artand001bakonszeg001darvas001komadi001korosszegapati001magyarhomorog001mezosas001nagykereki001szentpeterszeg001tepe001ujiraz001vancsod001

2024. április 29. hétfő

Katalin Motel és Étterem

Berettyóújfalu, Király-Hágó u. 22.

06 (54) 401-537

06 (20) 421-9411

"A" menü:

Sóska krémleves

Cigánypecsenye hasábburgonyával, savanyúság

"B" menü:

Húsleves csigatésztával

Rántott szelet vegyes körettel

Heti desszert (800 Ft):

Somlói galuska

HETI MENÜ ÉS ÉTLAP

Fotók: berettyohir.hu

1 fesztivál, 2 színpad, 3 nap, 4 helyszín, 16 koncert. Egy fesztivál, mellyen a koncertek sokasága, a kulturális programok és sportesemények sokszínűsége kapott helyett. Egy fesztivál, ahol a család minden generációja megtalálhatta a kedvére való programot. 2014. szeptember 26-28. között Berettyóújfaluban már második alkalommal rendezték meg a Szélső Érték Természetbarát Kulturális Találkozót.

Felsorolni is sok időbe telik, hogy milyen változatos programmal vártak minket a szervezők. Elevenítsük fel, hogy melyek voltak ezek az események, amelyeken részt vehettünk.

Pénteken a Makk Kálmán Mozi különtermében, a „Biharicum” kiállítás megnyitóval vette kezdetét a három napos rendezvény. A Szent István téren felállított két színpadon, a Móló és Buborék színpadokon felváltva hallhattuk a zenekarokat. A Real Lies nyitotta a sort, a Headbengs, Mocsok 1 Kölykök együttesek folytatták a pénteki koncertsorozatot. Péntek este 7 óra fele az időjárás egy kicsit megviccelt minket, de ez sem tántorította el a közönséget és a fellépőket sem. Deák Bill Gyula nagyszerű koncertet varázsolt a Szent István térre, aki 1991-ben is fellépet már Berettyóújfaluban, az I. Bihari Rockfesztivál sztárvendégeként. Az estet a Szélső Érték zenekar, majd az Anima Sound DJ-Set zárta. A Szélső Érték Zenekar énekese, Papp Zsolt volt a fesztivál főszervezője is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szombaton már korán reggel kezdtek kipakolni az árusok, és a Bihari Népművészet Egyesület kézművesei, akik vásárral és kézműves foglalkozásokkal vártak mindenkit. A patkókészítés fortélyait is elleshették és saját maguk is elkészíthették a térre kilátogatók. A Bihari Természetbarát Egyesület tagjai a Népligetben csónakázási lehetőséget, a Szent István téren pedig játékos környezetvédelmi kvíz kérdéseket hoztak a mai délelőttre. Szelektív hulladékgyűjtési ismereteit is kipróbálhatta, aki felkereste a standunkat. A vállalkozó kedvűek főzőversenyen is bemutathatták tudásukat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Közben a programok a Bihari Múzeum és a Sinka István Városi könyvtárban is megkezdődtek. Turzó Renáta „KEREKÍTŐ” foglalkozásán, és Nagy Csaba népi gyógymód előadásán is teltház volt, ahol a népi gyógymódokat ki is lehetett próbálni. A múzeum folyosóin finomabbnál finomabb mézeket kóstolhattunk és vásárolhattunk is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Szent István téren felállított két színpadon ismét felváltva hallhattunk zenekarokat, együtteseket. A Buborék színpadon a Hollóének Hungarica, Zup Együttes, Ivan & The Parazol és a Hírwewők szórakoztatták a közönséget. Míg a Móló színpadon a Bar-Talk Együttes, a helyi előadókból álló Zenevonat, és a Magashegyi Underground lépett fel. A szombati koncertek sorozatát Kowalsky meg a Vega zenekar fergeteges koncertje zárta.

Az óvodásoknak és kisiskolásoknak mesesarkot alakítottak ki a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtárban, ahol Kassovitz László mesemondó előadásában magyar népmeséket hallhattunk. Csarkó Imre történész vetítéses előadásából megismerkedhettünk Vitéz Kádár István életével, tetteivel, majd a múzeum nagytermében a Kádár család címerének domborítását készíthették el a gyerekek, akik saját címert is terveztek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szombaton 15.00 órától a Bihari Múzeum és Sinka István Városi Könyvtár udvarán Baranta-és íjászbemutatót láthattunk, a Berettyóújfalui Arkadas Baranta Sport és Hagyományőrző Egyesület és a Borosjenői Vitéz Kádár István Hagyományőrző Íjász Egyesület jóvoltából.

Kádár Vitéz lovas szobrának megkoszorúzásánál az előbb említett két egyesület mellett, Muraközi István polgármester úr, és Vitéz Kádár István leszármazottja, Kádár Gyula is elhelyezett egy-egy koszorút. Az Itthon vagy – Magyarország, szeretlek! országos rendezvénysorozat részeként Berettyóújfaluban is tűzgyújtással jeleztük összetartozásunkat, majd a főtéren a Bihar-és a Bajnóca Néptáncegyüttesek bemutatója után közös táncház várta a néptánc kedvelőit. A talpalávalót a Szeredás együttes játszotta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vasárnap a sport és a mozi előadások kerültek előtérbe. A Népligetből indultak és a Kádár dombig tekertek, akik a kerékpártúrát választották. A Bihari Természetbarát Egyesület és a Debreceni Zöldkerék Egyesületek tagjai vezették a túrát. Bakonszegen megtekintették az egykori Nadányi-Miskolczy Kúriát, és a Bessenyei emlékházat is. A Debreceni Zöld Kerék Egyesület kerékpárjait is kölcsön lehetett kérni a túra alkalmára. A kerékpárosok biztonságáról a Berettyóújfalui rendőrök, és polgárőrök gondoskodtak. Családias légkörben zajlott a futás a Népligetben. A délelőtt folyamán még városunk védett kertjébe is ellátogattunk.

Pénteken a Makk Kálmán Moziban kezdődött a „Biharicum” kiállítás megnyitóval, és itt fejeződött be filmvetítésekkel a három napos rendezvény.

A rendezvényen készült további képek megtekinthetők a .

You have no rights to post comments