artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 18. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Az alábbiakban közöljük a „Gondolatok a fák irtásáról” című írásra reagáló - Fekete György erdészeti igazgató, NYÍRERDŐ Zrt., Debreceni Erdészet által írt - szerkesztőségünkbe érkezett válaszlevelet.

A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete az erdészeti hatóság által kiadott erdőterv szerint gazdálkodik. Ezen felül az erdőgazdálkodási tevékenységünket minden évben engedélyeztetjük. Ez a www.berettyohir.hu internetes portál című cikkében leírt erdőrészletek esetében is megtörtént.

A vasútvonal mellett elhelyezkedő nemes nyár és kocsányos tölgy fafajú erdőrészletek fakitermelési munkái után lőszermentesítésre volt szükség. A szomszédos erdőrészletben korábban már feltárt robbanószerkezet miatt nem hozhattuk meg azt a könnyelmű döntést, hogy lőszermentesítés nélkül végezzük erdőgazdálkodási tevékenységünket.

A 2015. április 22-én elvégzett műszeres lőszerfelkutatás alkalmával a Berettyóújfalu 11 D jelű erdőrészlet keleti végén a gát lábától 15 méterre, 40 centiméteres mélységben feltártak egy aknagránátot, kilőtt állapotban, gyújtószerkezettel felszerelve. A robbanószerkezetet a kiérkező tűzszerész veszélyesnek, nem szállíthatónak minősítette és a helyszínen robbantással megsemmisítette.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a lőszermentesítés nem tartozik mindennapi feladataink közé, ezzel nem találkozunk a „normál” erdőgazdálkodás során. Mivel ez a rész közel van a lakott területhez, igyekeztünk a lehető leggondosabban eljárni ebben a tekintetben.

Jelenleg az erdőfelújítási munkák előkészítése folyik. A talajelőkészítés műveletei közül a tuskókiemelést már elvégeztük. 2015 novemberére tervezzük a területek felújítását őshonos kocsányos tölgy és magyar kőris csemetével.

A Vízmű-telep mellett elhelyezkedő terület felújítása megtörtént. Ha a cikkíró alaposabban szemügyre vette volna az erdőrészletet, észrevehette volna a hároméves magyar kőris és kocsányos tölgy egyedeket. Az elmúlt évek aszályos időjárása miatt az erdőrészletben pótlási munkák váltak szükségessé, ezért idén ősszel is további elegyítést tervezünk őshonos fafajokkal.

Minden erdőgazdálkodónak, így a NYÍRERDŐ Zrt.-nek is kötelessége az erdők felújítása. Társaságunk évente körülbelül 1000 hektáron végez ilyen munkát. Eredményességét egyebek mellett az is bizonyítja, hogy az erdészeti hatóság nem szankcionálja a tevékenységet. A Berettyóújfaluban elvégzett munka esetében sem fog ez előfordulni, ugyanis itt is a korábbi évekhez hasonló gondossággal járunk el.  

Debrecen, 2015. augusztus 12.

Üdvözlettel:

Fekete György
erdészeti igazgató
NYÍRERDŐ Zrt.
Debreceni Erdészet

You have no rights to post comments