artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 19. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A berettyóújfalui Fényes Házban megható és szép eseménynek lehettünk tanúi 2015. november 19-én, ugyanis egyik lakója, Karácsony Lőrinc bácsi 90-ik születésnapját ünnepelték.

 

 

 

Az ünnepségen részt vett Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere, Dr. Ökrös Zoltán címzetes jegyző úr, Törökné Kovács Judit anyakönyvvezető, Karalyos Krisztina, a BERÉPÓ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, a Szivárvány Református Óvoda nagycsoportosai és nevelői, az intézmény lakói, dolgozói, Karácsony Lőrinc családtagjai.

Muraközi István köszöntő beszédében kiemelte: egy jeles napra ébredtünk ma, és azzal hogy egy ilyen közösségben, közösen ünnepelhetünk valakit, aki egy ilyen szép kerek kort elért, az mindig egy picit megállásra késztet mindannyiunkat. Az idő nem úgy telik, mint amikor aktívak voltunk, nem munkahelyre kell menni, vagy óvodába, iskolába, hanem egy nyugdíjas házban éljük napjainkat. Az egészségi állapotunk miatt talán többször találkozhatunk a háziorvossal, több gyógyszert kell szednünk és nehezebben éljük meg az adott helyzeteket. Lőrinc bácsira nézve kijelenthetjük, ez mind nem igaz és polgármester úr is szeretné megtudni mi a titka, hogy 90 évesen is ilyen jó egészségnek örvend. Berettyóújfalu város vezetése és minden lakója nevében nagyon sok szeretettel és tisztelettel köszöntötte Karácsony Lőrincet és átnyújtotta ajándékát az ünnepeltnek.

Ezt követően Karalyos Krisztina ügyvezető asszonya köszöntötte az ünnepeltet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Balázs Fecó-Cserháti Zsuzsa:Tudod ünnep lesz megint című dal kíséretében került meggyújtásra a születésnapi tortán a gyertya, majd a Szivárvány Református Óvoda nagycsoportosainak műsora következett.

Fekete Ferencné, mentálhigiénés munkatárs nagy tisztelettel köszöntötte az otthon kedves lakóját, Lőrinc bácsit:

"Van egy nagy, mégis egészen hétköznapi titok. Mindenkinek része van benne, mindenki ismeri, de csak kevesen gondolnak rá. Ez a titok az idő. Van naptár, van óra, hogy mérje, de ez mit se jelent, hiszen mindenki tudja, egy-egy óra néha örökkévalóságnak tetszhetik, el is suhanhat, akár egy pillanat - attól függ, mit élünk meg abban az órában. Mert az idő élet. Az élet pedig a szívünkben lakik." /Michael Ende/

Lőrinc bácsi szívében sok idő, sok élet lakik. Sok-sok emlék és szeretet. Élete 90 éve során számos olyan órája akadt, ami csak nehezen akart eltelni; sok olyan is volt, ami egy perc alatt elrepült; de bizonyára bőven jutott számára olyan óra is, ami még ma is ott él a szívében. Azt hiszem, ő már ismeri és érti az idő titkát. Tudja, hogyan töltheti meg az órákat élettel. Tudja, milyen értéke van egy-egy percnek. Tudja, mi az, amire nem érdemes időt fecsérelni; és tudja mivel és kivel érdemes időt tölteni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korábban érkezett ide mindnyájunknál. Többet látott, többet élt meg, és többet tudna mesélni, mint bármelyikünk. Tud mesélni arról, milyen volt az iskola a múlt század elején Bakonszegen. Elmesélheti, milyen szorgalommal dolgoztak szülei a földeken és a jószágokkal. Elmondhatja, milyen alázattal és kötelességtudattal folytatta a gazdálkodást feleségével, hogyan építettek új családi otthont. Beszélhet a nehéz időkről, amikor magára maradt a munkával és az aggodalmakkal; de beszélhet a derűs órákról is, amit, kertészkedéssel, az állatorvosok mellett a jószágok oltásával töltött, s közben megismerte szinte az egész város utcáit és az ott lakó embereket, de ismeretségeket kötött a környező falvak lakosaival is a munkája révén. Mesélhet arról, hogyan nőtt fel gyermeke. Nagy öröm számunkra, hogy Lőrinc bácsi ma is itt van velünk teljes szellemi frissességgel, s itt vannak vele emlékei, történetei, bölcsessége is.

A mai napon nem az idő múlását ünnepeljük, nem attól hatódunk meg, hogy ismét eltelt egy év. November 19-én azért mondunk köszönetet, hogy 1925-ben ezen a napon eggyel többen lettünk. Megszületett, aki azután gazdagabbá és teljesebbé tette szülei, felesége, családja, barátai és közössége életét. Hogy hozott ide közénk valamit, amit csak ő hozhatott: a személyiségét, a mosolyát, a tekintetét, a hangját.  Kívánom, hogy Lőrinc bácsi még sokáig itt legyen közöttünk nagyon jó erőben, egészségben!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A megható szavak után az otthon lakói köszöntötték Lőrinc bácsit. Műsorukban elhangzott: Öregfiú dala, Meggyesi Éva: Múlnak az évek (Előadták: Iványi Károly, Nyirő Imréné, Tóth Sándorné, Vidáné Lupcsa Julianna, Pető Lajosné, Szilágyi Lajos). Aranyosi Ervin: A legszebb szív című versét Nagy Józsefné Ilus néni, Dr. Koczogh Istvánné Borika néni, valamint Vidáné Lupcsa Julianna adták elő.

Karácsony Anna Szuhanics Albert: Édesapám című versével köszöntötte édesapját.

Balázs Pali: Édesapám című dalának meghallgatása után a jelenlévők Halász Judit: Boldog születésnapot című dalát énekelve közösen köszöntötték fel Lőrinc bácsit.

A Berettyóhír szerkesztősége is nagyon boldog születésnapot, jó egészséget kíván!

You have no rights to post comments