artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 7. kedd

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Szárnyas raguleves

Óvári sertésszelet párolt rizzsel, káposzta salátával

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Többek között erről is szó esett azon a szakmai fórumon, amelyet Berettyóújfalu Város Önkormányzata a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közreműködésével rendezett 2016. január 28-án a Városháza nagytermében.

 

 

 

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke „Tervek és lehetőségek a Turisztikai Desztináció Menedzsment létrehozására a megyében és Berettyóújfaluban” című előadásában elmondta, elsődleges feladat annak meghatározása, hogy milyen lépéseket kell tenni a bihari térség turizmusának sikeres fejlesztése érdekében. Ezzel megteremtve annak lehetőségét, hogy a turizmussal foglalkozó vállalkozások életképessége hosszú távon biztosítva legyen. Annak ellenére, hogy jó irányú kezdeményezésekkel találkozhatunk a térségben, a bihari turizmus jelenleg még nem egy fejlett iparág.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alaptételként elmondható, hogy a turizmust a turista tartja el. A helyi adottságokat, lehetőségeket kihasználva, lépésről lépésre kell felépíteni egy olyan vonzerővel rendelkező, összehangolt turisztikai kínálatot, ami idevonzza a környező településekről, vagy az  ország más régióiból az ez iránt érdeklődő embereket. A minden igényt kielégítő szálláshelyek létrehozása mellett elsődleges feladat olyan szolgáltatások, programok életre hívása, amelyekkel a turista máshol nem találkozik, egyedi értéket, vonzerőt képvisel. Helyi lehetőségeink közül alelnök úr megemlítette többek között a Nagyvárad Berettyóújfalu – hamarosan Nagyvárad-Debrecen – kerékpárutat, a gyógyvizünket, gasztronómiai termékeinket, melyek magas minőség mellett a mennyiségi igényeket is ki tudják szolgálni, ugyanis már most igény mutatkozik más európai országok részéről is ezen termékek iránt. Valamint fontos terület az ökoturizmus erősítése tematikus utak kialakításával, Bihar "kincseinek" bemutatásával. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat tavaly úgy döntött, hogy Hajdúhadházzal összefogva a megye részt vesz az Utazás 2015 kiállításon. Idén ezt tovább bővítve 4 település – Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház és Hajdúnánás – fog bemutatkozni a budapesti Utazás 2016 kiállításon, ehhez az önkormányzat egymillió forinttal járul hozzá.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere „Berettyóújfalu városfejlesztési elképzelései, a Berettyó Kulturális Központ és a Tourinform iroda kialakítása, Berettyóújfalu megjelenése az Utazás 2016 kiállításon, Budapesten 2016. március 3-6. között” címmel tartott előadást.

Polgármester úr elmondta, a szakmai fórumot két feladat megbeszélése okán tartják: Az utazási kiállításon való közös részvétellel kapcsolatos tudnivalók, részletek megbeszélése és az ebből kinövő, Turisztikai Desztináció Menedzsment létrehozása, melyben a fórumon résztvevő helyi vállalkozások és szervezetek fontos szerepet fognak játszani.

Berettyóújfalu városára eső, kiállítással kapcsolatos költségek: a stand megtervezése, elkészítése, felutaztatása, összeszerelése, berendezése, megtöltése tartalommal, pl. új kiadvány létrehozás programcsomagok kidolgozásával, a kiállításon dolgozók és résztvevők felmerülő költségei (utazás, szállás, étkezés). Ez nagyjából egymillió forintot jelent. Ezen költségek felét Berettyóújfalu Város Önkormányzata és a Herpály Team Kft. 250-250 ezer forintos arányban viseli. A fennmaradó összeget reményeik szerint a városi vállalkozások fogják biztosítani. A kiállításon való részvétel egy nagyon jó lehetőség arra nézve, hogy a várost, és az általa kínált jelenlegi és jövőbeni turisztikai szolgáltatásokat széles körben megismertethessük.

Polgármester úr ismertette azokat az elképzeléseket, terveket, amelyekkel az új pályázati ciklusban szeretnének támogatásokat elnyerni a város turisztikai vonzerejének erősítése érdekében.  A fejlesztésekkel kapcsolatos konkrét terveket az év elején megjelent – Muraközi Istvánnal készített – olvashatják. A Bihar Termálliget gyógyászati célú fejlesztéséhez kapcsolódó Egészségmegőrző és Egészségfejlesztő Centrum látványtervét is megismerhették a fórum résztvevői.

Kállai Irén, a Berettyó Kulturális Központ vezetője beszámolt arról, hogy a Tourinform iroda lehet későbbiekben a létrejövő Turisztikai Desztináció Menedzsment központja és bemutatta az iroda leendő vezetőjét, Mocsnik Tamást, – aki jelenleg a zsákai Rhédey Kastély igazgatója – Csordás Szilvát, a Tourinform iroda leendő munkatársát és Korompainé Mocsnik Mariannát, a Bihari Múzeum új vezetőjét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turisztikai szempontból jelenleg négy fő tematikát kell és lehet népszerűsíteni városunknak az Utazás 2016 kiállításon: Bihar Termálliget, Bihari Múzeum – az év múzeuma, a méz, illetve a mézlovagrend, valamint a kézművesség terén Rácz Erika ötvös, a népművészet mestere, népi iparművész munkáinak bemutatása lehet a speciális a megye másik 3 településének tematikája mellett. Kállai Irén azt javasolta, hogy a nagyobb városi programokra, havonta egy-egy hosszú hétvégére (pl.: Város Napja, Múzeumok Éjszakája, Nemzetközi Néptánc Fesztivál, Bihari Mézlovagrend Találkozó, Bihari Számadó Napok, Szentmártoni Nagyvásár) készítsenek egy programcsomag kínálatot, marketingcsomagot, amelyben a rendezvények mellet megtalálhatóak lennének a szálláshelyek és Berettyóújfalu további kulturális, gasztronómiai, szabadidős szolgáltatásai is.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mocsnik Tamás ismertette az Utazás 2016 kiállításon való megjelenés szakmai részleteit, az együttműködő négy város / Berettyóújfalu, Hajdúböszörmény, Hajdúhadház, Hajdúnánás / – mint társkiállító –, illetve a Hajdú Bihar Megyei Önkormányzat – mint főkiállító – ez irányú vállalásait, feladatait.

Ezt követően a fórum a helyi vállalkozások és szervezetek képviselőivel folytatott megbeszéléssel, hozzászólásokkal, javaslatok, ötletek gyűjtésével folytatódott.

You have no rights to post comments