artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. május 5. vasárnap

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A Nadányi Zoltán Művelődési Központ Nagyterme adott otthont az Élet Diabétesszel Egészségesen Sokáig (ÉDES) Egyesület szervezésében megrendezendő Kék Péntek elnevezésű rendezvénynek 2014. november 14-én. A délután folyamán lehetőség volt vércukor, koleszterinszint és vérnyomásmérésre, valamint diabetikus élelmiszerek vásárlására is.

 

A regisztrációt követően kék kendőket osztottak ki a rendezvényre érkezőknek. A Diabétesz Világnap logója egy kék kör – a cukorbetegség nemzetközi jelképe. A kör valamennyi kultúrában az élet és egészség jelképe. A kék szín az eget jelképezi, mely egyesíti a nemzeteket és egyben az ENSZ zászlójának színe is.

A Berettyó-parti Nyugdíjasok Egyesületének Senior Tánckarának nyitótáncával kezdődött a rendezvény, akik palotást táncoltak. A délután folyamán még egy görög tánccal is megörvendeztették a résztvevőket.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egy diavetítés előadással emlékeztek Frederick Bantingről, akinek Charles Besttel közös gondolata vezetett az inzulin 1922-es felfedezéséhez. A Diabétesz Világnapot minden évben november 14-én ünneplik, a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és tagszervezetei rendezik meg világszerte.                    

A Diabétesz Világnapot első alkalommal 1991-ben szervezett a Nemzetközi Diabetes Szövetség (IDF) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO), látva a cukorbetegség világszerte növekvő terjedését. Azóta népszerűsége folyamatosan nő, ma már több mint 350 millió embert kapcsol össze a világon, köztük az egészségügyi ellátás szakembereit, ápolókat, cukorbetegeket és a társadalom valamennyi tagját.

Dr. Prokish József egyetemi docens, a cukorbetegség megelőzéséről és a cukorbetegek helyes életmódjáról tartott előadást. Elmondta, hogy rostban gazdag, egészséges ételeket, sok folyadékot fogyasszunk. A rendszeres mozgásra is felhívta a figyelmet. A cukorbetegségben élőknek pedig hasznos tanácsokat adott, a fahéj, csípős paprika, csicsóka mindennapi fogyasztását is ajánlotta.

Ezt követően egy figyelemfelkeltő kék séta erejéig, - kék esernyőkkel, kék léggömbökkel a kézben, kék kendőkkel a mellkasra tűzve - a művelődési központtól a Szent István térig sétáltak és vissza. A Szent István téren egy kört alkotva fejezték ki a diabétesszel élők egységét.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A délután folyamán a Prima Protetika Gyógyászati segédeszközökkel is megismerkedhettünk. A rendezvényen a Nagykerekiből érkező Bocskai Dalkör énekesei magyar népdalok éneklésével fokozták a tombolasorsolás előtti hangulatot. A sorsolás izgalmai alatt vendéglátással kedveskedtek a szervezők a rendezvényen megjelenteknek. Egészséges és finom ételeket kóstolhattunk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You have no rights to post comments