artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 9. csütörtök

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Húsleves

Borsos tokány főtt tésztával, csemege uborka

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

"C" menü:

Rakott kolozsvári káposzta

Heti desszert (800 Ft):

Gundel palacsinta

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Napfogyatkozást láthatunk Magyarországról március 20-án, a délelőtti órákban. A fogyatkozás közel 60%-os lesz, ezért mindenképp érdekes megfigyelni. A következő, Európából megfigyelhető teljes gyűrűs napfogyatkozás legközelebb 2026. augusztus 12-én lesz tapasztalható, a NASA előrejelzése szerint.

 

Napfogyatkozás olyankor jön létre, amikor Holdunk a Föld és a Nap közé kerül, és a Hold árnyéka bolygónkra vetül. Részleges napfogyatkozás pedig akkor látható, amikor a Hold a napkorongnak csak egy részét takarja el. Utóbbi egy-egy napfogyatkozás alkalmával a Föld több ezer kilométer széles területről figyelhető meg. Ezt mutatja az ábrán a nagyobb és világosabb szürke kör a Föld felszínén. Teljes napfogyatkozás idején a Hold az egész napkorongot eltakarja, ez a részleges fogyatkozásnál sokkal kisebb területről látható, ez a mellékelt ábrán a világosabb szürke korong centrumában lévő kisebb, sötétebb folt. Utóbbi csak 100-200 km átmérőjű, ez a totalitás sávja. A teljes napfogyatkozás elméletileg lehetséges maximális időtartama legfeljebb 7,5 perc — ilyen hosszú totalitás azonban rendkívül ritkán fordul elő.

A 2015. március 20-i fogyatkozás teljes napfogyatkozás, azonban a teljesség sávja lakott területektől távol, az Atlanti-óceán vidékein helyezkedik el, a hazánkhoz legközelebbi szárazföld, ahonnan meg lehet figyelni a teljességet, a Feröer-szigetek. A jelenség Európa teljes területéről látható, minél nyugatabbra, minél közelebb helyezkedünk el a teljesség sávjához, annál nagyobb mértékű részleges fogyatkozást láthatunk – olvasható a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján.

Budapestről nézve a fogyatkozás 9:39:28-kor kezdődik és 11:59:44-kor lesz vége. A jelenség közepén, 10:48:30-kor a fogyatkozás nagysága 0,66, a napkorong 58,4%-a van takarásban, a Nap 40° magasan látszik a horizont felett. A Magyarország nagyobb városaira érvényes kontaktusadatokat az alábbi táblázat tartalmazza.

Nem árt betartani néhány alapszabályt, mert ezek nélkül megsüthetjük a szemünket vagy a fényképezőgépünket.

Amit SOHA ne tegyél:

  • Soha, de tényleg soha ne nézz bele közvetlenül a Napba! Elég pár másodperc és visszafordíthatatlan látáskárosodást szenvedhetsz.
  • A közvetlen beletekintésnél csak az nagyobb hülyeség, ha ezt egy optikán (távcső, fényképezőgép objektíve) keresztül teszed. Emlékszel mi történt gyerekkorodban a hangyákkal, amiket nagyítóval égettél szét? A szemednek nem kívánhatod ugyanezt.
  • Ne nézz a Napba filmnegatívon keresztül! Egyszerűen nem blokkol elegendő fényt, alig jobb a közvetlen belenézésnél.
  • Ne nézz a Napba kormozott üveglapon keresztül! A filmnegatívnál is népszerűbb népi módszer a napfogyatkozások megfigyelésére. Még ha blokkol is viszonylag sok fényt, akkor sem szűr elégséges mértékben és a fedettsége is esetleges.
  • Ne nézz a Napba napszemüvegen keresztül! Komolyan van olyan, aki szerint ez segít? Mintha egy papírlappal akarnál megállítani egy puskagolyót.

Ezt tedd meg a biztonságodért:

  • Árulnak napmegfigyeléshez való szemüvegeket, ezekkel már biztonságosan megfigyelhető a napfogyatkozás, de még így sem ajánlott megállás nélkül nézni a műsort, pihentesd a szemed. Mivel viszonylag hosszan látható lesz, nem szökik majd el.
  • Használhatsz hegesztésnél alkalmazott védőszemüveget, ami bármilyen barkácsboltban beszerezhető, de arra figyelj, hogy ezeknek is vannak fokozatai: Inkább az erősebbek közül válogass (DIN 13 vagy erősebb) és ezzel se nézd folyamatosan a fogyatkozást.
  • A távcsövedre, teleszkópodra és a fényképezőgéped objektívére csillagászati boltból vásárolhatsz napmegfigyeléshez való szűrőket. A mezei ND szűrő nem sötétít eléggé, egy valamire való csillagászati szűrő az ND1000 százszorosát is tudja. Nem csak a látásod kockáztatod a hétköznapi ND szűrővel, hanem nincs az a záridő sem ami elég lenne mellé.
  • Ne hagyd felhevülni a távcsövedet, objektívedet, fényképezőgépedet. Csak a fotózás vagy a belenézés idejére vedd le a takarót róla. Az optikai szerkezetekben a műanyag alkatrészek vagy a ragasztórétegek károsodhatnak, ha letakarás hiányában túlmelegszenek, de a digitális fényképezőgépek szenzora sem tűri sokáig a grillezést.

Forrás: illuzio.cafeblog.hu, szegedma.hu, wikipedia.org, printscreen.hu

You have no rights to post comments