artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 18. szombat

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Egy település otthonosságának érzetét legtöbb esetben növeli, ha van folyója, s mi Berettyóújfaluiak is ebben a szerencsében részesültünk. Ám sajnos a "Berettyó-part" kezd eltűnni. Nem a hely, hanem a fogalom, hiszen fák nélkül nincs élet, egy folyópart pedig végképp nem az igazi.

 

 

Olyan világban élünk, ahol mindenre lehet jogszabályokra hivatkozni, ha az érdek úgy kívánja. És mindent el is lehet hitetni az emberekkel, arra alapozva, hogy egy idő után úgyis beletörődnek a dologba, s abbahagyják majd a méltatlankodást. Az a balsejtelem erősödik bennem, hogy a Berettyó-parti erdőkkel kapcsolatban is ez a helyzet. Vagyis hülyítenek minket.

Mint tudjuk, 2012-ben kivágták a Vízügyi-telep melletti tölgyest. Akkor a felháborodás hangjait  azzal hallgattatták el, hogy "Persze, újratelepítjük, sőt még annál is többet, mint amit kivágtunk". Nemrégiben megjelent egy cikk, amelyben  az ültetés elmaradása felől érdeklődtek, s itt meg ezt mondták: " Persze, újratelepítjük, csak lőszermentesítést kell végezni".  Miért is gyanús ez? Mert, ha mondjuk egy hegyvidék nehezen elérhető csúcsán lévő öt négyzetkilométeres erdőről lenne szó, akkor hagyján. De az infrastrukturális hálózat közepén, egy 300-szor 150 méteres terület esetén mi telik három évbe? Vagy ki tudja mennyibe, mert faültetés az égvilágon sehol, helyette azonban a következő, szomorú tények annál inkább:  egy kétszáz méterrel arrébb levő idős tölgyest,majd a vasúti hídnál lévő nyárfaerdőt, utána az e mögötti tölgyest (100 éves fákkal !) és egy másik nyárfaerdőt szintén kiirtottak. Eddig. Ki tudja hol áll meg a pusztítás. Biztos újraültetik ezeket is....

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyersen fogalmazva úgy tűnik, erdőink a pénzőrület áldozatává váltak. Én gondolom ezt így? Nem. Sokan gondoljuk? Dehogyis. Eddig kivétel nélkül mindenki, akivel beszéltünk. Azon tűnődöm, vajon a kórház melletti nagy, gyönyörű hársak, vagy a népliget fái mikor és milyen "jogcímen" kerülnek  sorra? Ha mégsem ezek állnak a háttérben, akkor bizonyítsák azzal, hogy megkezdik az újratelepítést: most!

Jusson eszünkbe az indián mondás: "Ha kivágtad az utolsó fát és megmérgezted az utolsó folyót, rá fogsz jönni, hogy a pénzt nem lehet megenni."

Isten adja, hogy ne legyen igazam!

You have no rights to post comments