artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 3. péntek

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Fahéjas szilvaleves

Párizsi sertésszelet carbonara spagettivel

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Oldalunkon is rendszeresen hírt adunk a városban, vagy a megyében szervezett aktuális véradásokról, melyek között irányított, tehát konkrét beteg számára rendezett véradások is szerepelnek. Azért, hogy mindenki tisztán lássa, mit is jelent ez a típusú véradás, milyen vonatkozó rendeletek szabályozzák, az alábbiakban röviden összefoglaljuk.

 

Mostanában egyre több felhívás kering közösségi oldalakon, melyben valaki egy bizonyos típusú vért kér ismerőseitől. Ha valaki a hozzátartozója, barátja gyógyulását, műtétjét kívánja elősegíteni, akkor véradáskor a levett vérét a kérésére elkülönítik, és annak adják, akinek szánja. Van úgy, hogy kórházak csak így vállalják a műtétet. Fontos, hogy az ilyen típusú véradásnál a saját azonosító adatainkon (személyi, TAJ-kártya) kívül nálunk legyenek annak a személynek az adatai is, akinek adományozni szeretnénk a vért. Valamint jó tudni, hogy NEM kell a helyszínre utazni, az ország bármely pontján leadható a vér.

Mi is az irányított véradás?

A véradásnak az a formája, amelynek során megjelölhetjük kinek a javára szeretnénk vért adni. Ezeket az ún. irányított vérkészítményeket a Vérellátó Szolgálat nyilvántartja és - amennyiben a szakmai szabályok lehetővé teszik - az általunk megjelölt beteg kapja meg, a beteg kezelő-orvosának igénye alapján.

Hogyan jut el az irányított vérkészítmény a beteghez?

Az Országos Vérellátó Szolgálat a vérünkből vérkészítményeket állít elő, és gondoskodik arról, hogy az irányított készítmény a megjelölt beteghez kerüljön. Amennyiben a beteg más vércsoportú, vagy a vér valamilyen más okból nem megfelelő a számára, természetesen abban az esetben - átcsoportosítással - is megtörténik a beteg ellátása, a számára megfelelő készítménnyel. Ebben az esetben a vérünket a hagyományos véradás rendszerének megfelelően, egy ismeretlen rászoruló beteg kapja meg.

A vérellátás egyes szakmai követelményeiről () idevonatkozó paragrafusa:

9. §

  1. A donor a vérvétel során rendelkezhet úgy, hogy a levett vérét egy meghatározott személy (továbbiakban kedvezményezett) részére kívánja adni (a továbbiakban: irányított véradás).
  1. Az irányított véradásból származó vérkészítményt az OVSz - a (3) bekezdésben foglalt kivétellel - köteles a kedvezményezett részére biztosítani, ha a donor és a recipiens között orvosszakmai kizáró ok nincs és a vérkészítmény a 14. §-ban foglalt vizsgálatok alapján gyógyító célra alkalmas.
  1. Az irányított véradásból származó vérkészítmény nem kedvezményezett részére közvetlen életveszély elhárítása érdekében, vagy abban az esetben adható ki, amennyiben arra a kedvezményezettnek a továbbiakban nincs szüksége.

14. §

  1. A levett vér gyógyító célra történő alkalmassá nyilvánítása (a továbbiakban: felszabadítás) érdekében a vér mintájából
    1. HIV 1-2 antitest,
    2. hepatitisz B (HBs antigén),
    3. hepatitisz C antitest,
    4. luesz (treponema antitest) vizsgálatot, valamint
    5. AB0 és Rh(D) vércsoport meghatározást, és
    6. vércsoport ellenanyag szűrést kell végezni. A donor és a recipiens védelme érdekében egyéb vizsgálatok is elvégezhetők.
  1. A donor első véradásából származó vérkészítmény felszabadítása előtt HBc antitest vizsgálatot is végezni kell.
  1. CMV antitest vizsgálatot is kell végezni, ha a vérkészítmény adása veleszületett vagy szerzett immunhiányos recipiensnek szükséges. A transzfúzió szempontjából veleszületett vagy szerzett immunhiányos állapotnak minősülő eseteket az OVSz módszertani levélben határozza meg.
  1. A vizsgálatok végzésére, ellenőrzésére és az eredmények értékelésére vonatkozó részletes szakmai szabályokat az OVSz módszertani levélben határozza meg.

Mi a teendő irányított véradás előtt?

Ha irányított véradásra megyünk, akkor szükségünk lesz pár adatra a betegről, akinek vért szeretnénk adományozni. Az alábbi adatokat gyűjtsük össze:

  • Beteg neve/születési neve
  • Születési helye és ideje
  • TAJ száma
  • A beteget ellátó intézmény és osztály neve, címe, a kezelőorvos neve és elérhetősége

Hogyan történik a véradás?

  • Még a véradás megkezdése előtt - az igazolványok átadásakor - jelezzük, hogy irányított vérdás formájában szeretnénk vért adni
  • Ezután ki kell töltenünk egy Irányított véradásra vonatkozó nyilatkozatot (itt lesz szükség a beteg és a saját adatainkra)
  • Adataink azonosítása után ki kell töltenünk egy kérdőívet, ami a jelenlegi egészségügyi állapotunkra és előzményekre vonatkozik
  • Ezután következik a laboratóriumi vizsgálat: ujjbegyszúrás, vércsoport-meghatározás, hemoglobinmérés
  • Majd egy általános egészségi állapot-felmérés, vérnyomásmérés, a kérdőív és a laboratóriumi kivizsgálás kiértékelése történik
  • A vérvétel: a könyökvéna megszúrásával 450 ml vért vesznek le kb. 5-12 perc alatt

Hol adhatunk vért?

Irányított véradásra intézeti véradás formájában van lehetőség.

További információk, helyszínek az honlapján.

A sok hasznos információ olvasható a véradásról, annak folyamatáról, valamint a levett vér kezeléséről, raktározásáról és felhasználásáról.

A is fontos információkat tartalmaz.

Forrás: biborfeny.blog.hu,

You have no rights to post comments