artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Mint arról már korábban is , 2015. június 12-13-án Berettyóújfaluba látogat az Örökség zenekar, egy egyedülálló kétnapos közönségtalálkozóra és koncertre. Ennek apropójaként készítettünk interjút Géczi Erikával és Szabó Miklóssal, a zenekar két tagjával, melyet a rendezvény kezdetéig több részletben – videoklipekkel színesítve – teszünk közzé az alábbiakban. Az interjú negyedik, utolsó része már olvasható!

 

Az interjú 4. része:

Az interjú végén kérjük, mutassátok be az együttes tagjait!

Öten vagyunk alapító tagok. Ebből négyen, Szabó Miklós gitár, Mr. Basary ének, Nagy László dob, s jómagam Géczi Erika ének, gitár, a Kormoránban zenéltünk együtt tíz évig ezt megelőzően. Persze, mindenki zenélt még máshol is, de most mellőzném, hogy mindenkinek a teljes zenei múltját elmeséljem, pedig lenne mit mesélni. Ez elég hosszú idő volt, amit eltöltöttünk a Kormoránban, s Magyar Örökség Díj kitüntetést kaptunk elismerésül.

Miklós a zenekar mellett egy zenei stúdiót vezet még, ott készülnek más zenekarok és előadók mellett, saját zenei albumaink és DVD-ink is. Lacinak van egy dob sulija, ahol komoly dob oktatás folyik, s próbatermét is bérbe lehet venni. Basary más zenei produkciókban is részt vesz, s emellett még cseperedő lányait is nevelgeti. Nekem van egy kis cégem, ERAsport néven, ahol a hazai kajak-kenu sportnak készülnek védőfelszerelések, sajnos ennyi maradt már csak kajakozó múltamból. Emellett engem még nagyon érdekel a lélektan, így szeptembertől a debreceni egyetemen fogok tanítani egy-két órában, egy általam összeállított önismereti tantárgyat.

Ötödik alapító tagunkat, Gulyás Ferit a Nox együttesből „örököltük”, s őt pár éve a Magyar Kultúra Lovagjává avatták népzenei munkásságáért. Emellett Feri népzenei hangszereket készít, többek között citerákat, furulyákat, s mindemellett gyűjti is a régi és új népi hangszereket, melyekből nagyon színvonalas előadásokat is szokott tartani.

Az alapítókon kívül Kovács Marci van velünk legrégebben, aki szintén népzenész, hangszere a hegedű, s néhány éve őt pedig Junior Príma Primissima díjjal jutalmazták. Marci szintén tanít, ő a kezdő kis hegedűs palántákat okítja hangszerük rejtelmeire.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nagy László /Fotó: Bogya Pál/                                            Jelinek Zsu és Szilva Jani /Fotó: Lázár Nikoletta/

A három új társunk közül kezdeném Szilva Janival, aki az előző basszusgitárosunk, Horváth Karcsi ajánlásával jött hozzánk, de már az elején nagyon megkedveltük őt szorgalma és tehetsége végett, így nem is keresgéltünk más basszusgitárost, hanem bevettük őt a csapatba. A kőbányai zenei suliban tanult, jelenleg más produkciókban is közreműködik és a legfiatalabb közöttünk. Neki még inkább hatalmas jövője van, mint múltja.

Kosz Szilvesztert a Cotton Club Singers hangszerelőjeként, zongoristájaként, és a Szulák Andrea Show zenei vezetőjeként ismerhették egykor, s megalakulásunkkor nagyon kedves levelet írt nekünk, miszerint, akár zongoristaként, akár producerként nagyon szívesen segítene a zenekarnak. Ez annyira jólesett nekünk, hogy most amikor úgy döntöttünk, hogy mégiscsak legyen zongorista az Örökségben, elsőként ő volt az, akit felkértünk, s ő örömmel vállalta. Jelenleg is zenei producerként dolgozik.

Végül, de nem utolsó sorban, a legfrissebb virágszálunk Jelinek Zsu, akivel ismét három énekes lett a zenekarban, így megtartva azt a vokális hangzást, ami az egyik jellegzetessége zenénknek. Ő is a kőbányai zenei stúdióba járt, s nyolc évig egy háromtagú női énektrió, a Gloria Singers egyik alapítójaként és énekeseként csodálhattuk hangját. Amúgy orvosként is praktizál, viccesen szoktuk mondani, hogy ő az Örökség zenekar háziorvosa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kosz Szilveszter /Fotó: Örökség/                                            Örökség új felállás /Fotó: Örökség/

A legújabb felállással készült-e már valamilyen felvétel, amit itt be tudnánk mutatni?

