lehet, hogy - a súlyossági fok csökkent - gyakorlatilag a nap 24 órájában ellenőrizzük a sebességet a főutakon és a mellékutakon egyaránt.

A baleseti fő okoknál az alábbiakat tudjuk megemlíteni: gyorshajtás, előzés, kanyarodás és az elsőbbség jog meg nem adása szerepel. Ezen a téren is hathatós intézkedéseket várok a kollégáktól, tehát lehet számítani a kiemelt közlekedési szabálysértési eszközök fokozott szankcionálására.

Azt gondolom, hogy a Berettyóújfalui Rendőrkapitányság illetékességi területe biztonságosnak tekinthető - ezekkel a gondolatokkal fejezte be évértékelőjét Dr. Tóth Ferenc.

You have no rights to post comments