artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 28. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság és az Országos Meteorológiai Szolgálat információi alapján a következő napokban erős lehűlés várható, hideg, szeles idő lesz több helyen havazással.

 

 

 

Útállapot, időjárás

2014. 12. 28. 12.00

Havazik az ország déli határ menti területein Lenti – Paks - Makó vonaltól délre. Intenzív a havazás Kaposvár, illetve Hódmezővásárhely térségében. Országszerte fagypont alatti a hőmérséklet.

A Dunántúl nagy részén sónedves a főutak burkolata. Hókásás szakaszokra kell számítani Vasvár, Nagykanizsa és Mohács környékén, latyakos a burkolat Szombathely, Ajka, Lenti és Mohács környezetében. Havas a főutak burkolata Nagyatád környékén, illetve Baranya megye nagy részén.

A keleti országrészben az Északi-középhegységben, az Alföldön, illetve a Nyírségben sónedves a burkolat. Latyakos szakaszok lehetnek Kiskunhalas, letaposott havas Szeged térségében.

Az M1-es és az M7-es autópálya burkolata végig sónedves. Az M43-as latyakos.

Az alsóbbrendű úthálózaton téliesebbek az útviszonyok. A Dunántúlon a mellékutak mindenhol latyakosak, hókásásak, letaposott havasak. Keleten csak Nógrád megyében kell hókásás, latyakos szakaszokra számítani.

A látási viszonyok kielégítőek, elszórtan párás a levegő. Nyugaton Nagyatád és Szentlőrinc, keleten Szeged és Makó környékén közepes (100–300 m) a belátható útszakasz.

Általában gyenge a légmozgás, csak a Dunántúl középső részén, valamint a Balaton keleti medencéjében és Kaposvár környékén fúj közepes erejű Erős széllökéseket jelentettek Vasvár környékéről, illetve az M7-es autópálya eszteregnyei szakaszáról.

Útállapot, időjárás miatti korlátozás(ok)

Nincs

Elzárt település(ek)

Nincs

Minden nap 5.30, 7.30, 9.30, 12.30, 15.30, 17.30 és 21.30 óra körül országos összesítést teszünk közzé az aktuális út- és látási viszonyokról a főoldalán. Akik esetleg a közösségi felületeken keresztül szeretnek információhoz hozzájutni, azoknak ajánljuk Facebook () és Twitter () oldalainkat is. A leggyorsabban és személyre szabottan továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők. Útinform szolgálatunk, illetve megyei diszpécserszolgálataink 0-24 órában várják a közlekedők hívásait, készséggel állnak a telefonálók rendelkezésére (elérhetőségek a  oldalon). Ha több megyét érintő kérdéseik vannak, akkor érdemesebb rögtön az Útinform szolgálatunknál kezdeni. Kérjük, hogy a havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal közlekedjenek.

Szombaton eleinte néhol hózápor is előfordulhat, majd holnap délutántól nyugat felől már havazás kezdődhet. Vasárnap több helyen valószínű havazás, legkisebb eséllyel északkeleten és a főváros térségében. A legtöbb hó a Dél-Dunántúlon ígérkezik, ott 10-15 centiméter hóréteg is kialakulhat. A jelenlegi számítások alapján másutt inkább 10 centiméternél kevesebb hó valószínű, a főváros térségében, az Északi-középhegységben és az Észak-Alföldön legfeljebb néhány centiméternyi hó hullhat. Vasárnap és hétfő délelőtt viharos (45-70 km/óra) lesz az északi, északkeleti szél, amely elsősorban a hóesés által érintett dunántúli tájakon, valamint a Tiszántúl déli felében okozhat hófúvást.

Társaságunk 2014. november 10-e óta már téli üzemmódban dolgozik, ez azt jelenti, hogy főleg 93 mérnökségünkön keresztül közel 4500 fő dolgozik 12 órás váltott műszakokban, hogy 0-24 órában el tudjuk látni a szükséges téli útüzemeltetési feladatainkat. Az elmúlt hetekben bár nem volt igazán téli időjárás, de sok helyen az éjszakai és reggeli órákban is végeztünk síkosságmentesítést, illetve néhány havas nap miatt hóeltakarítást is végeztünk, leginkább az ország északi, magasabban fekvő területein, így az elmúlt másfél hónapban is több ezer tonna útszóró sót, több tízezer liternyi kálcium-klorid oldatot és több száz tonnányi érdesítő anyagot juttattunk ki a mintegy 31.200 kilométeres országos közúthálózatra.

