artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

A „Berettyóújfalu az egészséges város” II. ütem pályázati program keretében felújított Nadányi Zoltán Művelődési Központ ünnepélyes átadására 2014. október 10-én került sor, ahol először tekinthettük meg a kívül-belül megújult épületet.

 

 

Sólyom Edit és Dobos Gyöngyi, a Városi Zeneiskola művésztanárainak előadása után Kiss Tamás köszöntötte az átadón résztvevőket, Dr. Vitányi István országgyűlési képviselőt, Pálfi Anikót, a Berettyóújfalui Járási Hivatal vezetőjét, Muraközi Istvánt, Berettyóújfalu város polgármesterét, Bónácz János alpolgármestert, valamint a képviselő testület megjelent tagjait, a tervezők és kivitelezők képviselőit, városunk kulturális intézményeinek munkatársait, a civil szervezetek vezetőit és valamennyi vendéget.

Muraközi István beszédében megköszönte az áldozatos munkát mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy ez a patinás épület újra visszanyerhette méltó kinézetét, egészen a tervezéstől kezdve, a megvalósításon át a mai átadó megszervezéséig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Polgármester úr elmondta, ez a mai nap, amikor átadunk egy ilyen szép épületet, amely a kultúra központja városunkban, nagyon jól keretezi azt a munkát, amely ebben a ciklusban megvalósulhatott. 2011-ben a Városrehabilitáció 1. ütemében a Szent István tér és az ott található felújított Makk Kálmán Mozi átadásával, a második ütemben pedig a művelődési központ felújításával a mai nehéz körülmények között is jól sáfárkodott Berettyóújfalu az erőforrásaival, amikor a kultúrába fektetett.

A város legemblematikusabb épületének 1927-es átadása óta,  - amely a közművelődést és a szórakozást szolgálja - most került először teljes mértékben felújításra a Berettyóújfalu gyöngyszemének is méltán tekinthető művelődési ház. Muraközi István kiemelte, ez az átadás is fényesen bizonyítja, hogy városunkban van jövője a kultúrának és ennek ezután is központja lehet a Nadányi Zoltán Művelődési Központ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahhoz, hogy a kultúrának, a művelődésnek valódi otthona lehessen, a mai nappal elkezdődik egy más irányú munka, amelyben a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. munkatársainak kiemelt szerepe lesz. Sok szeretettel várják továbbra is azokat a civil szervezeteket, egyesületeket, akik itt végzik tevékenységüket, színvonalas előadásokat adva a városi ünnepségeknek, rendezvényeknek. Polgármester úr azt kívánta, hogy ez a ház legyen mindannyiunk és a kultúra otthona, mint ahogy Berettyóújfalu mindannyiunk városa. Végezetül Muraközi István ünnepélyesen átnyújtotta a művelődési központ kulcsát Krisztik Csabának, a Nova Villa 2010 Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, kérve azt, hogy legyenek jó gazdái és mindenki, mindig nyitott kapukra találjon itt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő ünnepi beszédében szeretettel és tisztelettel köszöntötte az átadó minden résztvevőjét. Mint elmondta, a Trianon után szétszabdalt országnak „köszönhetően” – a csonka Bihar központja lett a település - indult meg fejlődésnek Berettyóújfalu. Ennek egyik jele az 1927-ben épült Leventeház, hiszen a megmaradt országrész fennmaradásának alappillére a magyar kultúra felélesztése, megőrzése, támogatása volt.

Magyarországon először Berettyóújfaluban épült Leventeház és kifejezetten erre a célra, csak ez az épület létesült. Az átadáson vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó is jelen volt. Az 1921. évi LIII. törvény, - az úgynevezett levente törvény – előírta, hogy minden magyar ifjú, 12 és 21 év között, aki iskolarendszerű oktatásban nem vesz részt, az köteles heti rendszerességgel leventeoktatáson és tornaórán részt venni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A felszabadulás után József Attila Művelődési Ház és Kultúrház néven működött, itt volt a járási könyvtár is és sok civil szervezet székhelyeként is szolgált. Dr. Vitányi István visszaemlékezett diákkori, fiatalkori éveire, az akkori kulturális rendezvényekre, koncertekre, amelyeken ezen épület falai között vehetett részt, ahol élénk kulturális élet folyt. A rendszerváltást követően a városhoz közelebb álló Nadányi Zoltán nevét vette fel a művelődési központ és egyéb, nem a kultúrához kapcsolódó funkciókat is ellátott.

Képviselő úr elmondta, a mostani felújítással már nem lehetett tovább várni, az impozáns épület külső-belső megújulása időszerű volt, a tervszerű városfejlesztés egyik fontos lépéseként. A felújítás mellet ugyanilyen, vagy talán még fontosabb az épület tartalommal való megtöltése, a tartalmi megújulás. Dr. Vitányi István bízik abban, hogy számos színvonalas műsor részesei lehetünk, melyeknek már a megújult Nadányi Zoltán Művelődési Központ adhat otthont.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az ünnepélyes átadás alatt közreműködtek a Berettyóújfalui Ifjúsági Fúvószenekar tagjai (Bodnár Imre, Borsos Máté Lajos, Szántó Bálint, Klender Gábor). A szalagot Dr. Vitányi István, Muraközi István, Tisóczi József, a körzet önkormányzati képviselője és Krisztik Csaba vágták át, majd Majláth József református lelkipásztor megáldotta az épületet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ezt követően az ünnepségen megjelentek belülről is megtekinthették a felújított művelődési központot, ahol állófogadáson, a Katalin Motel és Étterem által szervírozott finom ételeket fogyaszthattak a rendezvényen résztvevők.

You have no rights to post comments