artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A berettyóújfalui születésű Gatsunami punk-rock zenekar legújabb anyaga november 10-én debütált Ciklusok néven. A négyszámos anyag teljes egészében elérhető a csapat YouTube csatornáján. Pásztor Tamás, a dalszerző énekes mesélt pár dolgot az új anyaggal kapcsolatban a Berettyóhír.hu portálnak.

 

"A Gatsunami egy nagyon különleges zenekar. Néhai berettyóújfalui és biharkeresztesi csapatok zenészeiként álltunk össze évekkel ezelőtt, de még egyetlen koncertünk sem volt azóta. A második anyagunkat hoztuk most össze, a Ciklusokat, ami egy négyszámos, lendületes, dallamos klasszikus punk-rock (fél)lemez.

Nagyon húzós dalokat sikerült írni. Van olyan köztük, ami évek óta megvolt, és van, amelyik néhány hete született.

A 'Létezésspirál' például egy régi darab, legalább négy éves. Ez a Ciklusok kezdőtétele. A dalszövegének van egy igazán különleges története. Már évekkel ezelőtt próbáltam írni rá szöveget, de valahogy soha nem tudtam elkapni a dallamhoz illő mondanivalót. Aztán, amikor felröppentek a hírek Christopher Nolan legújabb filmjének (Csillagok között) témájával kapcsolatban, akkor éreztem azt, hogy talán egy sci-fi szerű dalszöveg passzolna a legjobban ehhez a dalhoz. Meg is írtam, sokat finomítottam rajta, és néhány hete fel is lett énekelve. A dal, a többi dallal együtt november elejére már kész volt, én ezután néztem meg a filmet. Nem is igazán tudom pontosan megfogalmazni az élményt - a korábban írt dalszövegem üzenete majdcsak szó szerint megegyezik az Interstellar üzenetével. Máig felfoghatatlan számomra, hogy hogy lyukadtam ki jóformán ugyanoda, ahova a film rendezője, úgy, hogy az alapötleten túl semmit nem tudtam a filmről egészen a megtekintéséig. A dal különlegessége még, hogy vendégszerepel egy fiatal tehetséges berettyóújfalui zenészfiú, Szőke Richi is a Replace my Heart zenekarból.

A 'Ti mind egyéniségek vagytok' egy fricska. Ráadásul elég slágeres lett a gyors, punkos tempójával és a dallamos refrénjével. Szintén filmes élményhez van köze, a Monty Python Bryan életében elhangzó legendás "Ti mind egyéniségek vagytok" monológból indult ki az egész dalszöveg. A jelenlévők mindig kivételek, ráadásul akinek nem inge, nem veszi magára. Eddig úgy néz ki, hogy általánosságban ez lett a kedvenc.

Az 'Az utolsó éjszaka' egy szintén nem lassú dal, amiben egy megintcsak újfalui, hetedhét földön híres zeneszerző, a Szelephézag dalszerző-énekese, Serdült Tibi is közreműködik. A dal nagyon röviden arról szól, hogy hogyan élné meg az emberiség az utolsó óráit a Földön. A szöveg és a dal is erős lett.

A 'Detektívregény' egy Mesti (Mester Balázs, egy új tatai csapattagunk) által írt gitárjátékból indult. Mutatta az ötleteit, és volt köztük egy pár másodperces gitártéma, ami igazi kémes hangulatot keltett bennem. Aztán pillanatok alatt megvolt hozzá a refrén. A dalszöveggel egy 50-es évekbeli amerikai sztorit akartam megzenésíteni. Úgy érzem, és a visszajelzések is arra utalnak, hogy ez sikerült.

Mester Balázs játszotta fel a gitárokat és a basszust, ő editált és ő is keverte a hangzást. Rácz Jani Boni foglalkozott a dobokkal, Himer Norbi a zongorával és Bogár Gergő egy kis elektronikát hozott a háttérbe. Jómagam írtam a dalok és a dalszövegek jelentős részét, valamint én énekelek a négy dalban főleg. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, remek munkát végeztünk. Valószínűnek tartom, hogy a mostani felállással folytatjuk legközelebb is a munkát.”

You have no rights to post comments