Szeretnénk a közlekedőket is felkészíteni arra, hogy hétvégén az ország nagy részén az előrejelzések alapján beköszönt majd az igazi tél, ezért talán érdemes újra beszélnünk arról, hogy milyen módon tudjuk az egyes időjárási körülmények között elvégezni munkánkat, ezért a leggyakrabban feltett kérdésekből és felvetésekből készítettünk egy hasznos összefoglalót. Kérjük, adjanak lehetőséget és felületet, hogy ezek az információk a közlekedőkhöz is eljussanak:

Mi a feladata a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek a téli időszakban?

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésében lévő mintegy 31.200 kilométernyi országos közúthálózat, vagyis a gyorsforgalmi (kivéve M5 és M6), fő- és mellékutak üzemeltetési és fenntartási feladatait látja el. A téli időszakban azon dolgozunk, hogy a kezelésünkben levő úthálózatot a közlekedők – lehetőség szerint – akadálytalanul és biztonságosan vehessék igénybe. Ez nem kis feladat, hiszen a gondos felkészülés ellenére, az évszakra általában jellemző módon olykor rendkívüli időjárási viszonyok mellett, nem mindig lehet minden közlekedő igényeit egyszerre kielégíteni, ezért vannak, lehetnek olyan időszakok, amikor télies útviszonyokkal is számolniuk kell az autósoknak.

Téli közlekedést akadályozó tényezők, hasznos háttér információk:

A hideg idő beálltával társaságunk az év legnehezebb feladatai elé néz. A téli időszakra mérnökségeink hadrendbe állítják a szükséges munkagépeket és feltöltik a síkosság-mentesítéshez használt anyagok raktárkészleteit – kezdőkészleten több, mint 100 ezer tonna sót raktároztunk be. Folyamatosan figyelemmel követjük az időjárás előrejelzéseket és saját, mintegy 350 útmeteorológiai állomásunk adatait, ennek megfelelően hajtjuk végre megelőző intézkedéseinket, illetve készülünk fel a várható munkákra. 

  • Az utak jegesedésének megelőzése érdekében a forgalmasabb szakaszokon sózással védekezünk. E célra nátrium- és kálcium-kloridot használunk, nemcsak száraz, hanem oldat formájában is. Ez a munka azonban rendkívül időigényes, így a lehető leggondosabb szervezés mellet is szükség van az autósok türelmére és belátására. Megelőzésképpen általában úgynevezett nedvesített sószórást végzünk, hogy az autók menetszele ne fújja le a burkolatról a kijuttatott útszóró sót.

  • Havazás esetén a hó eltakarítását 3-5 centiméter lehullott hó esetén célszerű megkezdeni. Ezen hó vastagságig a havazás kezdetekor a síkosság elleni védekezésként kiszórt olvasztó anyagok – a forgalom taposó hatásával együtt – megakadályozzák a lehullott csapadék burkolatra fagyását, tapadását. A hó eltakarítása során sorrendet állítunk fel, először az autópályákat, főútvonalakat, illetve a nagyobb forgalmú mellékútvonalakat tisztítjuk meg, ezt követően kerül sor a további útszakaszokra. Tehát intenzív havazás esetén a megfeszített munkavégzésünk ellenére lehetnek olyan szakaszok, ahol nem fekete a burkolat, de mindenképpen törekszünk rá! Munkagépeink egy fordulókör alatt 30-80 kilométernyi szakaszt tudnak megtisztítani.