A legújabb felállásunk annyira friss, hogy még nem készültek igazi jó minőségű felvételek. Folyamatban vannak videoklip forgatások, főleg az új dalokból, csak idő kérdése és felkerülnek a video megosztókra. Viszont rengeteg amatőr felvétel készül, szinte minden koncertünket felveszi valaki, hiszen nagyon kíváncsiak már az új dalainkra, illetve az új felállásunkra is. Ezeket az amatőr felvételeket szeretettel készítik és teszik közzé az emberek, de nyilván nem olyan a minőségük, amely a médiában történő megjelenésre alkalmas lenne, így ezt mi nem is tennénk. A szervezők kérésére azonban megengedtük, hogy egy kis összeállítás ebben az interjúban megjelenjen, ezáltal kicsit belepillantva, hogy milyen is az új felállású Örökség koncert.

A kétnapos rendezvény részletes programja megtekintehő!

A videók után olvasható az interjú 1., 2. és 3. része!

Az interjú 3. része:

A turnék, fellépések mellet milyen terveitek vannak a közeljövőben? Hangfelvétel, illetve új album várható-e a zenekartól?

Egy tavaszi turnén vagyunk éppen túl, idén valószínű nem tervezünk többet. Most már teljes egészében a „Szabadság és szerelem” címmel megjelenő új albumunkra koncentrálunk, nagyon várják már, természetesen mi is, hogy végre elkészüljön. Néhány új dalból video klipet is forgatunk, illetve terveink szerint még az előző albumon található „Magyar szív” című dalunkból is.

Egy talán közhelynek tűnő, de szerintünk fontos kérés. Mi az Örökség, mi az a szellemiség, amit őriztek és dalaitokon keresztül átadtok az embereknek?

Elég sokrétű a mi „örökségünk”, ha úgy vesszük. Egyrészről van, amit valóban átmentettünk a kormorános időből, mondanivalóból és szellemiségből: kicsi ország Magyarország, de a magyar nép oly erős, hogy mégis talpon vagyunk, annyi megpróbáltatás után is, és bár lehet, hogy most még nem tökéletes a helyzet, de hiszünk az ország felemelkedésében, ezért énekelünk erről dalainkban, mintegy pozitív szuggesztív erőt sugározva. Minél többen gondolunk és beszélünk ugyanarról, annak annál nagyobb ereje van. Ezért mi sokkal szívesebben énekelünk pozitív dolgokról, mint például a szeretet összetartó erejéről, a hitről, mely hegyeket mozgathat meg, a gondolat teremtő erejéről, mely által vágyaink, elképzeléseink valósággá válnak, vagy akárcsak önmagunk és lelkünk megtisztításáról, felemeléséről, de bármi másról is, ami minket, embereket foglalkoztat, mint például, ezen a készülő új albumon a szabadságról és a szerelemről.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kovács "kolbi" Marci /Fotó: berettyohir.hu/                                            Gulyás Ferenc /Fotó: berettyohir.hu/

Hozzá kell tenni, hogy mi itt a lélek szabadságára gondolunk elsősorban, ami annyit jelent, hogy meg kell tanulnunk mindannyiunknak, hogy ne csak a fájdalmas és negatív dolgokat lássuk meg az életnek nevezett csodában, hanem igenis képesek legyünk átélni minden pillanat szépségét is, hiszen ahogy a közmondás is utal rá: „minden rosszban van valami jó”. Ez az igazi szabadság, ráébredni, hogy bármire képesek vagyunk, egy magasabb Intelligencia által, mely korlátlan erőt és energiát biztosít számunkra. Ezt a filozófiát valljuk, ezt az utat követjük mi, és bízunk benne, hogy a mi pozitív szemléletünk átsugárzik a mi kedves közönségünkhöz, s ez által mindig feltöltődve mennek haza koncertjeinkről.

A kétnapos rendezvény részletes programja megtekintehő!

A videók után olvasható az interjú 1. és 2. része!

Az interjú 2. része:

A nyár a fesztiválok, szabadtéri koncertek szezonja.  A zenekar fellépései közül van-e olyan, amit szívesen kiemelnétek és ajánlanátok olvasóinknak?

