artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A kerékpározás szerelmesei vallják, hogy a bringás túrának nincsen párja, nem véletlen hát, hogy napjainkban egyre népszerűbb a kerékpáros turizmus.

 

 

 

Hazánkban az utóbbi években jelentős erőfeszítések történtek a kerékpáros kultúra minél szélesebb támogatására, kerékpárutak és útvonalak fejlesztésére. Ehhez a folyamathoz „társult” a Bihar-Sárrét kistérségben élő Mészáros Éva, aki a kerékpáros turizmus elkötelezettjeként szeretett volna hozzátenni valamit a lehetőségek bővítéséhez, a térség turisztikai vonzerejének növeléséhez. Annál is inkább, mert ő is jól tudta: egyre nagyobb potenciál rejlik a természetközeli turisztikai ágazatokban. A vállalkozónak egy Leader-pályázat segítségével sikerült megvalósítania elképzeléseit.

Még 2013. tavaszán a berettyóújfalui Leader-csoport ötletbörzéjén vettem részt, ahol a kerékpáros turizmus fejlesztéséhez kapcsolódó tervemet örömmel üdvözölték – mondta érdeklődésünkre Mészáros Éva. – A benyújtott pályázatot a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal támogatásra érdemesnek találta, így a programomat együttműködő partnereimmel – a londoni székhelyű Two Wheel Holidays Ltd. kerékpáros turisztikával foglalkozó utazásszervező céggel, valamint a bicajos.hu kerékpáros információs portál üzemeltetőjével, a Debreceni Zöldkerék Kulturális- Szabadidős és Természetbarát Egyesülettel – 2014 elején elindíthattam.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program és a Darányi Ignác Terv keretében megvalósuló projekt első lépéseként 2014. február 28-án húsz darab Merida Crossway típusú férfi és női túrakerékpárt vásároltak, majd megkezdődött a program másik elemének, a „Kerékpáros túrák a Bihar-Sárréten" című ingyenes kerékpáros túrakalauz tartalmi részének előkészítése, szerkesztése.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bihar-Sárrét csodálatos természeti környezetben, az Alföld szívében, Hajdú-Bihar megye déli részén helyezkedik el, határai szomszédosak a Kunsággal, Hajdúsággal, a Körös-vidékkel, illetve Romániával is. Mészáros Éva régóta bringázik, sok tapasztalatokat szerzett honi és külföldi túrái során. Ezekre a követhető példákra alapozva fogalmazódtak meg benne programja alappillérei is.

Vallom, hogy a Bihar-Sárrét kistérség szabadidős, turisztikai, kulturális, néprajzi értékeinek, természetvédelemi tevékenységeinek összehangolása és népszerűsítése kiválóan megvalósítható a kerékpáros- és falusi turizmuson keresztül – említette a vállalkozó. – Ennek érdekében különösen nagy hangsúlyt kell fektetnünk a marketing és promóciós tevékenységekre, a naprakész információáramlás biztosítására az egyesületi, civil és szakmai szervezetek, valamint a vállalkozások és a piaci szereplők között. Ezáltal fejlődhet tovább a kistérség turizmusa, miközben a kerékpározással az aktív pihenést, a környezettudatos magatartást, az egészséges életmód- és egészségfejlesztést, a betegségmegelőzést elősegítő társadalmi és intézményi szemlélet kialakítását népszerűsítjük.

A vállalkozó és segítői bringás túraútvonalak egész sorát kínálják a környéken, de akár az ország bármely részén. A járgányok kölcsönözhetők, azokat megfelelő számú érdeklődő esetén távolabbi helyszínekre elszállítják. Ahogy mondják: Bihar-Sárréten vagy bárhol az országban, sőt határainkon túl is az autóbusszal érkezőknek csupán le kell szállniuk a járműből és máris átülhetnek a kerékpárok nyergeibe. A vállalkozás egyébként a bringák szervizelését is elvégzi, meghibásodás esetén sem lesz gondja a turistáknak.

 

 

 

 

 

 

 

 

- A kerékpározás jelentősége növekszik, ráadásul hozzájárul és erős kapcsot jelent térségünk más turisztikai termékeinek összefogására, azok bekapcsolását a turizmusáramba és hozzájárul a fenntartható turizmusfejlesztéshez – hangsúlyozta Mészáros Éva. – Ennek szellemében mi nagyon jó kapcsolatokat alakítottunk ki a térség szállásadóival, termelőivel, vendéglátóival, a települések civil szervezeteivel, többek között a jelentősebb programokat szervező Szélső Érték Kör Egyesülettel. A túrák keretében igény szerint partnereinknél megszállhatnak, étkezhetnek, programokon vehetnek részt a több napos kerekezést választó vendégek. Mi mindent megszervezünk az előzetes kérések alapján, ezáltal is segítve a kerékpáros turisták kényelmét, és együttműködő partnereinket is.

A projekt keretében nemrégiben jelent meg a „Kerékpáros túrák a Bihar-Sárréten" című ingyenes kerékpáros túrakalauz magyar és angol nyelven. A kiadvány bemutatja a kistérség túraútvonalait, néprajzi- kulturális nevezetességeit, továbbá az érdeklődők részletesen olvashatnak program- és szállásajánlókat is. „Szomszédolás” címmel néhány oldalban bemutatják a Bihar-Sárréthez közeli vagy határon túli településeket és régiókat: Debrecen, Hajdúszoboszló, Nagyvárad, de a Tisza-tó és Hortobágy térségét is.

További információk a weboldalon érhetők el.

Forrás: (Vaskor István)

You have no rights to post comments