artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 8. szerda

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Vegyes gyümölcsleves

Sokmagvas rántott jércemell petrezselymes, vajas burgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Muraközi István, Berettyóújfalu város polgármestere 2015. április 30-án sajtótájékoztatót tartott „2016, az adócsökkentés költségvetése” címmel, melyen Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő is részt vett.

 

 

 

Muraközi István, városunk polgármestere tisztelettel köszöntötte a sajtótájékoztató résztvevőit és elöljáróban elmondta, jó hírek érkeztek a Magyar Országgyűlés háza tájáról, ugyanis a magyar kormány hamarosan benyújtja Magyarország 2016. évi költségvetését és az ahhoz kapcsolódó adótörvények módosítását.

Polgármester úrtól megtudtuk, hogy a mostani sajtótájékoztató azt a célt szolgálja, hogy a lakossághoz is eljusson ezen módosítások tartalma, valamint támogassa Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő urat a költségvetés elfogadásában, ugyanis ez a Berettyóújfaluban és a környéken élők számára is pozitív változásokat tartalmaz.

Muraközi István ezt követően részletezte a lakosság szempontjából fontos és kedvező intézkedéseket. Mint elmondta, a 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz, ami a 2010 óta megkezdett pozitív irányt hivatott folytatni, figyelembe véve a bérből-és fizetésből élők helyzetét, igényeit.

A 2016-os költségvetés legfontosabb eleme, hogy a személyi jövedelemadó (SZJA) mértéke a jelenlegi 16%-ról 15%-ra csökken. Az SZJA mértékének csökkenése 2010 óta folyamatos, a mostani 16% bevezetése 600 milliárd forint megtakarítást jelentett a dolgozó emberek számára. Az 1%-al való csökkentés által újabb 120 milliárd forint maradhat a családoknál.

Amennyiben a gazdasági növekedés mértéke továbbra is ilyen pozitív irányba halad, ebben a kormányzási ciklusban lehetővé válhat a személyi jövedelemadó újabb csökkentése is – hívta fel a figyelmet Muraközi István. Az SZJA-n túl további terhek csökkentését tűzte ki a kormány, így például a kétgyermekes családok adókedvezménye 2016-tól 2019-ig fokozatosan, - 2016-ban 12.500 Ft - gyermekenként a jelenlegi tízezer forintról húszezer forintra nőhet.

Az általános forgalmi adó (ÁFA) tekintetében is pozitív változásokról lehet beszámolni, ugyanis a sertéshús ÁFÁ-ja a jelenlegi 27 %-ról 5 %-ra mérséklődik. Ez az intézkedés 25 milliárd forint megtakarítást eredményez, bízva abban, hogy ez a fogyasztói árakban is megjelenik.

Az állami közműszolgáltató belépésével bizonyos állami közszolgáltatások díja csökkenni fog, egyes esetekben eltörlésre kerül, valamint a közszolgáltatások díja is mérséklődik. Ezzel a magyar családok, adófizetők terhei tovább csökkennek és a 2016-os év valóban az adócsökkentés éve lesz – zárta tájékoztatóját Muraközi István polgármester.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő úr elmondta, hogy a Magyar Kormány 2,5 % körüli gazdasági növekedéssel számol, az utóbbi időben több pénzintézet ezt a növekedést magasabbra - 3,5 % - prognosztizálta. Ezt az értéket a belső fogyasztás növekedésére, valamint az Euro övezethez tartozó országok pozitív gazdasági mutatóira alapozva hozták nyilvánosságra.

Többek között a minimális infláció és a reálbérek emelkedése teszi lehetővé a fogyasztás növekedését, valamint a forintosítás által több pénz maradhat az emberek zsebében. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő intézet szerint jelentősen csökkent a külső államadósságunk, ami szintén erősíti a gazdaságot – tudtuk meg képviselő úrtól.

A 2016-os költségvetés várhatóan már május 13-án benyújtásra kerül, ez tervezhetőbbé és kiszámíthatóbbá teszi a vállalkozások és a családok számára is a jövő évet.

 

You have no rights to post comments