Természetesen, ezt a közönségtalálkozóval egybekötött koncertet mindenképpen ajánlanánk elsődlegesen, hiszen ez hatalmas élmény lehet véleményünk szerint. Ezen túl pedig mindegyik koncert nagyon kedves nekünk, bárhová is megyünk. Talán kettő olyan nagyobb múltra visszatekintő fesztivált mégis kiemelnénk, amelyeken mindenképp nagy örömünkre szolgál, hogy ott lehetünk: az egyik a sitkei Rockfesztivál, ahol annak idején még a Kormoránnal rendszeresen felléptünk, s bízunk benne, hogy az Örökséggel is gyakori résztvevői leszünk mostantól; a másik pedig a szerencsi Csokifesztivál, ami szintén egy hatalmas rendezvény, mindig rengeteg látogatója van, ott játszani, az is egy élmény. Reméljük, hogy még a balatongyöröki rendezvény is összejön, ami szintén régi hagyományokkal rendelkezik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Örökség /Fotó: berettyohir.hu/                                            Mr. Basary /Fotó: berettyohir.hu/

Júliusban rendezitek meg az Örökség tábort. Ezzel kapcsolatban milyen fontos információkat érdemes tudni, ki és hogyan jelentkezhetnek? Milyen programokkal várjátok a táborozókat?

Ez a harmadik Örökség tábor, melyet a Gulyás Feri által üzemeltetett egyik üdülőben tartunk Palóznakon, július 15-19. között, s bárki jöhet, mindenkit nagy szeretettel várunk, aki szeretne velünk közösen eltölteni egy kis időt. Természetesen itt is adunk egy koncertet a tábor végén, előtte azonban ugyanúgy lehet a zenekarral eltölteni néhány kellemes napot, mint itt a Szász tanyán. Bízunk benne, hogy jó idő lesz, és akkor az egyik főszereplője a tábornak az üdülő medencéje, amelyből tavaly is alig akartak kijönni az emberek. Biztos, hogy lesz foci meccs is, mely az Örökség zenészei és a rajongók csapata között fog zajlani, ezen kívül, lehet teniszezni, asztaliteniszezni, biciklizni, tollasozni, valamint fürdeni a Balatonban, s biztos, hogy lesznek finom bográcsos ételek, melyek ilyenkor még jobban ízlenek.

A többi esemény még képlékeny, mindenképpen tudatjuk mindenkivel, ha már kialakult a végleges program. Akik időben jelentkeznek, azok tudnak szobákat foglalni, de korlátlan sátorozási lehetőség is van az üdülő területén, zuhany és illemhelyiség használattal. Jelentkezni Gulyás Ferinél lehet majd, hamarosan azokról is felkerül az információ a , illetve a .

A kétnapos rendezvény részletes programja megtekintehő!

A videók után olvasható az interjú 1. része!

Az interjú 1. része:

A koncertnaptárt nézve gyakran szerepel az Örökség Hajdú-Bihar megyében. Tavaly novemberben a felújított berettyóújfalui Nadányi Zoltán Művelődési Központ megnyitó ünnepségén is koncertet adtatok. /A koncertről készült fotók megtalálhatók – a szerk./ Mi az oka, hogy ilyen rövid időn belül visszatértek Berettyóújfaluba és nem is egy szokásos koncertre? A megyéhez, vagy a városhoz van esetleg valamilyen kötődésetek?

Inkább emberekhez kötődünk Berettyóújfaluban és környékén, sok kedves barátunk van itt, akikkel kialakult egy nagyon jó kapcsolat. Aktivitásuk, támogatásuk révén gyakran jövünk errefelé, több koncert létrejöttét segítették valamilyen formában. Ezek a kedves emberek találták ki és szervezték meg most azt is, hogy legyen egy közönségtalálkozó, hogy legyen egy kellemes időtöltéssel egybekötött Örökség koncert itt a Szász tanyán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Géczi Erika /Fotó: berettyohir.hu/                                            Szabó Miklós /Fotó: berettyohir.hu/

Mi a célja ennek a kétnapos, közönségtalálkozóval egybekötött rendezvénynek?

Természetesen a fő cél, hogy mindenki jól érezze magát, hogy kikapcsolódjanak, aki k ide eljönnek. Mindig jó egy kicsit kiszakadni a hétköznapok rohanásából, egy kicsit lazítani, s ez által feltöltődni. Egy ilyen környezet különösen alkalmas erre. Kint lenni a természetben csodás dolog, s ráadásul még jó zenét is lehet hallgatni. A másik célja, hogy megismerhessék közelebbről is a zenekart, azok, akik szeretnek minket és a zenénket, s szívesen megismerjük mi is közelebbről a mi kedves közönségünket.

Milyen műsorral készültök? Tudtok-e az olvasóinknak egy kis ízelítőt adni a repertoárotokból?

A második albumunk hangfelvételein dolgozunk, és biztosra ígérhetjük, hogy idén már hamarosan kézhez vehetik az emberek, és hallgathatják új dalainkat tartalmazó CD-nket. De addig is a koncerteken ízelítőt adunk ezekből az új szerzeményekből, illetve természetesen az előző „Ébredés” című CD-nkről is játszunk dalokat, valamint a legkedveltebb egykori Kormorán slágerek is hallhatók.

You have no rights to post comments