  • A hófúvások eltakarítása az egyik legnehezebb és legidőigényesebb feladat, amelyet szintén csak akkor tudunk hatékonyan elvégezni, ha már megszűnt az erős szél. Megelőzésképpen helyezzük ki a korábbi évek tapasztalatai és anyagi lehetőségeink szerint a leginkább érintett útszakaszok mellé a hófogó rácsokat, illetve hálókat, idén ez közel 400 kilométernyi utat érint. Ahol erre lehetőség van, ott hófogó erdősávot is telepítünk, amelynek kialakítása hosszú éveket vehet igénybe, jelenleg 323 kilométernyi szakaszon van ilyen erdősáv. A hófogó rácsok egyébként 30-50 kilométer/órás széllökésekig tudják ellátni funkciójukat, efölött már nem tudják teljesen meggátolni azt, hogy az út menti hó visszakerüljön a burkolatra. Hófúvások idején a sózás sajnos teljesen hatástalan, sőt, nem is ajánlott! Ennek oka, hogy a megolvasztott havat a nagy erejű szél gyorsan lefagyaszthatja, így tömör jeges, jégbordás szakaszok alakulhatnak ki, amelyek fokozottan veszélyesek. Ilyenkor egy dolgot tehetünk és teszünk, folyamatosan takarítjuk a havat az útpályáról, ameddig erre lehetőségünk van. Sajnos az is előfordulat, hogy mire egy-egy munkagépünk végez egy fordulókörével, ami jellemzően 2-4 órát vesz igénybe, addigra a szél annyira visszahordhatja a havat a burkolatra, hogy úgy tűnhet, mintha arra nem is járt volna munkagép. Így igazán hatékonyan ilyen időjárási körülmények között csak akkor tudunk fellépni, ha nagy erejű szél már elmúlt vagy elegendő mértékben csillapodott.

  • Hóeltakarító gépjármű megelőzése nem javasolt, mert a még havas úton kevésbé biztonságosan lehet haladni, mint a frissen tisztított úttesten. Az előzés közben irányváltások további kockázatot jelentenek a biztonságos közlekedésre. Amennyiben nem kívánják megelőzni a munkát végző gépjárművet, kérjük, megnövelt követési távolság megtartásával haladjanak mögötte.

  • Társaságunk hóeltakarítási terve előre rögzíti az egyes munkavégző gépek útvonalát. A gépeket a mérnökségi telephelyeken töltik fel szóróanyaggal, majd a végpontról indulva látnak munkához, amint elértek a célterületre. Addig viszont felemelt ekével haladnak és így persze sózást sem végeznek, hogy minél hamarabb eljussanak munkakezdésük helyére és a síkosságmentesítő anyagokat a kijelölt területre juttassák ki.

  • Társaságunk minden rendelkezésére álló csatornán igyekszik tájékoztatni a közlekedőket az esetleges veszélyhelyzetekről, szélsőséges időjárási-, illetve útviszonyokról. Kérjük az autósokat, hogy mindenképpen vegyék figyelembe ezeket a jelzéseket, majd a lehetőségeket alaposan megfontolva keljenek csak útra, ha tényleg úgy látják, hogy szükséges. Ha sikerült a közlekedőknek előzetes információkhoz jutniuk, mérlegeljenek, tervezzék meg úti céljukat és ha ez alapján az utazás mellett döntenek, akkor minden esetben csak és kizárólag a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművel tegyék azt meg. Ha esetleg elakadnának utazás közben, a katasztrófavédelem szakembereitől a 112-es telefonszámon kérhetnek segítséget. 

  • Kérjük, hogy utazás előtt  minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról. Ezt megtehetik a nemrégiben teljes egészében megújult www.utinform.hu oldalon. Minden nap 5.30, 7.30, 9.30, 12.30, 15.30, 17.30 és 21.30 óra körül országos összesítést teszünk közzé az aktuális út- és látási viszonyokról a főoldalon. Akik esetleg a közösségi felületeken keresztül szeretnek információhoz hozzájutni, azoknak ajánljuk Facebook (www.facebook.com/MagyarKozut) és Twitter (www.twitter.com/magyarkozut) oldalainkat is. A leggyorsabban és személyre szabottan azonban továbbra is telefonon szerezhetnek információkat a közlekedők. Útinform szolgálatunk, illetve megyei diszpécserszolgálataink 0-24 órában várják a közlekedők hívásait, készséggel állnak a telefonálók rendelkezésére (elérhetőségek a http://utinform.hu/kapcsolat/ oldalon). Ha több megyét érintő kérdéseik vannak, akkor érdemesebb rögtön az Útinform szolgálatunknál kezdeni.

You have no rights to post comments